Živé koncerty pod širým nebem v několika různých městech nabídne během léta Jihočeský jazzový festival. Lidé se mohou těšit na domácí kapely i hvězdy světového jazzu. Na dvou místech navíc umělci předvedou pouliční muzikál.

Akce začne 30. června v Týně nad Vltavou. Současně se zahájením velké výstavy Vltavotýnské výtvarné dvorky se tu uskuteční dva jazzové koncerty. „Představí se Wrgha POWU orchestra, což je takový miniorchestr, který hraje hudbu na pomezí jazzové, filmové a vážné. Poté vystoupí místní rodák Štěpán Markovič se svými hosty," popsal dramaturg Jiří Grauer.

Na dva dny se festival zastaví v Českých Budějovicích. V pátek 10. srpna tu program zahájí domácí Strong Coffee a polští Cukunft, kteří míchají jazz s židovskou hudbou. „Je to hodně živý, hudebně virtuózní jazz. Cukunft v současnosti patří mezi evropskou špičku," doplnil Jiří Grauer.

Hvězdou večera ale bude Eddie Palmieri. Tento skladatel a jazzman je držitelem devíti cen Grammy a letos navíc slaví 75. narozeniny. Jeho koncert v Českých Budějovicích je pro letošním rok jediný v republice. „Lidé se mohou nejprve těšit na hudbu k poslechu, poté bude následovat spíš taneční salsa. Veze s sebou deset muzikantů, takže to bude hodně zajímavé," komentoval Jiří Grauer.

Organizátoři festivalu se snažili Palmieriho získat již na podzim pro klubový koncert. Nakonec se jim to podařilo až nyní a jazzman bude na jihu Čech vystupovat pod širým nebem. V celé Evropě přitom letos odehraje jen pár koncertů.

Druhý festivalový den v Českých Budějovicích netradičně zahájí divadelníci z italského Bolzana. Uskupení Muzikanten tu již odpoledne předvede svůj pouliční jazzový muzikál. „Je to divadlo plné hudby, které ale zároveň vypráví příběh. Jeden z herců navíc bude celé představení komentovat a překládat do češtiny, takže to bude srozumitelné pro všechny," zdůraznil Jiří Grauer.

Večerní program začne vystoupením domácí kapely He Band. Ta pro festival upravila svůj repertoár do jazzového stylu a jako hosta si pozvala saxofonistu Jiřího Haladu.

Akci pak zakončí Carmen Souza. „Je to portugalská zpěvačka, která míchá jazz s world music. Myslím, že nabídne zajímavé písničkaření doplněné krásnou experimentální hudbou," vysvětlil Jiří Grauer.

Po Českých Budějovicích se Jihočeský jazzový festival zastaví ještě v dalších městech. V Třeboni budou moci lidé znovu shlédnout pouliční muzikál. O hudební program se postarají Fi.jazz Co, AMC Trio ze Slovenska a Američan Dean Brown s kapelou The Fish Men. „Jeho repertoár už přesahuje do rockové muziky. Bude to pořádný nářez," popsal Jiří Grauer.

Menší scéna pak ještě vyroste na náměstí v Nových Hradech. Zde 18. srpna zahraje česká kapela TakinOff a americká zpěvačka Kaia Brown s Tonny Blues Band.

Organizátoři věří, že festival přiláká řadu posluchačů. Loňské vystoupení Erika Truffaze bylo podle Grauera jedním z nejvýraznějších koncertů v Českých Budějovicích za posledních deset let. Něco podobného nyní očekává i od Eddiho Palmieriho. Ten zřejmě do jihočeské metropole přiláká mnoho milovníků jazzu.

Festival si ale rozhodně mohou užít i lidé, kteří doposud tomuto žánru příliš neholdovali „Nemáme ambice přivážet náročný jazz, na ten zveme posluchače do klubů. Festival jsme pojali spíš jako letní jazzové slavnosti, kde si návštěvníci užijí spíš živější věci," doplnil Jiří Grauer.

Seznam koncertů

Týn nad Vltavou, 30. června
wrgha POWU orchestra
Štěpán Markovič and The Band

České Budějovice, 10. srpna
Strong Cofee
Cukunf
Eddie Palmieri and His Salza Band

České Budějovice, 11. srpna
Muzikanten
He Band a Jiří Halada
Carmen Souza

Třeboň, 13. srpna
Muzikanten
Fi.jazz Co
AMC Trio
Dean Brown and The Fish Men

Nové Hrady, 18. srpna
TakinOff
Tonny Blues Band & Kaia Brown