Nenaštval spoluobčany?

Moc hluku z kostelní věže?Pasov – 71letý důchodce z Mnichova se přestěhoval do Haundorfu u Ansbachu ve středním Francku, kde mu ale vadí příliš hlasité vyzvánění zvonu tamního evangelického kostela. Nyní u správního soudu v Mnichově prosadil kompromisní omezení. Soud rozhodl, že odbíjení čtvrthodin v noci se zastaví. Vyzvánění v sobotu v 16 hodin bude zkráceno ze 14 na deset minut, vyzvánění k modlitbám v pátek v 11 hodin ale může nadále trvat pět minut. Pokud by těmto omezením vedení rady církevní obce nepřitakalo, může proti smíru podat odpor.

„V obci je Christus, křestný zvon ulitý v roce 1873, místní chloubou," píše deník PNP.  „Jeho vyzvánění zdůrazňuje vědomí, že patřím k Bohu a křtem jsem byl vykoupen – tak to mají Haundorfští vžité," cituje list děkana Armina Dienera. Stěžovatel přistěhovalec ale z církve před 25 lety vystoupil a trvá na tom, že bimbání ruší jeho klid. Když neuspěl u soudu v Ansbachu, odvolal se a  dosáhl návrhu zmíněného řešení. Mnichovský odvolací soud si opatřil znalecký posudek. V pátek zvuk zvonu dosahuje  66,9 decibelu, v sobotu 71,3 až 86,2, a to je podle norem už velký hluk…

Opouštějí církev

32 311 lidí loni v Bavorsku oficiálně vystoupilo z katolické církve. V roce 2011 to bylo 34 376 osob. V roce 2010 opustilo církev po skandálech se zneužíváním mladistvých dokonce přes 60 000 věřících.