Právě vedení Jihočeského kraje a protokolární úředníci Hradu program vytvářejí, dolaďují a schvalují. Program návštěvy prezidenta Zemana se bude točit kolem „vody". Přesný a podrobný časový harmonogram cesty přinese náš list v pátek.

Pane hejtmane, vidíte zásadní rozdíly mezi návštěvou prezidenta Miloše Zemana loni v únoru a letos v červnu?
O zásadních rozdílech bych nehovořil. Každopádně je letošní návštěva pana prezidenta dobrou příležitostí ohlédnout se a zhodnotit vše, co se za více než rok u nás na jihu událo.

Počátkem června uplynou dva roky od povodní 2013. Měla tato událost vliv na koncipování návštěvy prezidenta na jihu Čech?
Ano, když jsme obdrželi od prezidentské kanceláře návrh termínu, uvědomili jsme si, že přesně odpovídá době rovných dvou let po povodních. Proto jsme celou návštěvu koncipovali tak, aby jejím hlavním tématem byla „voda". Jak ta dobrá, bez které nelze žít, tak i v té podobě, kdy ničí a zabíjí. Navštívíme proto místa, kde jsme vybudovali protipovodňová opatření, projedeme celé Lipensko, scházet samozřejmě nemůže Třeboňsko a naši rybníkáři, v souvislosti s povodněmi navštívíme také například rybník Rožmberk. A koneckonců, také Budvar vaříme z výjimečně kvalitní vody.

Prezident mj. stane na břehu rybníka Rožmberk, který sehrává důležitou roli při povodních. Co přibližně panu Zemanovi o této vodní ploše řeknete, vy, nebo rybáři?
Je neuvěřitelné, že v jedenadvacátém století se všemi technickými vymoženostmi je pět set let stará rybniční soustava významnou pomocí a mnohdy záchranou při zvládání povodní. Mohla by ale být ještě účinnější a o tom chci s panem prezidentem hovořit.

Program návštěvy hlavy státu ještě není úplně definitivní. Jsou v něm body, u nichž byste byl rád, kdyby je hradní protokol ponechal? Na kterých bodech programu vám obzvláště záleží?
Určitě se chceme pochlubit tím, jakou práci v našem kraji odvádějí poctivé a pracovité jihočeské ruce. Vždyť za poslední rok kraj proinvestoval tři miliardy korun a například téměř dvě stě milionů korun přerozdělujeme na nejrůznějších grantech či na podporu venkova. Jihočeské nemocnice fungují skvěle, stavíme domovy důchodců, opravujeme významnou část silniční sítě. Trápí nás ale i řada problémů, na které z Českých Budějovic neumíme dosáhnout, a o nich chci prezidenta informovat.

Čím jste se řídili při výběru programu první dámy Ivany Zemanové?
První dáma má tradičně program zaměřený spíše na sociální či kulturní oblasti. Letos proto nevynechá návštěvu Českého Krumlova, Jindřichova Hradce, „řopíky" na Novobystřicku nebo státní archiv v Třeboni. Na její návštěvu se připravují také poskytovatelé sociálních služeb v Táboře.