Jak sdělil předseda Aeroklubu Tábor Jiří Lískovec, seskoky na letišti pořádá skupina nadšenců sdružující se pod názvem Skydive Tábor. „Aeroklub jim jenom půjčuje letiště a částečně zajišťuje výsadkový letoun,“ vysvětlil.

Skáče se převážně na padácích typu „křídlo“. „To jsou ty obdélníkové. Jsou velmi dobře řiditelné a dnes se v podstatě neskáče na ničem jiném. Výjimečně lze ještě vidět padáky kulaté, které používá armáda. Tak jako u nás byli tento víkend k vidění i parašutisté z klubů vojenské historie, kteří si zkouší, jaké to bylo skákat „dříve“ z letadla,“ popsal Jiří Lískovec.

Plachtařské mistrovství se v Táboře uskuteční od soboty 25. července do pátku 7. srpna. Sledovat ho lze i online.
Na táborském letišti se chystá plachtařské mistrovství republiky

Na všech letištích v kraji

Jak doplnila Romana Zíková za pořadatele Skydive Tábor, seskoky z letadla jsou jejich velkým koníčkem. „Skáčeme hlavně na letištích v Jihočeském kraji, tedy v Táboře, Soběslavi, Jindřichově Hradci a Českých Budějovicích,“ upřesnila.

Občas vyrazí za seskoky napříč republikou i do zahraničí. „Skáčeme každý víkend od dubna do října. K seskokům používáme letouny An-2, L-410, Skyvan a občas i horkovzdušný balon,“ vyjmenovala možnosti Romana Zíková.

#youtube|cAq0_h73Hmo|2s#

Seskoky uskutečňují z výšek od 600 do 6000 metrů. „V sobotu jsme realizovali seskoky na klasických kulatých padácích, na kterých parašutisté skáčou z výšky 600 metrů. Seskoky na tomto typu padáků děláme pouze několikrát do roka,“ upozornila.

Zasvětí i obyčejné smrtelníky

Většinou se totiž skáče na obdélníkových padácích typu "křídlo" z výšek 1000 až 4000 metrů nad terénem. „Zhruba dvakrát do roka provádíme seskoky z 6 tisíc metrů včetně tandemových seskoků. Skáčeme nejen pro svou zábavu, ale zasvěcujeme do kouzla parašutismu i "obyčejné" lidi, konkrétně prostřednictvím tandemových seskoků a parašutistických kurzů (static line a AFF),“ podotkla s tím, že zájemce o adrenalinový zážitek se vše dozví na jejich webu či facebooku.

Táborští vojáci trénovali seskoky z letadla.
Táborští vojáci trénovali seskoky z letadla. Podívejte se

Chystají oslavu výročí

Aeroklub Tábor se podle Jiřího Lískovce díky rozvolnění postupně vrací k normálnímu režimu. „Díky uvolnění opatření již můžeme normálně létat, v květnu jsme začali opět s výcvikem juniorů v bezmotorovém létání. Mezitím se u nás konalo velmi úspěšné Plachtařské mistrovství České republiky ve dnech 22. května až 5. června jako předzávod mistrovství světa juniorů, které se u nás bude konat příští rok,“ pochlubil se.

Aeroklub Tábor letos slaví 75. výročí svého založení. „Což bychom rádi oslavili Dnem otevřených dveří v sobotu 28. srpna,“ uzavřel pozvánkou pro veřejnost.