„Ticho je stejně skličující jako skála, o kterou se opírá. Už několik dnů může jen stát nebo dřepět, kameny mu nedávají víc místa. Je chladno a vlhko. Naštěstí vlhko, protože tající voda mu umožňuje přežití. Díra nad ním o průměru asi jednoho metru, kterou spadl patnáct až dvacet metrů hluboko, už je zase dlouho zakryta sněhem, ve dne k němu proniká jen tlumené světlo. Je to jako by byl pohřben zaživa. Jeho volání o pomoc nikdo neslyšel. Teď je pátá noc a tma jako v pytli, ale jemu je dobře – ví už dvě hodiny, že tam dole nezemře,“ líčí list.

Stále se pokoušel vyslat nouzový signál, ale bez úspěchu. Spojení se po několika sekundách přerušovalo. Günter Reischl z policie ve Gmundenu mu zkusil ve středu ve 21 hodin na německý telefon poslat zprávu ze svého mobilu, aby se zkusil ohlásit na něj. Po hodině a několika marných pokusech nouzová SMS k němu konečně dorazila. Muž vyslal dokonce přesné koordináty místa. „Pravděpodobně si během túry pravidelně zaznamenával trasu na mobil,“ míní alpský policista Bernhard Magritzer.

Teď tedy policie a záchranáři vědí, kde je. „Najednou slyší volání, zahlédne světelný kužel baterky, vedoucí zásahovky Christian Egger slaňuje k němu dolů a čeká s ním na světlo, aby je snesl vrtulník do údolí. Vzlétá kolem osmé hodiny a letí s ním do nemocnice ve Welsu,“ pokračuje pasovský deník.

„To hraniční opravdu se zázrakem – už jen to, že přežil pád,“ uvádí Christoph Preimesberger, horský záchranář z Hallstattu. „Co mu přišlo k dobru, bylo, že tam dole bylo tepleji než nahoře. Zatím co nad ním bylo půldruhého metru sněhu a mráz, jeho chránily teploty nad nulou. Když jsme ho vyzdvihli, působil vyrovnaným dojmem a vzhledem k okolnostem byl v dobrém všeobecném stavu.“

Že mu jednou jeho proteinové tyčinky, které vždycky na túry nosil s sebou, jednou zachrání život, to ho předtím zřejmě nikdy nenapadlo…

Pro záchranáře je záhadou, proč signál z jeho mobilu po několika dnech najednou přece prošel.
Předpokládají, že mu mohla pomoci změna počasí, jsou ale překvapeni, že akumulátor v přístroji vydržel tak dlouho. Christian Egger z horské služby shrnuje, že zraněný mobil vypínal, zapnul jej vždy nakrátko a opakovaně se pokoušel vyslat SMS. Nikdy tnedošla, až v noci na čtvrtek kolem jedné hodiny. „Nechápu, jak to mohlo fungovat ze třicetimetrové díry, ale zafungovalo to, a to bylo jeho štěstí…,“ říká.

Zkušený horolezec byl tehdy na turistické dovolené v hornobavorském Bad Reichenhallu, kde jeho rodiče mají prázdninové sídlo. V pátek řekl otci o plánované túře na Dachstein. V sobotu vyrazil sám k Adámkově chatě (2196 m). Zda šel úmyslně mimo stezku, nebo zabloudil, se ještě neví. V blízkosti chaty se propadl sněhovým polem. Když ještě v pondělí otec od něho neměl žádnou zprávu, zavolal policii v Reichenhallu. Ti v místě synova ubytování nenašli nic, co by naznačovalo, kde by mohl být, a alarmovali rakouské kolegy. Ve středu našli jeho Opel Mokka vypůjčený ve Vídni pod sněhem u Gossauského jezera - „prozradila“ jej sim-karta ve vozidle. Rozjeli pátrání ztížené lavinovým nebezpečím…

„Když ho našli, měl tělesnou teplotu jen 34 stupně, při dodání na kliniku o stupeň víc. Pád do hloubky přečkal s odřeninami, vykloubeným ramenem a zlomeninou kotníku. Operaci podstoupil ve čtvrtek na klinice ve Welsu. „Jeho zranění jsou přes velkou hloubku pádu relativně malá. Když ho k nám přivezli, mluvil, byl dobře orientován a vzhledem k okolnostem v dobrém stavu,“ řekl listu šéflékař Günter Huemer. Připojil, že pacientovi přišla vhod jeho vynikající psychická konstituce.

„Třetí pohlaví“ i u Rakušanů?

O rozhodnutí Německého ústavního soudu zavázat zákonodárce k přijetí normy umožňující zavedení třetího pohlaví – kromě mužského a ženského – do registru porodů, nebo na žádost od označení vůbec upustit, náš web informoval.

„V Rakousku to podle platných zákonů není možné, ale mohlo by se to změnit v příštím roce,“ píše deník OÖN. „Prezident ústavního soudu Gerhart Holzinger totiž ombudsmanovi Güntheru Kräuterovi avizoval rozhodnutí dvora v této věci v roce 2018.“

Kräuter je po výroku německého ústavního soudu pro rychlejší přijetí normy. „Zákonodárce by neměl čekat, ale převzít iniciativu,“ míní. Rozhodnutí z Karslruhe je podle něho směrodatné. Upozorňuje, že ročně se v Rakousku narodí kolem třiceti dětí, jejichž pohlavní znaky „neodpovídají běžným formám mužských a ženských“.

Bioetická komise úřadu spolkového kancléře přijala 30. října jednomyslně stanovisko, jímž doporučuje umožnit v registru stavu osob „v rubrice pohlaví uvést další možnost, například ,otevřené´.“ To podle komise odpovídá názoru německých ústavních soudců, že lidem, kteří se trvale necítí patřit k mužům nebo ženám, nesmějí být porušována jejich lidská práva, uvádí linecký list.

Připomíná loňský, celorakousky jedinečný proces. Intersexuál Alex Jürgen (41) žádal na matrice ve Steyru, aby v registru bylo jeho pohlaví formulováno neutrálně. Správní orgán mu nevyhověl a zemský správní soud stížnost odmítl s odůvodněním, že uvedení jiného pohlaví než mužského nebo ženského není zákonodárcem předpokládáno.

Stříkačkou na čumily

Čumily zaháněli hadicí.Zdroj: Deník/repro PNP

Na A3 u bavorského Weibersbrunnu zahynuli při hromadné dopravní nehodě tři lidé. „Zatím co záchranáři vyprošťovali jejich těla, došlo na místě k ,velmi nevhodným´ scénám,“ říká v PNP požární inspektor Otto Hofmann z Aschaffenburgu. Kolem místa nehody totiž projížděli „čumilové“ a fotografovali a filmovali, jak zasahující týmy usmrcené odvážejí. „Mnozí řidiči nákladních vozidel se nakláněli přes sedadla spolujezdců, aby vyprošťování nasnímali z oken,“ uvádí také Michael Zimmer z dolnofranckého policejního prezídia. „Při ukládání těl jsme museli prostor ze všech stran uzavřít.“ Ani to ale nestačilo k zadržení počínání zvědavců. Proto hasiči sáhli k poslednímu prostředku – k hadicím. Mířeným proudem vody do otevřených oken kolemprojíždějících aut bránili „gaferům“ v pořizování fotografií a filmování. Podle Hofmanna na to mnozí řidiči reagovali velmi „nezdrženlivě“…

Policie řadu z nich oznámila ke správnímu řízení. „Kibicování“ u nehody je může stát více stovek eur, dodal pasovský list.

Tyran svázal kočky…

Po trápení na svobodě…Zdroj: Deník/repro PNP

Neuvěřitelné martyrium popsala PNP. „Měsíce, podle ochránců zvířat možná dokonce roky, musely vegetovat dvě kočky k sobě svázané jako balík,“ uvedl deník. Vysvobodila je až pfaffenhofenská policie a umístila do místního útulku.

Účastníci dopravy ji informovali o řidiči, který byl kolem 22. hodiny u Geisenhausenu nápadný nejistou jízdou. Hlídka zkontrolovala u motorestu 72letého řidiče ze severního Německa. Jak mluvčí inspekce uvedl, byl velmi zmatený. Vůz, ve kterém prý snad vezl celou výbavu domácnosti, byl plný odpadků. To ale nebylo všechno, na zadních sedadlech objevila hlídka dvě kočky. „Byly svázány nejen každá samostatně, ale jedna ke druhé,“ píše list. Podle řidiče prý proto, aby mu nemohly skočit pod nohy… Byl údajně často na cestách a nechtěl kočky nechat samotné. Večer ale vždy s přivázanými zvířátky chodí na procházku, vyvenčit je, což se jim podle něho velmi líbí…

Policisté to viděli jinak a předali kočky do péče ochránců zvířat, pokračuje list. Tam zaměstnanci konstatovali, že něco takového ještě neviděli – že šňůry jsou kolem krků, hrudí a zadních částí těl omotány už dlouho a mezitím do těl koček zarostly. Jedné z nich museli po jejich sejmutí rány kolem krku sešít. Našli u ní i jistá nakupení nebo nádory v břišní oblasti. Druhá je na tom podle ochránců lépe, ale na krku jí už nikdy neporoste srst. Obě jsou psychicky narušené a vůči lidem velmi nedůvěřivé.

„Jejich dosavadní majitel, podle šéfa místní policie Helmuta Finka nejspíš ,ztroskotanec´, byl dopraven na psychiatrickou kliniku. Mimo jiné bude zkoumáno, zda je schopen řídit motorové vozidlo. Pokud ano, čeká ho stíhání za týrání zvířat,“ uzavírá PNP.

Němci mají dluhy

Přes dobrou konjunkturu roste předlužení německých občanů, píše PNP. Loni nemohl každý desátý už splácet své půjčky a úvěry. Nejhůř na tom byly Brémy, kde kvóta předlužených dosáhla 14,01 procenta, nejlépe Bavorsko se 7,35 procenta a Bádensko-Württembersko se 8,34 %. Letos si ale Bavorsko podle atlasu dlužníků institutu Creditform notně pohoršilo – k 1. říjnu v této zemi přibylo 22 000 nově předlužených, což je procentuálně i absolutně víc než v jiných spolkových zemích.

V celém Německu má celkem 6,9 milionu lidí kredity v celkové výši 209 miliard eur – a podle Creditform pravděpodobně nejsou dlouhodobě schopni své dluhy vyrovnat. V Bavorsku z nich žije 800 000. Příčinami tohoto stavu jsou nezaměstnanost, nemoc, rozvody, závislost nebo nehody. Nadprůměrně padají do dluhové pasti ženy a generace starších 50 let. Podle atlasu dlužníků obzvlášť – o 39 procent - přibylo občanů, kteří žijí nad své poměry.

Kam k sousedům

V Riedu je od pátku do neděle vždy 9-17 h největší rakouská podzimní výstava Dům a bydlení. V cukrovaru v Ennsu začne v sobotu ve 20.30 metalová noc s Jacobs Moor, Veritas a Anderwelt. Pretty City z Melbourne zarockují v sobotu od 20.30 v Ebensee. Festival Music Unlimited od pátkudo neděle vždy od 19 h ve Welsu nabídne 17 koncertů napříč žánry, většinu ve Schl8hofu (www.musicunlimited.at). V Lembachu bude v sobotu a v neděli soutěžit 25 dechovek, vstup je volný. (www.rohrbach.ooe-bv.at)

Závislí, ale zdraví

Zatím co v průměru OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) kouří denně 18 procent obyvatelstva, v Rakousku je to 24 procent. Se 12,3 litru alkoholu na hlavu a rok jsou naši sousedé třetí – pijí o třetinu víc než lidé v ostatních vyspělých zemích (průměr devět litrů). V OECD počet kuřáků mezi lety 2000-2015 poklesl z 25 na 18,4 procenta, v Rakousku zůstal jejich počet konstantní.

„Přes vskutku nezdravý způsob života jsou Rakušané nadprůměrně staří,“ píší OÖN. Podle čísel z roku 2015 měli nově narození očekávanou délku života 81,2 roku, o jedenáct let víc než v roce 1970. V průměru OECD se měli občané dožít 80,6 roku. Nejdéle tu měli být Japonci (83,9) a Španělé se Švýcary (83). „Nadprůměrné očekávání délky života v Rakousku se odvozuje od kvality lékařské péče – na tisíc obyvatel připadá 5,1 praktikujícího lékaře, druhý nejvyšší počet v OECD, a 7,8 nemocničního lůžka, čímž je země pátá,“ dodává deník.