Původně měl být kvůli svému útoku na muže zastřelen, nakonec však nalezl i díky nesouhlasu veřejnosti svůj nový domov v lánské oboře.Na převoz do Lán se čekalo až do chvíle, než jelen shodil parohy. Tak se také stalo, a tak ve čtvrtek 29. března mohl Standa konečně zamířit do středních Čech.

Ilustrační foto
Jelen Standa shodí paroží ve Kvildě, pak teprve pojede do Lánské obory

Šestiletý desaterák, který váží 150 kilogramů a je v kohoutku vysoký 140 centimetrů, byl po svém převozu umístěn do karanténního vyplocení v lánské oboře, kde bude aktuálně pozorován zhruba na území třech nebo čtyřech hektarů. „Jelena nyní budeme pozorovat, abychom zjistili do jaké míry je nebezpečný, a jestli je zdravotně v pořádku,“ vysvětluje ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, podle kterého by Standa měl pobývat v karanténní obůrce asi měsíc.

„Je dobře, že přichází právě v téhle době. Období růstu paroží je pro jeleny velmi citlivé. Jedná se o jediné období, kdy se k sobě dokáží chovat jako opravdoví gentlemani, nedochází tedy k tomu, že by se vzájemně napadali. V téhle době se i vytváří hierarchie, do které by měl zapadnout i tenhle jelen. Na socializaci bude mít čas do doby říje, tedy do druhé půlky srpna a začátku září. Předpokládáme, že by toto období mělo stačit k tomu, aby se jelen začlenil do naší skupiny jelení zvěře,“ dodal Miloš Balák.

Ilustrační foto
Konečně jsme se rozloučili s chřipkou