„Protože u 42 procent domácností loni o halloweenu zazvonila přinejmenším skupina dětí dožadujících se odměny, jsou už občané připraveni – 32 procent ,koledníky´ odměňuje sladkostmi, jen 17 procent nerozdává nic," uvádí list.

„Protože za to bývají nějak ,potrestáni´  a v minulosti šlo i o přehnané ,sankce´, policie varuje před tím, že halloween není žádná povolenka k trestným činům," uvádí pasovský deník PNP. „Jak uvedlo dolnobavorské policejní prezídium ve Straubingu, nejpozději v momentu, kdy dochází k úmyslnému poškozování cizí věci nebo k ublížením, přestává legrace a začíná jít  o trestný čin." V posledních letech jsou například domy „ostřelovány" vejci či rozbíjena okna, věcné škody mnohdy dosahují i stovek eur.  Policejní hlídky dostaly úkol nad halloweenskou nocí pečlivě dohlížet.

Proklestili výhled

Neznámí pachatelé pořezali mladé stromky v lese na Pfenningbergu u Steyreggu – podle majitele Niklasa Salma-Reifferscheidta proto, „aby návštěvníci nejvyššího kopce kolem linecké pánve měli lepší výhled na Linec", píše deník OÖN.

Stromy byly různého druhu, také jedle. „Léta jsme se snažili o to, aby tu zase rostly. Jakmile se to podařilo, jsou zničeny, to bolí," říká majitel. Věc oznámil policii, ale šance na odhalení pachatelů jsou krajně malé, dodává list. „Omezeny jsou i možnosti zabránit v budoucnu výletníkům v ničení přírody, protože jim podle zákona z roku 1976 nelze zakázat přístup do lesa."

350hektarový les patří rodině Salmů po generace. Dlouho tu pracují na ucelení střešní koruny porostu, aby odolával větru a erozím. Zdejší les byl například zdecimován za druhé světové války bombardováním. Poškodily jej také vichřice v 60. až 80. letech a dlouhodobě špatné ovzduší v Linci.

Vrátil se do vězení

Bývalý prezident fotbalového Sturmu Graz Hannes Kartnig (63) se ve středu musel vrátit do vězení poté, kdy bylo odvoláno jeho podmíněné domácí vězení s elektronickými pouty. Jak náš list informoval, bývalý sportovní funkcionář a podnikatel v reklamě byl odsouzen k trestu 15 měsíců odnětí svobody a peněžitému trestu 5,5 milionu eur za daňové úniky. Od poloviny září mohl s náramky monitorujícími jeho pohyb přes den pracovat, ale večer a v noci se musel zdržovat doma. Podmínky dvakrát porušil. Jak jsme napsali, v polovině října navštívil s manželkou premiéru opery Tosca a v pondělí oslavil své narozeniny v luxusním vídeňském  hotelu.

„Tyto vycházky prý měl povoleny ,mateřskou´ věznicí Jakomini, ale ředitel vězeňské správy Peter Prechtl pro to neměl žádné porozumění a šéfa dotyčné věznice si povolal k raportu. Nyní chce Prechtl vidět každé rozhodnutí, které se bude Kartniga týkat," píší OÖN.

Mýto jen na dálnicích?

Zástupkyně předsedy CDU Julia Klöcknerová po rozhovoru s ministrem dopravy Alexanderem Dobrindtem řekla, že široce diskutovaný a mnohdy zejména v příhraničí kritizovaný návrh zákona o zavedení mýta na německých komunikacích i pro osobní automobily předpokládá toto opatření jen na dálnicích, uvedl pasovský deník PNP.  Mýto na všech místních, okresních a státních silnicích je prý už „ze stolu".  „Obavy, že návštěvníci ze sousedních zemí budou muset platit za jízdu po veškerých vozovkách v Německu, což by mohlo přinést nevýhody pro turistiku, gastronomii a maloobchod, jsou rozptýleny," řekla Klöcknerová.

Zaplatí propuštění těhotné

Zaměstnavatel v Innviertlu ve zkušební době okamžitě zrušil pracovní poměr zaměstnankyni poté, kdy mu oznámila, že je v jiném stavu. Hornorakouská Zaměstnanecká komora jí následně vymohla náhradu škody ve výši 5000 eur, píší OÖN. Podle nich firma slíbila ženě plné zaměstnání po zkušební době. Zaměstnanecká komora potvrzuje, že ochrana před výpovědí těhotným počíná až po skončení zkušební doby, ale Nejvyšší soud už opakovaně rozhodl, že ukončení zkušební doby jen z důvodu těhotenství je diskriminací, a tedy nepřípustné. Takto poškozené mohou výpověď napadnout žalobou o neplatnost, nebo žádat náhradu škody. Druhou variantu strany v tomto případě dohodly mimosoudně.

Proti nerovnoprávnému zacházení v zaměstnání žalovalo v Rakousku loni 1300 žen. 58 procent případů se týkalo sexuálního obtěžování, desetina nerovnosti v odměňování, 20 procent diskriminace  při ukončování pracovního poměru a 12 procent při jeho uzavírání, píše deník.

Dobré místo k podnikání

Jak uvedl linecký deník Volksblatt, Rakousko letos obsadilo ve výročním hodnocení "Doing Business" Světové banky 21. místo na světě co do „přívětivosti k podnikání". Hodnoceno bylo 189 zemí. V čele jsou Singapur, Nový Zéland a Hongkong, z Evropy jsou mezi deseti 4. Dánsko, 6. Norsko, 8. Británie a 9. Finsko. Podle "Doing business" je v Rakousku nově snazší třeba založit firmu (zlepšení o dvanáct míst) či získat přípojku elektřiny (posun o jednu příčku). Zhoršil se přístup k úvěrům  (-7), zdanění (-4) a zahraniční obchod (-1).

Z dalších umístění: 7. USA, 14. Německo, 51. Slovinsko, 56. Itálie, 61. Řecko, 65. Chorvatsko, 90. Čína, 91. Srbsko, 120 Brazílie, 142. Indie atd.

Týráni vlaky

Na akustické týrání si stěžují občané zápasu Pasovska. Ničí je pískání vlaků Rottalské dráhy jezdících z pasovského hlavního nádraží ve směru na Mühldorf. „Vlak musí před každým nechráněným přejezdem dávat akustický signál," píše deník PNP. V Neustiftu se před čtyřmi lety pokusili situaci řešit za pomoci samosprávy a dosáhli zrušení jednoho přechodu trati u nádraží. „Od té doby tam vlak místo dřívějších 238krát denně píská ,jen´ 204krát," uvádí list. Lidé se cítí být obětmi akustického teroru hlavně v noci. Vadí jim, že místo někdejšího jednoho tónu nyní vlaky musejí před každým přejezdem zapískat krátce za sebou šestkrát. Pak je 20 minut klid, a série začne znovu z jiného směru, líčí list.