Uvádějí, že v Tupelo pořádají už dvacet let "Ultimate Elvis Tribute Artist Contest", při kterém byl J. J. King letos jediným kontinentálním Evropanem (v programu ale uváděn jako účastník z „Upper Australia"). Vezl s sebou své nejlepší kousky presleyovských kostýmů v celkově ceně 8000 eur. V předkole 20 konkurentů si k přednesu vylosoval titul "Burning Love" v doprovodu živého orchestru. Postoupil a zpíval další dvě písně, přičemž publikum a prominentní porota hodnotily hlasy, vystupování a přirozenost projevu. Do finále nejlepších pěti se už těsně nedostal. „Už možnost soutěžit v Elvisově rodném městě byla pro mne velká čest,“ řekl. Po domácích scénách „rockuje“ coby J. J. King už přes 25 let.

Po soutěži Höchtl absolvoval několik spontánních vystoupení s kapelami, také v Memphisu a v Nashville. Nemohla chybět ani krátká návštěva v legendárních Sun Studios v Memphisu, kde už nahrál jednu píseň před čtymi roky, a v RCA-Studio B v Nashville, kde Presley nazpíval přes 250 písní.

Jak ubíhal dříve čas

V muzeu selského nábytku v Hirschbachu je do konce srpna otevřena výstava Hodiny malých lidí (denně 14-17 hodin).

Zase selský kalendář

Fešandy z bavorské vesnice.Zdroj: Deník/repro PNP

Společenství mladých bavorských sedláků chystá už čtrnácté vydání svého kalendáře, který má zemědělství této země představit jako mladé, dynamické, erotické, atraktivní a s budoucností, napsala PNP.

Fotografie pro rok 2019 s tématem „Hrdinové zemědělství“ byly pořízeny na statcích rodiny Peislových v Hilkingu a Fischerových v Salzmannu u Vilshofenu. Šest amatérských modelek z Bavorska (žádná z Dolního) se stylizovalo do rolí filmového Thora, Wolverina ze seriálu X-Mann nebo Batmanovy partnerky Catwoman a absolvovalo erotické fotografování Christianem Maislingerem ze Salcburku, šest rakouských děvčat mělo „shooting“ v Horních Rakousích, Tyrolích a ve Vídni. O prezentaci v kalendáři se letos ucházelo opět kolem 150 děvčat. Tisk bude představen oficiálně 9. října v mnichovském Hofbräuhausu.

Zač bude Hitlerův dům?

Roudný dům Adolfa Hitlera v centru Braunau vyvlastnila majitelce rakouská vláda a převedla jí za něj podle úředního odhadu ceny nemovitosti 310 000 eur. Majitelce se to zdálo málo a soudci Rudolfu Sturmayrovi ze zemského civilního soudu v Riedu v lednu předložila oponentní posudek jiného experta. Ten nemovitost odhaduje na 1,2 milionu eur, tedy čtyřikrát výš než první posudek. Strany nyní mají do konce června možnost se k němu vyjádřit.

Rysí kotě na světě

Zatím se schovává.Zdroj: Deník/repro PNP

Párek rysů ve výběhu centra Národního parku Bavorský les ve Falkensteinu má potomky. Jak řekla veteriářka parku Susanne Klettová, kotě už viděli návštěvníci a jeden z pracovníků zařízení. Zda jde o jedináčka nebo početnější vrh, zatím nelze říci – matka svá mláďata ještě pečlivě schovává. Z přírůstku do Evropského šlechtitelského registru má správa parku velkou radost – oba rodiče jsou čistými karpatskými rysy a jsou „geneticky cenní“, říká Klettová.

Kde je „pól deště“?

Královstvím průtrží mračen v Bavorsku je oblast kolem Aschau v Chiemgau (okr. Rosenheim). Tady zaznamenali nejvytrvalejší déšť v celém Německu od začátku měření v roce 2001 – silně tu pršelo nepřetržitě 115 hodin, jak uvedl svaz německého pojišťovnictví ve čtvrtek v Berlíně s poukazem na čísla Německé meteorologické služby, napsala PNP. Druhé „nejzmoklejší“ je okolí Berchtesgadenu s průměrem 102,2 hodiny, třetí Ruhpolding se 101,7 hodiny. Podle meteorologické služby je topografickou polohou Bavorsko obzvlášť náchylné k těžkému nečasu a čísla to potvrzují – mezi deseti místy nejsilnějších dešťů jsou ve statistice výlučně obce z okrajů Alp.

Policii chybějí koně

Do konci lhůty k podání nabídek koní pro zakládaný jízdní oddíl ve Vídni dostalo rakouské ministerstvo vnitra místo očekávaných dvanácti jen čtyři koně, napsala PNP. Jeden z nich byl navíc vyřazen, protože byl příliš malý. Další zvířata ještě posoudí veterinář, zda splňují přísná kritéria. Ministerstvo chce přesto od začátku srpna začít s přípravou jednotky, koně prý mohou přibývat postupně. „Teď se ofenzívně obrátíme na chovatele v Německu a v Maďarsku,“ řekl mluvčí Christoph Pölzl. Naopak tři ze čtrnácti vypsaných služebních „lidských“ míst už jsou obsazena, o zbývajících jedenáct jezdeckých se uchází 72 policistů, z toho 60 žen. Podmínkami jsou mimo jiné ukončené základní vzdělání, nejméně dva roky služby v terénu a platný jezdecký průkaz. Splňují je všichni uchazeči, mnozí jsou podle Pölzla dokonce „překvalifikovaní“.

Koně budou ubytováni v Tereziánské vojenské akademii ve Vídeňském Novém Městě. Ministerstvo si tam pronajme kromě jiného jízdárnu, boxy, stáje, jezdeckou louku atd. předběžně do 15. června 2020. Za 2700 metrů čtverečních plochy bude platit 5100 eur měsíčně (bez krmiva). „Startovací“ náklady včetně výstroje a opatření koní jsou rozpočtovány na 380 000 eur, běžný provoz má stát ročně kolem 10 000.