„Cílem projektu, na kterém již dva roky spolupracujeme s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity České Budějovice, je poukázat na důležitost ochrany vod a popularizovat vzdělávání," říká starosta městyse Frymburk Oto Řezáč.

„Když u našich bavorských sousedů v Ludwigsthalu mohou návštěvníci procházet zblízka mezi divokou zvěří, tak v našem návštěvnickém centru bude možné pohledět do očí metrové štice či se dozvědět podrobnosti o vzniku lipenské vodní nádrže a zatopených obcích," pokračuje Oto Řezáč, který si touto vybudovanou atrakcí slibuje zvýšení návštěvnosti regionu včetně zástupců akademické obce.

Centrum vodního světa bude nezávislé na počasí, přiláká další rodiny s dětmi a pomůže navíc v místě vytvořit dvě desítky pracovních míst.

Námětovou studii vypracovala firma Novi Solutions, která se podílí i na dalších projektech např. v Plané nad Lužnicí nebo na Šumavě.
„Preferujeme smysluplné projekty chovající se dobře a šetrně k životnímu prostředí," zdůrazňuje jednatelka společnosti Ondřejka Harvalíková.

„Ve Frymburku na Lipně je hlavní dominantou voda, a proto zde budou návštěvníci zblízka pozorovat živé ryby a další živočichy žijící pod hladinou Lipna," pokračuje Ondřejka Harvalíková. „Jsem ráda, že jsme našli podporu u odborníků z Jihočeské univerzity, kteří si projektem slibují zvýšení zájmu o rybářství. Plánují zde umístit i jesetery," dodává Ondřejka Harvalíková.

Připomněla i zajímavost, že jednou až dvakrát do roka by si zdejší ryby, zvyklé na krmení, mohli osahat slepí návštěvníci při specializovaných hmatových prohlídkách.

Centrum vodního světa ve Frymburku. Vizualizace.

„Je pro nás symbolické, že se vracíme po letech k Lipenské nádrži, kde fakultní Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický v 70. a 80. letech 20. století prováděl intenzivní výzkum Lipenské nádrže a v Lipně jsme měli svojí stanici," prozradil profesor Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a ředitel centra výzkumu CENAKVA. „Budou tady i stovky ryb, které naši rybáři dobře znají, například cejni, parmy, štiky nebo kapři," vypočítává Otomar Linhart.

Jelikož je centrum umístěno u břehu lipenského jezera, bylo důležité, aby architektonická podoba budovy nerušeně zapadala do prostředí.
„Budova bude mít půdorys spirály, symbolizující koloběh života," říká architekt Jan Kabele, který spolu s Petrem Skálou a Lukášem Turkem podobu centra vymyslel. Uvnitř bude několik velkých akvárií i kino, promítající populárně naučné filmy, kde můžou lidé i relaxovat. Zpestřením budou interaktivní stanoviště, která dětem hravou formou přiblíží život pod hladinou Lipna.

Celkové náklady na vodní centrum ve Frymburku se pohybují kolem 120 milionů korun, většinu nákladů mají pokrýt prostředky z vyhlášených regionálních operačních programů čili z peněz Evropské unie.

„K dispozici již máme pozemky, námětovou studii a začínáme připravovat projektovou dokumentaci a intenzivně pracujeme na nejvhodnějším způsobu financování," vypočítává starosta.

„První návštěvníky v optimálním případě tak přivítáme do pěti let," dodal starosta Ota Řezáč s tím, že projekt má podporu všech současných členů zastupitelstva.