„Společně se třemi partnery – Muzeem v Písku, technologickou vysokou školou v Deggendorfu a Jihočeskou univerzitou – rozvíjí ředitelka muzea Birgitta Petschek-Sommerová a její tým novou trvalou výstavu k historii Deggendorfu. Ta bude poskytovat digitální cestou mnoho základních informací k exponátům.“

Podle pasovského listu projekt "Museum uploaded" umožnila především podpora Deggendorfským a Píseckým z Interregu-V pro Bavorsko a Česko. Svou výstavu souběžně v jejím rámci digitalizuje i písecké muzeum. Do srpna 2020 mají být výzkumné práce ukončeny. Pilotní projekt má stát celkově 1,9 milionu eur, z nichž půl milionu půjde z Interreg-V. Město Deggendorf přispěje 354 000. Zbytek poskytnou další podpůrné fondy a nadace. Výsledek má být aplikovatelný i na další muzea.

Na ilustračním snímku je malovaný pohled na město z 19. století a fotografie stejného místa dnes. Zleva je prezentují Wolfgang Dorner, Christian Moser a Birgitta Petschek-Sommerová.

Budou kádrovat umělce

V hornorakouském Gmundenu rozhodli na návrh radní pro bezpečnost Beate Enzmannové (Svobodní), že pouliční muzikanti smějí hrát, jen pokud přesvědčí městskou policii, že umějí, napsaly OÖN. Radní prý návrhem reagovala na stížnosti občanů. Gmunden už v prosinci 2016 přijal zákaz žebrání v určitých sektorech. Zastavil i tzv. tichou žebrotu na víkendových trzích a trvale jakékoliv nátlakové žebrání. K nynější novince se OÖN ptají, zda je takový „mrskající se“ klaun před podzemními garážemi umělcem, nebo agresivním žebrákem, a kde je vůbec hranice. V Gmundenu to záleží na úvaze policie. Ta zájemce o vystupování „přezkouší“, těm, kteří uspějí, vystaví za poplatek povolení na půl roku a určí jim místo na Esplanade.

Šéf strážníků Dietmar Pühringer za novou směrnicí stojí – je přesvědčen, že se seriózní umělci dají jednoznačně poznat. „Je přece rozdíl, jestli někdo jen pro formu škrabe po houslích, nebo jestli chce svou hudbou dělat jiným radost,“ říká. Nová politika podle něho navíc bude účinkovat i jako odstrašující prostředek na žebráky. Město zpřísnilo i postup proti pití alkoholu na veřejnosti, které zakázalo už v roce 2008, ale moc zatím nezasahovalo, protože podle Enzmanna „nechtělo zlobit občany, kteří pohodově pijí láhev piva na lavičce“. Příště bude takový přestupek trestán pokutou 20 eur.

Jak „smazat“ nebožtíka?

Po „fyzické smrti“ žije člověk dál – nejen ve vzpomínkách, ale i na sociálních sítích. Jeho pošta dál „visí“ i velmi dlouho na facebooku, tweedy na twitteru, fotky na flickru, videa na youtube, nákupy na webshopech, zprávy na e-mailu, vypočítávají OÖN. Patří sem i placené služby různých multimediálních poskytovatelů a podobně. Pro pozůstalé je to komplikace, protože nevědí, kdo k těmto dokumentům má přístup a jak je lze smazat. Odhlašovací formuláře na webu jsou pro mnohé těžko srozumitelné. Neznají přístupová data a hesla, a tak dál. Aby rodinám v těžké chvíli smutnu v tomto směru pomohl, nabízí majitel pohřební služby v Schildornu (okr. Ried) Josef Mayrhofer „servis digitálních odkazů“.

„Vedle vyřizování odhlašovacích formalit u úřadů, organizací a podniků přebíráme i vypátrání těchto digitálních stop a staráme se o výpovědi, deaktivaci nebo převod smluv a uživatelských kont,“ říká Mayrhofer. Šetří tak pozůstalým časově náročné rešerše. Na jejich zakázku pohřebník zjišťuje u 150 předních poskytovatelů webových služeb možné kontakty zesnulého a vyrozumí příbuzné, zda mají někde nějaké zůstatky, nebo naopak zda jim hrozí zbytečné náklady, popisuje linecký deník. Další informace na www.bestattung-mayrhofer.at.

Když je málo žen…

Nedostatek žen vede k menší porodnosti, což může značně urychlovat demografické změny v regionech se silnou většinou mužů, zjistila studie Institutu německého hospodářství v Kolíně nad Rýnem. Konkrétně jestliže v oblasti připadá na 100 žen ve věku 25-44 let 115 nebo víc mužů, narodií se tam na tisícovku obyvatel o 1,55 dítěte méně než tam, kde je poměr pohlaví rovný, píše PNP.

Nepoměr je zvlášť velký ve východním Německu, ale i v Dolním Bavorsku, pokračuje list. V pasovském okrese připadá 108 mužů na sto žen, v celém Dolním Bavorsku je to 109,6 ku 100, což je největší rozdíl ze všech západoněmeckých oblastí. K zastavení trendu musejí podle autorů studie politici vytvářet víc specifických zaměstnání a studijních míst pro ženy. Aspekt porodnosti by prý měl být zohledněn i při přerozdělování běženců.

Dlouhý víkend za humny

Nadcházející víkend by měl být pro mnoho lidí v Německu mimořádně dlouhý, píše PNP. Úterní Den reformace bude letos vzhledem k jejímu 500. výročí výjimečně celospolkovým státním svátkem. Kromě toho je v Bavorsku, Bádensku-Württembersku, Severním Porýní-Falcku a v Sársku 1. listopadu Všech svatých. „Kdo si tedy vezme 30. října tzv. ,přemosťovací (v Rakousku pohyblivý) den´, bude mít dlouhý víkend,“ dodává list. V Dolním Bavorsku budou mít „most“ i některé obecní úřady, ale například v Pasově ne. „Městská správa je poskytovatelem služeb občanům, proto také zásadně i v takových dnech pracujeme,“ říká v listě mluvčí radnice Maria Proskeová. Mohou prý dokonce počítat s větším „návalem“ lidí, „protože občané těchto volných dnů rádi využívají k vyřizování na úřadech“.

Řeka jim vyrobí elektřinu?

Malá plovoucí elektrárna pro Inn.Zdroj: Deník/repro PNP

Už roky zvažuje pasovská městská rada získávání energie z nového zdroje, tzv. plovoucích elektráren – proudových bójí, které přeměňují kinetickou energii volně tekoucí vody v řece na energii elektrickou. Město hodlá pořídit zatím dvě bóje s označením 3® rakouské firmy Aqua Libre a umístit je na Innu pod elektrárnou Ingling. Podle výrobce má tento model s rotorem o 250 kubických centimetrů dávat při proudění 3,3 m/s jmenovitý výkon 70 kW. Podle kvality místa může vyrobit za rok až 300 Mwh, tvrdí firma. Zařízení o délce 1,1 metru, výšce 340 cm, šířce 5,5 metru u převaděče a váze 6,4 tuny vyžaduje minimální hloubku toku tři metry. U zabetonovaného ukotvení ve dně je drží automaticky pod hladinou, kde je proudění nejrychlejší, ocelový řetěz. Zařízení má prý životnost minimálně 175 000 hodin.

„Starosta Urban Mangold vypočítal, že po konečném postavení pěti nebo šesti bójí celkově za 1,8 milionu eur by mohlo být ,pravým vlastním ekoproudem´ zásobováno 350 domácností, tedy tisíc občanů,“ napsal list.

Sousedé s HIV

Od ledna do září letos bylo virové onemocnění HIV konstatováno u 415 nových pacientů v Bavorsku, což je méně než loni za stejné období (437). Čísla uvedla ministryně zdravotnictví Melanie Humlová k zahájení světové kampaně ke dnu boje proti AIDS. Celkově je v Bavorsku podle odhadu Institutu Roberta Kocha zhruba 2200 žen a 9400 mužů s touto nemocí.

Budou rovnat spory

Školní rozhodčí sbor.Zdroj: Deník/repro

Sociální pedagožka Christiane Himpslová vychovala v třídenním semináři 16 žákyň a žáků osmého ročníku střední školy v Grafenau na „urovnávače sporů“, prvostupňové „rozhodčí orgány“ k řešení neshod mezi školáky. „Naučili se teorii konfliktů a cvičili se, jak rozpoznat pocity, pojmenovat je a porozumět jim, jak aktivně naslouchat. Tyto poznatky pak užili v různých rolích při hraných konfliktech. Závěrem skládali zkoušky,“ uvedla PNP.

Vysoké školy kooperují

Jedním z témat Evropského regionu Dunaj-Vltava je od roku 2013 kooperace vysokých škol ve východním Bavorsku, Čechách a částech Rakouska, uvedla PNP. „K lepšímu marketingu potenciálu společného akademického prostoru regionu vznikla myšlenka vydat brožuru mapující vysoké školy ve všech třech sousedních zemích,“ píše list. Nyní vyšlo už její třetí vydání. „Průvodce poskytuje studentům přehled o nabídkách vzdělávání v regionu a zve je k seznámení se s možnostmi i za hranicemi,“ zmínil list s dodatkem, že pdf-verze brožury je ke stažení na www.europaregion.org.

Sprejovali na objednávku

Sprejovali s požehnáním majitele.Zdroj: Deník/repro PNP

Sprejeři firmy Art-EFX přetvořili na objednávku energetického podniku Bayernwerk trafostanici v Bodenmaisu, uvedla PNP. Na čtyřech stranách objektu jsou teď volnočasové motivy čtyř ročních období, která mají návštěvníkům této „perly Šumavského lesa“ vnuknout myšlenku, že místo je atraktivním cílem po celý rok. Dílo na snímku prezentují zástupce Bayernwerku Johann Seebauer, starostové Joachim Haller, který navrhl motivy výzdoby, a Hans Sturm, fotograf Marco Felgenhauer a vedoucí turistické kanceláře Bernhard Mosandl.