Právě těmto okruhům otázek se věnuje série 17 jednodenních školení, kterou pro starosty obcí pořádají profesionální hasiči. Jejich mluvčí Vendula Matějů vysvětlila, že účastníci jsou vzděláváni v oblasti krizového řízení, ochrany obyvatelstva, integrovaného záchranného systému a požární prevence.

Zároveň se dozvědí důležité informace o bezpečnostním systému, platné legislativě či spolupráci v rámci integrovaného záchranného systému. V neposlední řadě pak o krizovém řízení a hospodářských opatřeních při krizových stavech. Nechybějí přednášky o přípravě a řešení jednotlivých mimořádných událostí včetně povinností, odpovědností a práv starostů při mimořádných událostech a v krizových situacích či přednášky na téma řízení jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Pozvánku obdrželo všech 623 starostů jihočeských obcí. Na Budějovicku se začali školit už na začátku března, poslední akce se uskuteční v polovině května v Třeboni.

„Jednotlivá témata přednášejí příslušníci oddělení krizového řízení a ochrany obyvatelstva a oddělení prevence krajského ředitelství a jednotlivých územních odborů. Svá témata prezentují i pracovníci Krajského úřadu Jihočeského kraje a pracovníci krizového řízení obcí s rozšířenou působností," upřesnila mluvčí hasičů.