POSEL JARA

Podle starosty obce Romana Čížka je to jasná předzvěst jara. Strach, že by čáp umrzl, rozhodně nemá. „Myslím si, že jeho brzký návrat má svůj smysl. V tomto je příroda mocná. Domnívám se, že se řídí zvířecím instinktem a mrznout už nebude. Považuji ho za posla krásného počasí a věřím, že už se zima nevrátí,“ sdělil ve čtvrtek odpoledne.

ZAHÁJIL OPRAVY

Na komíně jsme opeřence však nezastihli, ani v okolí nebyl k dohledání. Svědci z řad místních obyvatel mají však jeho pohyb zmapovaný. Dle Martiny Černé neztrácí čas a pustil se do údržby obydlí. „Momentálně se věnuje opravám a přípravě hnízda, aby za ním mohla co nejdříve přiletět paní Čápová,“ směje se sympatická maminka.

Takto brzy ho nikdo nečekal. „Objevil se tu o měsíc dříve, což nás všechny lehce překvapilo,“ dodává. Jestli se letošní rok vydaří jako ten minulý, mohou se místní těšit opět na několik potomků. „Loni se čapímu páru povedlo vysedět hned čtyři čápata, což budilo zájem i u veřejnosti,“ doplnil starosta obce.

PTAČÍ CELEBRITY

Šestičlenná rodina během loňského léta vítala návštěvníky na louce hned za obecní značkou, kde čápi našli i výborný zdroj potravy, která se skládá zejména z hmyzu, žab, žížal, plžů či hrabošů. Lidé si podle starosty brodivé ptáky na oblíbeném stanovišti fotili a největší radost z nich měly samozřejmě děti. „Dokonce tu občas díky nim zastavilo i projíždějící auto,“ uzavřel.