Vyhozené miliony?

Linec – Poté, kdy rakouský Nejvyšší správní soud zvýšil ochranu nekuřáků před cigaretovým dýmem v restauracích rozhodnutím, že nesmějí být nuceni ani k průchodu případnými kuřáckými sektory třeba na toaletu, rakouští gastronomové zuří. „V minulých letech restauratéři v Rakousku investovali kolem sto milionů eur, aby zajistili zákonem požadované oddělení obou skupin hostů," připomíná provozovatel Promenadenhofu v Linci a předseda sekce turistiky hornorakouské Hospodářské komory Robert Seeber. Obává se, že velká část těchto peněz přijde nyní nazmar.

U sousedů platí, že lokály do 50 metrů čtverečních si mohou vybrat, zda budou kuřácké, nebo nekuřácké. Provozy větší mohou výjimečně zřídit stavebně oddělené kuřárny, přičemž místnosti pro nekuřáky musejí být větší.

„Až do rozhodnutí správního soudu mělo dokonce ministerstvo zdravotnictví jako nejvyšší autorita názor, že projití kuřáckým prostorem je přípustné," říká v OÖN Peter-Paul Frömmel z Hospodářské komory. Předpokládá, že výrok soudu dopadá i na cestu k toaletám, přestože je soud výslovně nezmínil. Komora chce usilovat o vrácení původní normy. „Naděje na úspěch jsou ale malé. Jak řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví,  pan ministr je pro naprostý zákaz kouření a my zastupujeme zájmy nekuřáků."

Hospodářská komora radí provozům, které novým předpisům neodpovídají, aby všechny dotčené prostory udělaly nekuřáckými. Vývoj je prý politováníhodný, ale musí být vzat na vědomí… Komora ale dál lobuje za úpravu normy. Politické rozhovory už běží.  Zkoumána je také možnost žaloby proti republice, protože gastronomové své úpravy dělali v dobré víře v zákon, píší OON.

Oslava ve Věžovaté Pláni

Také linecký deník OÖN informuje o oslavě 10 let členství této obce se 120 obyvateli nedaleko Kaplice v hornorakouském sdružení Klimabündnis. „Co se během tohoto desetiletí stalo, to bude bilancovat slavnost připravená v této obci na pátek 23. srpna," píše list. „Projekty a myšlenky udržitelného rozvoje představí Energy Centre České Budějovice, Klimabündnis Oberösterreich, energetický okres Freistadt hledající společnou cestu k energetické nezávislosti a udržitelnému využívání energetických zdrojů, a poslankyně zemského sněmu Ulli Schwarzová (Zelení), starosta Josef Mach shrne alternativní vlastní politiku obce."

K té patří podle OÖN například vybudování zařízení na výrobu bioplynu, které bylo dáno do provozu v roce 2009 s výkonem 500 kW. K jeho prohlídce se zajištěným pohoštěním jsou zájemci zváni – sraz bude v 16 hodin před obecním pohostinstvím. Privátní rodinný nízkoenergetický dům se slunečními kolektory a kotlem na pelety se jim otevře od 17 hodin. Ke zkušebním jízdám budou od 16 hodin připravena elektrokola a elektroskútry. V 18 hodin začne oficiální část oslav,  na niž naváže energetické poradenství Energy Centre. Od 21 hodin bude promítání  nejúspěšnějšího českého dokumentárního filmu roku 2011„Pod sluncem tma".