Shrnout a zhodnotit dosavadní přínos finanční podpory z Evropské unie právě prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad v uplynulém programovém období 2007 až 2013 se včera na Táborsko vydal Ing. Karel Hron, který je pověřen vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Okres Tábor v období let 2007 až 2013 podal žádosti o podporu na projekty financované z Regionálního operačního programu Jihozápad v hodnotě 4,02 miliardy korun. Dosud podepsané smlouvy o podmínkách poskytnutí dotace na projekty činí více než 942 milionů korun a proplaceno bylo více než 701 milionů korun.

ROP Jihozápad

V okrese Tábor bylo prostřednictvím ROP Jihozápad podpořeno celkem 77 projektů, mezi které patří například zmíněná záchrana gotického hradu v Soběslavi, který je jednou z nejvýznamnějších kulturních památek a získal mnoho ocenění.

V oblasti cestovního ruchu byla rekonstruována část areálu Housova mlýna za účelem vybudování zážitkového skanzenu husitského způsobu života, kultury a válečnictví. V Housově mlýně dále vznikly nové výstavní prostory pro repliky historických zbraní.

Okres Tábor nezaostává ani v dalších odvětvích. „Zaznamenali jsme několik projektů na rozvoj zdravotnické péče. Rozšířily se stávající prostory táborské nemocnice, a zároveň bylo pořízeno zdravotnické vybavení, které zkvalitňuje péči o pacienta a zvyšuje kvalitu vyšetření," sdělil Karel Hron. Doplnil, že velmi aktivní oblastí je i školství. Celkem zde bylo podpořeno 17 projektů.

Modernizace výukových prostor a pořizování nového vybavení mají za cíl zvýšit zájem žákům o technické obory a zároveň umožnit stávajícím žákům kvalitní přípravu na budoucí zaměstnání.

Na Táborsku bylo díky evropským penězům opraveno i 3,49 kilometru silnic II. a III. třídy a místních komunikací. Rozvoj v oblasti veřejné dopravy značí nákup pěti ekologických autobusů.