Deník OÖN ve zprávě o jednání zdůrazňuje především, že ČR se znovu vyslovila proti kvótám Evropské unie pro přijímání azylantů. „Intenzivní sousedská spolupráce, hospodářská a kulturní výměna, přeshraniční infrastruktura, to hrálo na schůzce vedlejší roli. Dominovalo brizantní téma – azyl. V některých bodech byly strany jednotné, očividně ale byly i rozdíly," uvádí list.
„Česká čísla přijatých azylantů označil hejtman Pühringer před několika týdny za ,roztomilá.´ Ministr Zaorálek v pátek naznačil, že v dohledné době žádné významnější navýšení či dokonce přijmutí běženců z Rakouska nebude, ,dobrovolně´ ČR převzala jen asi 1500 uprchlíků k ulevení Řecku a Itálii. Přesto do země denně přichází padesát dalších," pokračují OÖN a citují Zaorálka: „Základní pro Českou republiku je, že potřebujeme posílení politiky Evropské unie. Přijímání běženců ale musí zůstat suverénním rozhodnutím států." Je prý ovšem také pro solidaritu všech zemí.
Jeho rakouský kolega Kurz naopak znovu požadoval závazné kvóty pro státy Evropské unie v přijímání uprchlíků a zalitoval, že se tento požadavek dosud neprosadil. „U tématu azyl jsou v Evropě bohužel velmi rozdílné zájmy a země, které jsou uprchlickou vlnou sotva dotčeny, je nechtějí uznat jako evropský problém," kritizoval.
Co do dalších požadavků ale signalizovali ministři podle OÖN společný postup. Shodli se, že EU se musí postarat o zajištění vnější hranice unie, a to také v Řecku, jinak schengenský prostor nebude fungovat. Obě strany jsou jednotné v názoru, že tzv. balkánská cesta, kterou přicházejí momentálně dvě třetiny běženců zejména do střední Evropy, musí být více střežena a proti převaděčům se musí postupovat důsledně. Kurz požadoval také větší angažovanost EU v mateřských zemích uprchlíků. Třeba je podle něho i silnější vojenský postup proti teroru Islámského státu v těchto regionech.
„Oba politikové požadovali řešení problému azylantů na úrovni Evropské unie a nadto znovu ujistili, že naše sousedské vztahy jsou dobré," shrnuly OÖN.
Z tiskovky po setkání deník zaznamenal, že zástupce Sudetoněmeckého landsmanšaftu Peter Ludwig otevřel téma restitucí, které je pro dotčené důležité. „Lubomír Zaorálek odpověděl, že v České republice je jiný pohled na dějiny," uvedly OÖN. Připomněly, že po otázkách novinářů dal Pühringer jako hostitel Ludwigovi slovo. „Ten informoval, že v dotazníku pro 2000 členů sdružení 900 uvedlo, že odškodnění za vyvlastnění po druhé světové válce je pro ně důležité. Chtěl ministry upozornit na to, že Srbsko přijalo restituční řešení podobného problému Dunajských Švábů. Zaorálek pak svůj výrok o jiném pohledu na dějiny doplnil konstatováním, že právě proto vznikl projekt společné historické publikace. V ní prý mohou být zveřejněny i debaty na nepříjemná témata," uzavřel linecký list.

Mají hezké nádraží

Cestující vlakem vyhodnotili po vídeňském hlavním nádraží jako druhá nejlepší v Rakousku Hlavní nádraží v Linci a v Salcburku, píší OÖN. Od otevření po přestavbě v roce 2004 tedy linecké dopravní centrum znovu špičkově uspělo, byť je letos z prvního místa vytlačila Vídeň. V kategorii středně velkých nádraží se po přestavbě do Top 10 dostal jako devátý hornorakouský Attnang-Puchheim. „S nádražími Schärding a Grieskirchen-Gallspach je ovšem na druhé straně naše spolková země hned dvakrát na listině nejhůře hodnocených," pokračuje deník a konkretizuje, že v Grieskirchenu je kritizováno především to, že není bezbariérové, má málo laviček a budova je celkově ve špatném stavu. Úplně nejhůře hodnoceným byl Brenner. Nejdůležitějšími kritérii hodnocení byly podle listu dostupnost nádraží hromadnou dopravou a čistota.

Prodá ledvinu?

Linecký Volksblatt popisuje případ asi 60letého otce tří dětí ze Slovinska, který nabídl inzerátem svou ledvinu k prodeji za 50 000 eur, aby se vyhnul exekuci, podle něho pro dluh 42 000 eur. On i manželka jsou nezaměstnaní a jako majitel nemovitosti nedostává žádnou sociální pomoc. Dopisy prezidentovi, premiérovi a ministryni sociálních věcí zůstaly bez odpovědi, řekl telefonem redakci lublaňského deníku Večer. Podle listu dostal nabídku 70 000 eur z Rakouska.
V případu je řada nejasností, které začala šetřit policie. Pro tu by to byl první případ prodeje tělesného orgánu, zmínil Volksblatt. Tvrzení adresáti z vlády popřeli, že by takové dopisy dostali, přičemž ministryně Anja Kopačová uvedla, že dotyčný by bez problémů mohl dostávat sociální dávky i rodičovský příspěvek. Místně příslušné sociální centrum potvrdilo, že za vylíčených okolností by rodina nejspíš podporu dostala.

„Jedovaté" cukíny

V Bavorsku bylo letos nejméně pět lidí lékařsky ošetřováno po konzumu nahořklých cukín nebo dýní, napsal deník PNP. U všech pacientů šlo o otravy tzv. Cucurbitacinem, strukturou blízkou kortikoidům, řekl bavorský úřad pro zdravotní a potravinářskou bezpečnost v Erlangenu. O údajném úmrtí 79letého muže z Heidelbergu úřad nic neví. Není také jasné, jak vysoký je neohlášený počet onemocnění z této příčiny, ne každý průjem pacienti či lékaři dávají do souvislostí s požitím cukín.
„Zemský úřad den předtím varoval před konzumací této zeleniny, jestliže má hořkou chuť," pokračuje list. Kvůli suchu se v privátně pěstovaných cukínách a dýních Cucurbitacin objevuje ve zvýšeném množství. Způsobuje průjmy, při konzumaci většího množství může vést k životu nebezpečnému poškození střev. Šlechtění se sice postaralo o to, že tyto jedy se v plodech objevují jen ve velmi malém množství, ale zpětná křížení s ozdobnými dyněmi mohlo obsah zvýšit. K pěstování dýní k jídlu by proto měli lidé užívat semínek z obchodů, uvádí PNP.

Chata na Javoru dosloužila.Chata dosloužila

Lyžařská turistika na Javoru, nejvyšší hoře Bavorského lesa, se sice dál těší velké oblibě, ale doba rozkvětu tamní lyžařské chaty TSV Plattling už je dlouho tatam, napsal deník PNP. Protože sportovní klub už objekt vyžadující sanaci nevyužíval a vlastník, rodina knížete Hohenzollerna, neměl zájem na jeho pronájmu další osobě, byla chata snesena. Na snímku je patrný železniční vagon, kolem kterého byla vybudována. Latě, plech, kameny a další materiál pomocníci naložili do kontejnerů a během tří dnů bylo po stavbě.

Bavorský export roste

„V závětří" slabého eura vzrostly bavorské exporty v prvním pololetí téměř o pět procent, napsala PNP. Největším odběratelem byly USA, které v Bavorsku nakoupily auta a další zboží za 10,7 miliardy eur, o 17 procent víc než loni. Celkově bavorské hospodářství vyvezlo zboží v hodnotě 87,3 miliardy eur. Ještě rychleji, o téměř sedm procent, ale rostly dovozy, kterých letos do pololetí bylo za 78,9 miliardy. Většinu zboží Bavorsko nakoupilo v Rakousku, v Číně a v USA.

Zastánci elektromobility tankují.Chystají e-rallye

V Schönau v okrese Rottal-Inn chystají na 11.-13. září „Sluneční dny" a rallye e-aut pod názvem Společně pro ochranu klimatu, napsal pasovský deník PNP. Bude největším podnikem tohoto druhu v Bavorsku a uvede i nejnovější modely alternativního pohonu automobilů. Mezi hosty má být i Louis Palmer, který zvládl v elektromobilu bez problémů cestu kolem světa. Očekáván je i autor bestsellerů Edmund Brandner, známý jako „energetický mnich", když rok dlouho žil tak, aby za sebou nezanechal žádný negativní „ekologický otisk", píše list.
Rallye, kterou obsazují všichni známí výrobci elektromobilů, odstartuje 11. září v 9 hodin v Schönau. Ve 13 hodin se zastaví v Aldersbachu. Druhý den od 10.30 budou auta na náměstí v Deggendorfu a v 15 h v Landshutu. Finále bude 13. září od 16 h ve „Sluneční vesničce" v průmyslovém parku v Schönau. „Na všech místech bude možnost prohlédnout si vozidla důkladně a udělat si zkušební jízdu," píše PNP. Akci doplní koncerty regionálních muzikantů, výstava a dětský program.
Organizátoři Thom Setzermann (vlevo) a Christan Ranzinger (na snímku při „tankování") připomínají, že zatím co pasovský okres má v parku služebních vozidel pět elektromobilů, zemská vláda jen dva.

Nebezpečné hory

Mezi 1. červnem a 20. srpnem přišlo v rakouských horách o život 87 lidí. To je sice v dlouhodobém průměru, ale o 18 víc než loni, kdy v deštivém létě zahynulo 69 osob, poznamenávají OÖN. Počasí se také podepsalo na letošním nárůstu, horko vylákalo do kopců víc lidí než jindy. Zhruba polovinu neštěstí způsobilo klopýtnutí. Nejvíc tragédií bylo v Tyrolsku – 35. V Horních Rakousích se počet obětí téměř zdvojnásobil na jedenáct, což je nad dlouhodobým průměrem. Zatím co počet mrtvých stoupl, celkový počet nehod poklesl z 1507 na 1305.

„Ztratili" děti

Z 37 dětí a mladistvých, kteří měli být v pátek dopraveni ze záchytného střediska pro uprchlíky v Traiskirchenu k ubytování u charitativních organizací do Vídně, lágr provozující firma ORS angažovaná ministerstvem vnitra čtrnáct nenašla, píší OÖN. Chybějící přehled o mladších 14 let označil koordinátor pro uprchlíky Peter Hacker za katastrofu pro rakouskou správu, která musí mít důsledky. Ministerstvo vnitra kritiku odmítlo s tím, že dohledovou povinnost neporušilo. „Azyl hledající přece nebudou ležet v řetězech," řekl mluvčí. Ani mladiství nejsou zatčeni, mohou se volně pohybovat a řada zaregistrovaných běženců se chce dostat do jiné země. Údaj o 14 nenalezených prý také není správný, z tábora zmizelo jen sedm, ostatní byli v doprovodu osob z širšího kruhu rodiny a chtěli u nich zůstat.
Sociální demokraté požadují odstoupení lidovecké ministryně vnitra Johanny Mikl-Leitnerové.