„Děti se svých vytoužených dárků pod stromečkem dočkají, dokonce už v předstihu," prozrazuje Lucie Ďurkovová, sociální pracovnice Farní charity Veselíčko.

Kolik u vás žije v současné době matek s dětmi a kolik z nich v Domově sv. Alžběty prožije vánoční svátky?
Nyní jsou v našem domově ubytovány čtyři maminky a sedm dětí. Vánoce zde pak stráví tři maminky a pět dětí, protože jedna z klientek se ještě před svátky konečně odstěhuje do vysněného bytu.

Odkud jsou matky s dětmi, o které se zde staráte a kvůli čemu přišly o normální domov?
Naše současné klientky pocházejí z jižních Čech, ale přijímáme k nám maminky s dětmi z celé České republiky. Většina klientek je u nás, protože nemá dostatek finančních prostředků na to, aby si mohla dovolit jiné bydlení. Velmi často jsou k tomu přidruženy ale i další problémy.

Co tedy bývá nejčastější důvod toho, že matky s dětmi musí vyhledat pomoc azylového domu, a na jak dlouho u vás najdou klidné zázemí?
Nejčastějším důvodem, proč se u nás ocitnou, jsou nízké příjmy, vysoká zadluženost, nefungující rodinné vztahy a bohužel také domácí násilí.

S maminkami uzavíráme dohodu o poskytnutí sociální služby na půl roku. Pokud se však maminka řádně stará o děti, plní si své povinnosti a snaží se s naší pomocí řešit své problémy, můžeme jí pobyt prodloužit.

Kolika maminkám a dětem už jste za dobu svého působení pomohli?
Domov svaté Alžběty oslavil letošního května 15 let své činnosti. Během těchto let jsme poskytli přechodné ubytování a pomoc celkem 265 maminkám a 454 dětem.

Žijí zde děti jako každé jiné, které čekají, až jim Ježíšek nadělí vysněný dárek pod stromeček. Jaká mívají nejčastěji vánoční přání? A co jejich maminky?
U holčiček vítězí panenka s kočárkem, kluci by zase nejraději dostali auto na ovládání. Maminky by si pak nejvíce přály strávit Vánoce se svými blízkými, což ale mnohdy není možné.

Chystáte pro obyvatele Domova vánoční besídku nebo nějakou charitativní akci, jejímž cílem je sehnat vytoužené dárky pro děti?
Ježíšek k nám přijde o něco dříve, než bývá zvykem, a to 19. prosince, kdy pořádáme tradiční vánoční besídku.

U stromečku se sejdeme se současnými i bývalými klientkami, sponzory a přáteli Domova a oslavíme spolu Vánoce.

Letos jsme se také zapojili do akce Strom splněných přání, kterou v Milevsku pořádá občanské sdružení CML ve spolupráci s radnicí města Milevska a premonstrátským klášterem. Díky hodným lidem tak děti pod stromečkem svůj vytoužený dárek určitě letos najdou.

Vánoce končí Třemi králi. Účastní se také děti z Domova již tradiční Tříkrálové sbírky?
Naši klienti se skutečně každoročně zapojují do Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Diecézní charita České Budějovice. Děti se už nyní těší, jak se počátkem příštího roku promění ve tři krále a půjdou koledovat do okolních vesnic.

Za všechny příspěvky jsme dárcům velmi vděční, protože je využijeme ke zkvalitnění naší sociální služby a k pomoci lidem v tísni, kteří ji skutečně potřebují.