Svižnější a s celou řadou novinek. Takový by měl být podle pořadatelů letošní, již jednadvacátý ročník festivalu Gastrofestu. Ten startuje na českobudějovickém výstavišti 9. listopadu. Svým návštěvníkům nabídne ve třech dnech nejen nespočet kulinářských zážitků, ale také bohatý doprovodný program.

Vladimír Tůma, ředitel festivalu, uvedl, že těšit se příznivci dobrého jídla mohou letos na maďarskou, mongolskou či řeckou kuchyni. „Ze Svaté Kateřiny v Itálii sem přijede mistr světa v přípravě pizzy, k dostání zde budou i humří pokrmy a speciality z nutrie,“ přiblížil Vladimír Tůma program festivalu. Dát si dle jeho slov budou moci návštěvníci znovu žraloka, krokodýla nebo chobotnice. „Chybět ale nebudou ani u návštěvníků velmi oblíbení mouční červi,“ dodal ředitel festivalu.

Tipy Deníku:

Dvacátý první ročník Gastrofestu se na českobudějovickém výstavišti uskuteční od 9. do 11. listopadu.Zdroj: Deník / Klára SkálováElio Ungaro – několikanásobný mistr světa v přípravě pizzy – stánek č. 1
Brouk na talíři – thajská kuchyně, hmyzí burger – stánek č. 6
Delikatesy z nutrie – stánek č. 24
Exotické vaření – žraloci, krokodýli, chobotnice – stánek č. 90

Zkrátka nepřijdou ani milovníci sladkého. Ti budou mít na výběr z bezlepkových lívanců, palačinek, chodských koláčů, sekaného karamelu či marcipánu. A co by to bylo za festival bez čokoládové řeky.

Co se týče doprovodného programu, od čtvrtka se zde bude konat evropský šampionát ve vykrajování dýní. Na čtvrtek a v pátek je tady naplánovaný také 12. ročník soutěže Český kapr. Svůj stánek tu bude mít i Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. „Budeme tam mít restauraci, kde budou naši studenti dávat návštěvníkům ochutnávat výrobky, které u nás na fakultě vymýšlíme,“ řekl Eduard Levý z fakulty rybářství s tím, že k dostání tu budou kapří jitrnice a jelítka. „Budeme zde také ukazovat různé způsoby a zpracování ryb,“ dodal.

Dvacátý první ročník Gastrofestu se na českobudějovickém výstavišti uskuteční od 9. do 11. listopadu.
Gastrofest nabídne kapří jitrnice