Pavel Klíma, MalšiceZdroj: Deník / Redakce

Pavel Klíma, člen předsednictva TOP 09, Malšice
"Je vidět, že stále ještě jsme národ demokratů, protože Drahoš, Fischer, Horáček, Hilšer, to jsou všechno kvalitní demokratičtí kandidáti a každý dostal poměrně kvalitní procento hlasů. Doktor Hilšer je pro mne velkým a skvělým překvapením. Druhé kolo je pro mne tím pádem nadějí pro český národ, protože jsme skutečně blízko toho, aby přišla změna. Jestliže se ve svém vyjádření pan prezident Zeman opřel do toho, že vítězem prvního kola je přece on, tak je vidět jeho velký strach a musí si uvědomit, že vlastně byl jediným levicovým a populistickým kandidátem. Doufám, že mu ta procenta nebudou stačit. Takže skvělý výsledek, protože tolik demokratických kandidátů získalo tak hodně hlasů, to je pro mne velká naděje pro druhé kolo. Věřím, že všichni jejich voliči k volbám přijdou a podpoří profesora Drahoše. Nikdy jsem se netajil, že to je můj kandidát, neboť věřím, že on nebude měnit náš parlamentní systém na poloprezidentský putinovského typu, jak se děje posledních pět let.

Jaroslav VětrovskýZdroj: Deník / Redakce

Jaroslav Větrovský, senátor, Mladá Vožice
"Já jsem to takto tipoval, pana prezidenta Zemana jsem možná ve svém odhadu trochu přecenil, zisk pana Drahoše jsem trefil lépe. Myslím, že pro druhé kolo se šance kandidátů naprosto rovnají, protože se domnívám, že většina voličů těch nepostupujících kandidátů zřejmě podpoří pana Drahoše. Nebudu říkat svoji preferenci, jsem pyšný, že mám právo tajné volby. Tipuji, že teď nebude dobré období, protože společnost dost polarizuje. Já si přeju, abychom se po volbě přestali dělit na zemanovce a antizemanovce.

Starosta Tábora, Jiří FišerZdroj: Deník / Redakce

 Jiří Fišer, starosta Tábora
"Dopadlo to podle mého očekávání. Já jsem se netajil tím, že prezident Miloš Zeman nesplnil očekávání, které jsem měl. To znamená, že bude liberální, proevropský prezident, který bude ctít Ústavu, a to se nestalo. Navíc se nevyvaroval některých věcí jako různých vulgarismů a genderových urážek. Tu roli on nenaplnil a já jsem teď v naději, že bude zvolen někdo lepší než on. Profesor Drahoš je, myslím, schopen tuhle roli splnit.

Martin NezvalZdroj: Deník/Jiří Dintar

Martin Nezval, spisovatel, Mladá Vožice
Když je bitva, tak se musíte připojit na jednu stranu. Buď se nyní můžete připojit k vítačům, nebo tomu, kdo se soustředí na bezpečnost země a národa. Pro mě je volba jasná.

Otakar SvobodaZdroj: Deník/Klára Skálová

Otakar Svoboda, ředitel Jihočeské filharmonie
Je mi 65 a lidem pořád vůbec nerozumím, tedy některým.

František KoubaZdroj: Deník/Jana Zuziaková

František Kouba, Ředitel Krajské veterinární správy České Budějovice
"Výsledky prvního kola volby prezidenta jsou dobré, účast je dobrá a doufám, že v druhém kole bude i vyšší. Budu držet palce profesoru Drahošovi, aby pravda zvítězila."

Jiří ŠestákZdroj: Deník/Edwin Otta

Jiří Šesták, senátor (HOPB), obvod České Budějovice
"Já jsem měl možnost vyjádřit se do novin se svým odhadem a ten mi celkem vyšel. Samozřejmě bych si přál výsledek jiný. Ale myslím, že je to výsledek nadějný, abychom změnili osobu prezidenta v osobu lepší. Já jsem v prvním kole volil pana Pavla Fischera, kterého jsem podpořil i jako jeden ze senátorů, kteří podpořili jeho kandidaturu. Jsem přesvědčen, že je připraven hned převzít funkci prezidenta, nemusí se nic učit a byl by dobrým prezidentem. Při sčítání výsledků voleb jsem byl celou dobu ve štábu Pavla Fischera, byl jsem přítomen i při jeho výzvě, aby jeho voliči podpořili Jiřího Drahoše. Já si myslím, že není jiné volby, než volit pana Drahoše. Potřebujeme prezidenta, který by společnost sceloval a ne ji rozděloval. Potřebujeme prezidenta, který by nás orientoval na naše západní spojence a ne na velmoci jako Rusko nebo Čína. A který by měl lepší spolupracovníky než současný prezident. Myslím si, že pan Drahoš si dokáže vybrat kvalitní spolupracovníky a bude hájit zájmy naší země.

Jiří Mánek kandidát ODS do Sněmovny, Záhoříčko u ČkyněZdroj: Deník / Miroslav Fuchs Jiří Mánek, Záhoříčko, manažer, kandidát ODS do sněmovny, bývalý ředitel NP Šumava:
Miloše Zemana jsem odhadoval 40%, na druhé místo jsem odhadoval Drahoše, ale na třetím jsem si představoval Topolánka. Pohybuji se mezi lidmi, kteří fandili Topolánkovi a proto je pro mě jeho nízký volební výsledek největším překvapením. Druhé kolo bude o spojení nenávisti vůči Miloši Zemanovi. V minulých prezidentských volbách jsem kvůli Šumavě zřetelně podpořil Miloše Zemana před Schwarzenbergrem. Nyní vůbec nevím proti komu bych měl Zemana podpořit, protože Drahoš se v podstatě k ničemu jasně nevyjadřuje, neznám jeho jasné postoje. To jediné, co vím, že je benevolentní vůči migrantům a že stojí proti Zemanovi a nejsem si jist, jestli je to dost na to, abych ho měl chtít za prezidenta.. Myslím, že není. Mně osobně na Zemanovi vadí jeho silné propojení s Babišem. Kdyby se Zeman v průběhu druhého kola zřetelně distancoval od Babiše, tak bych mu to i hodil. Pokud to neudělá, myslím, že já ve druhém kole volit nebudu.
Petr Podhola.Zdroj: archiv Petr Podhola,náměstek českobudějovického primátora 
Na dotaz, jestli ho něco ve volbách překvapilo, uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD), že čekal vyšší volební účast. "Když se dívám na účast, která je zhruba 62 %, tak se přiznám, že jsem čekal ještě trochu vyšší účast. Když se podívám na výsledek pana současného prezidenta, který má téměř 39 % a na pana Drahoše na druhém místě, tak já jsem si tipoval, že do druhého kola projde současný prezident a pan Drahoš. Ještě jsem měl druhý tip, že Miloš Zeman v prvním kole získá přes 50 % hlasů, ale to asi ovlivnila o něco nižší volební účast.
Můj kandidát mi zůstal i do druhého kola. Obecně mohu říci, že jsou mi bližší kandidáti, kteří reprezentují levicový směr.
Volil jsem a volit půjdu i do druhého kola, myslím si, že každý by měl jít k volbám. Teď bude zajímavé, jakým způsobem k tomu přistoupí další prezidentští kandidáti, komu vysloví svou podporu," uvedl Petr Podhola.
Václav Vostradovský, starosta šumavské obce KvildaZdroj: Deník / Redakce

Václav Vostradovský, starosta Kvildy
 Já podporoval pana Drahoše v prvním kole, a budu ho podporovat i ve druhém. Myslím si, že je reálná šance, že Miloš Zeman ve druhém kole nezvítězí.

Martin Malý, starosta města PrachaticeZdroj: Deník / Jana Vandlíčková

Martin Malý, starosta Prachatice
Výsledek v prvním kole se dal očekávat. Prognózy se vyplnily s poměrně z velikou přesností a i já jsem to tak očekával. Oba kandidáti mají své plusy i minusy. V každém případě to bude asi veliký souboj. 

Antonín KrákZdroj: Deník/Zuzana Gabajová

Antonín Krák, starosta města Větřní
"S prvními výsledky odhaduji, že první skončí Miloš Zeman, druhý Jiří Drahoš a třetí Mirek Topolánek," říká. "I když dle mého názoru by byl zajímavý ve druhém kole duel dvou zkušených politiků s levicovým a pravicovým smýšlením, Zeman vs. Topolánek."

Vladimír Šindelář, spisovatel, ředitel muzeaZdroj: Archiv Deníku Vladimír Šindelář, ředitel Milevského muzea
Účast ani výsledky mě zvlášť nepřekvapily, vyšly skoro přesně, jak jsem předpokládal. Co jsem ale nepředpokládal, že bude mít Miloš Zeman o tolik hlasů víc než Jiří Drahoš. Na to, kolik lidí před volbami vykřikovalo, že Zemana nemají rádi, získal hodně hlasů. 
Ohledně druhého kola jsem skeptický.
Radši bych na hradě viděl jiného kandidáta, než je Zeman, ale mám obavy, že to dopadne tak, že tam zůstane, 13% je hodně velký náskok proti Drahošovi. Bude záležet na tom, kolik lidí půjde k volbám. Jestli se Zemanovi odpůrci dokážou zmobilizovat, tak je šance, že Drahoš uspěje. Chtělo by to, aby stát reprezentoval někdo distinguovaný. Jsem ale skeptický, i když ještě není nic ztraceno.
Marie HrdinováZdroj: Deník / Lucie Kotrbová Marie Hrdinová, místostarostka Mirovic
S výsledky prvního kola jsem velmi spokojená, odpovídá to atmosféře, která v poslední době panovala. Příjemně mě překvapilo, že pět kandidátů má pozitivní výsledek a že lidé volili i mladého člověka. Marek Hilšer dosáhl pěkného výsledku a jak jsem se poptávala, volili ho mladí lidé, a to je dobře. 
Mám radost i z vysoké účasti voličů a vysoké sledovanosti průběhu voleb a z toho, jak volby aktivovaly naši republiku. Je vidět, že lidem není lhostejné, kdo bude v čele státu. 
Doufám, že bude velká účast i v dalším kole a že zvolený kandidát bude přinášet zkušenost, kultivovanost a bude lidi spojovat dohromady.
Většina kandidátů, kteří do druhého kola nepostoupili, přislíbila podporu Jiřímu Drahošovi. Je ale otázkou, zda všichni, kdo je volili, k druhému kolu voleb půjdou. Je to tak padesát na padesát, trochu jako loterie. Uvidíme, co přinese dalších čtrnáct dní.
Chci poděkovat nejen voličům, že k volbám šli, ale i všem kandidátům, kteří měli odvahu, byli slušní a kultivovaní a dělali kampaň na vysoké úrovni.
Jen mě mrzí, že nekandidovala žádná žena. I ženy by se měly více zapojovat do veřejného života a je škoda, že se v těchto volbách neobjevily, když byla ta možnost.
Pavel KocZdroj: Deník / Lucie Kotrbová Pavel Koc, ředitel ZŠ J. K. Tyla v Písku
Nechci prozrazovat, koho jsem volil v prvním kole, ale věděl jsem, koho volit nechci, a pak jsem přemýšlel, koho vybrat z dalších v mých očích podobně kvalitních. Jsem rád za výsledek, který dává šanci i pro druhé kolo.
Adam Langer, ředitel písecké galerie SladovnaZdroj: Deník / Petr Brůha Adam Langer, ředitel Sladovna Písek o.p.s.

Osobně mne potěšila celkem vysoká volební účast. Jsem rád, že noví kandidáti dostali poměrně vysokou podporu. Osobně také pozitivně vnímám to, že předvolební debata, především díky novým tvářím, přinesla poměrně slušnou politickou diskusi. Můj hlas patřil panu Fišerovi. Osobně jsem rád, že proti současnému panu prezidentovi stojí silný kandidát, který má velkou podporu dnes vyřazených kandidátů. Ve druhém kole jasně preferuji pana Drahoše a budu doufat, že volební účast bude vysoká. Myslím, že šance jsou celkem vyrovnané.

Jan Adámek, ředitel ZŠ Jana Husa PísekZdroj: Deník / Redakce Jan Adámek, ředitel ZŠ Jana Husa Písek

Výsledek prvního kola jsem očekával, nepřekvapil mně a nejsem jím ani zklamaný – to spíš malou účastí voličů. Jsem spokojený s tím, že předvolební kampaň byla kultivovaná a bez větších konfliktů. Jsem přesvědčen o tom, že člověk, který má odvahu převzít odpovědnost za druhé (tedy především politik), by měl ostatním jít příkladem. A protože za důležitější pro naši zemi považuji práci parlamentu, jsem smutný z chování a politické kultury některých jeho členů. V některých případech si ani nepřeji, aby byli vzorem pro mé žáky.

Nechci ale být skeptikem. Zažil jsem několikery volby, kdy výběr nebyl možný, a proto si vážím a vždy budu vážit možnosti svobodné volby. A přeji všem, aby v sobě našli vnitřní sílu respektovat jakýkoliv výsledek této volby. Za nějaký čas přece přijde další možnost případné změny. Vážím si odvahy všech kandidátů, vítězům prvního kola blahopřeji a nám všem přeji, abychom si po pár letech řekli: „Dobře jsme si vybrali.“

Petr ŠaldaZdroj: Deník/Anna Zemanová Ředitel hotelu Zvon Petr Šalda
„Jsem potěšen vysokým počtem hlasů, které obdrželi liberálně demokratičtí kandidáti Drahoš, Fischer, Horáček a Hilšer. Vnímám je jako naději pro v současné době těžce zkoušený prezidentský úřad. Je pro mne zklamáním, byť očekávaný, úspěch úřadujícího prezidenta. Očekával jsem vyšší volební účast vzhledem k tomu, že naše společnost bývá popisována jako stále vice rozdělena. Ve druhém kole vidím možnost pana Drahoše vyhrát, bude-li schopen aktivizovat voliče pana Fischera, Hilšera a Horáčka z prvního kola. Velkou roli budou hrát debaty s prezidentem Zemanem.“
Valentin HorbaZdroj: Deník / Petr Škotko Valentin Horba, Radomyšl malíř a krajinář
Předpoklad se splnil na 100 procent, tato dvojice Zemen - Drahoš byla favoritem. Co se týká druhého kola, tak víc šancí má Miloš Zeman, i když já osobně doufám, že lidé budou mít rozum a už nebudou chtít "hospodské" pojetí politiky. Ale osobně bych si přál do čela státu mladého člověka - takže ani Zemana, ani Drahoše.
Josef KalbáčZdroj: Deník / Petr Škotko Josef Kalbáč, Strakonice emeritní senátor
Přijatelný průběh prvního kola, všichni kandidáti se snažili navštívit dost míst a měli na svoji kampaň dost času. Volební účast bude tak na úrovni jako v roce 2013, i když osobně jsem doufal ve vyšší čísla. 
Dvojici Miloš Zeman a Jiří Drahoš předvídala většina část voličů a už se na ní asi těžko něco změní. Pokud by se Milošovi Zemanovi podařilo získat více než 50 procent hlasů, byl by to obrovský úspěch, ale to se asi stane jen těžko. Miloš Zeman tak zůstává pro druhé kolo voleb velkým favoritem na to, aby obhájil prezidentské křeslo.
Veronika ČížkováZdroj: Deník/Lenka Pokorná Veronika Čížková(29), servírka Vodňany
První kolo dopadlo podle mého očekávání. Drahoš byl jediný soupeř. Tedy hlavně díky médiím. S výsledky jsem spokojená a věřím, že v druhé kolo vyhraje Miloš Zeman. Všichni ho stále jen pomlouvají. Přitom on je jediný, u kterého platí, že co řekne, také splní.
Alena ŠrámkováZdroj: Deník/Lenka Pokorná  Alena Šrámková, 49 let, Strakonice, vychovatelka ŠD
Asi se předpokládalo, že v prvním kole prezidentských voleb žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinou hlasů. Tušila jsem, že projde současný prezident a s ním Jiří Drahoš. Tedy výsledek není překvapivý.
Druhé kolo ukáže, jak vnímají voliči ostatních kandidátů jejich rady. Hned v sobotu se vymezil Marek Hilšer a doporučil svým voličům podpořit ve druhém kole Jiřího Drahoše. Byla bych ráda, pokud by si to vzaly za své. V prvním kole jsem volila Jiřího Drahoše, i ve druhém budu.
Jan BauerZdroj: Deník/Lenka Pokorná Jan Bauer, Vodňany, spisovatel 
Většin z těch, kteří kandidovali na prezidenta nemají žádný program. Jen stále zdůrazňovali, že jsou proti Zemanovi. Nejsou to politici. Jiří Drahož je také pouze kandidát proti Zemanovců. Jediným politikem kromě Miloše Zemana byl Mirek Topolánek.
Voliči elitáři jsou nespolehlivý hlas ve volbách. Druhé kolo voleb nyní zmobilizuje lidi, kteří k prvním nešli. Síla je na venkově. Jsem přesvědčen, že přijdou a podpoří Miloše Zemana. 
Roman DvořákZdroj: Deník/Petr Škotko Roman Dvořák, římskokatolický farář Strakonice 
Myslím, že současný prezident si byl hodně sebejistý. Získal v prvním kole nejvíce hlasů a můj otazník je, jak velké množství lidí je ochotno přehlédnout mnoho jeho diskutabilních postojů, ale i zjevných faulů, někdy vulgarit a podobně. To mne u něj mrzí. 
Jiří Drahoš nebyl v prvním kole mým favoritem, ale z toho, co jsem o něm mohl zjistit mi dává naději, která je pro mne podstatná - kromě otevřenosti chce i kultivovat a zdá se, že mu je takový způsob konání vlastní. Proto věřím, že vyhraje v druhém kolem právě Jiří Drahoš.
Karel MackůZdroj: archiv redakce Karel Macků (KDU-ČSL), starosta Dačic
Pokud jde o první kolo, jsem rád, že to dopadlo tak, že bude kolo druhé. Okruh kandidátů se zúžil v podstatě na dva poměrně silné soupeře. Myslím, že asi nikoho to úplně zásadně nepřekvapilo. Myslím, že tak, jak to dopadlo, bylo všeobecně očekáváno. Pokud jde o kolo druhé, tak si myslím, že ten výsledek bude možná poměrně těsný. Kdo vyhraje, to si v tuto chvíli netroufám odhadnout. Důležité pro druhé kolo bude, aby ti, jejichž kandidáti neuspěli, šli i do druhého kola. Je to vždy trochu složité - když můj kandidát neuspěl, tak zvažuji, jestli jít a dát hlas někomu jinému, ať už je to první nebo druhý. Myslím, že je opravdu důležité, aby lidé nezůstali doma, aby šli a znovu ty hlasy odevzdali, aby si vybrali podle svého uvážení, podle svého zdravého rozumu. To je určitě důležité.
Zdeněk MrázZdroj: archiv redakce Zdeněk Mráz (ČSSD), místostarosta Třeboň
Já se přiznám k tomu, že jsem volič Miloše Zemana. Byl jsem pevně přesvědčen, že Miloš Zeman v prvním kole zvítězí. Otázkou bylo, o kolik procent. Jeho náskok je ale v toto chvíli podle mne jasný. Vnímám sice to, že vždy udělá několik kladných věcí, ke kterým přidá jednu, která se stane hodně diskutabilní a naštve spoustu lidí. Ale většinově s jeho rozhodnutími souhlasím. Měl jsem i tu čest se s ním opakovaně setkat při jeho návštěvách Třeboně a beru ho i proto jako člověka s velkým přehledem. Souboj ve druhém kole může být složitý a dopadnout i úplně jinak, ale myslím, že Miloš Zeman prezidentskou volbu zvládne. I přes jeho zdravotní hendikep je pracovitý, navštěvuje pravidelně všechny kraje. 
V prezidentské volbě se mi ale nelíbí to, že některým kandidátům stačí získat jen několik málo podpisů od senátorů, zatímco jiní musejí sehnat desetitisíce podpisů od veřejnosti. To se mi zdá nespravedlivé, to je můj pohled na věc.
Jan VáňaZdroj: archiv redakce Jan Váňa (ODS), zastupitel Třeboň
Já jsem rád, že proběhne druhé kolo. Nebylo to pro mě žádné velké překvapení. Když jsem se před volbami bavil s lidmi, které jsem potkával, a bavili jsme se o té volbě, říkal jsem všem, volte koho chcete, je to demokracie, ale běžte k volbám. To samé budu říkat teď, je to výsostné právo, ať se to týká volby prezidentské, komunální nebo jakékoli jiné. To bychom si neměli nechat vzít. Je to jediná cesta, jak ubránit demokracii a svobodu. Myslím, že to mohu říct. Pan prezident Zeman není zrovna šálek mojí kávy, ode mne hlas nedostal a nedostane ani v příštím kole. Takže jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, to znamená, že bude druhé kolo. K výsledkům v Třeboni bych řekl asi to, že pokud stávající prezident dostal asi 33 procent a pan Drahoš dostal 30 procent, je to velmi vyrovnaný výsledek a dává to určité naděje. Jak dopadne druhé kolo, to bude jistě záležet na tom, jak se povede kampaň. Pan Zeman věděl dobře, proč nešel do nějaké jakoby "kampaně" a nevysiloval se v nějakých zbytečných soubojích, ale teď si myslím, že bude ochoten vytáhnout ledacos na pana Drahoše. A pak bude záležet určitě na tom, jak se zachovají voliči ostatních kandidátů a jestli budou ochotní přijít k volbám a dát někomu svůj hlas. Samozřejmě výsledek nám nezbude než respektovat.
Stanislav MrvkaZdroj: archiv redakce Stanislav Mrvka, starosta Jindřichova Hradce
Moje prognóza o jednom jediném kole se nepotvrdila. Myslím si ale, že to není žádné překvapení. Musím říct, že jsem velmi mile překvapený účastí. Ukázalo se, že když lidem vážně o něco jde, tak se dokážou zvednout a k volbám dojít. To chválím, tak to má být. Předpokládám, že ve druhém kole se všichni spojí proti Miloši Zemanovi. Rozhodovat podle mého názoru budou ti, kteří v prvním kole k volbám nepřišli. A na koho bych si vsadil? Myslím si, že vyhraje Miloš Zeman, ale to berte s rezervou. 
Radim StaněkZdroj: archiv redakce Radim Staněk, jindřichohradecký zastupitel (ODS) a vedoucí kulturního domu Střelnice
Z výsledku prvního kola nemám radost, ale velmi mě těší, že Miloš Zeman nedosáhl více než padesáti procent hlasů. Jednoduchou matematikou: pokud by ti, co Zemana nevolili, přišli i v dalším kole a hodili hlas Jiřímu Drahošovi, tak bychom mohli mít nového prezidenta. A koho jsem volil? Podle toho, co jsem právě řekl, je to asi úplně jasné.
Vladislav BurianZdroj: archiv redakce Vladislav Burian, jindřichohradecký radní
Volil jsem Pavla Fischera, jsme spolužáci z vysoké školy, takže ho znám velmi dobře. Věřil jsem mu, je to profesionál, diplomat. Naplnily se ale prognózy o tom, že to bude boj mezi Milošem Zemanem a panem profesorem Jiřím Drahošem. Doufám, že lidé půjdou volit i ve druhém kole, protože teprve tehdy se bude lámat chleba. Kdybych si měl vsadit na výsledek? Miloš Zeman má velikou podporu Andreje Babiše a myslím, že právě proto, že Babiš vyzve lidi, aby ho volili, obhájí svůj prezidentský post.
Eliška NiederováZdroj: Deník/Petra Lejtnarová Eliška Niederová, kastelánka hradu Landštejn
Výsledek voleb mě opět znechutil, i když byl předvídatelný. Jsem ale ráda, že se nakonec rozdíl mezi oběma kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, snížil na 12 procent. Opravdu nechápu, proč se naši občané nezamyslí nad tím, jak současný prezident reprezentuje naši vlast a kam nás svojí inklinací obrací. Ale asi jim to vyhovuje, opět by rádi měli někoho, kdo jim jasně ukáže jak a kam mají směřovat, jen aby nemuseli používat vlastní hlavu. 
Přestože by druhé kolo mohlo ukázat, že si ne všichni pana Zemana už na místě prezidenta přejí, mám obavu, aby se neopakovala situace z roku 2013. Stačí malá, i nepodložená pomluva, a většina lidí se zase přikloní k panu Zemanovi, přestože ho v prvním kole nevolili. Nevěřím, že pan Zeman hraje rovnou hru. Přestože prezident nemá v naší republice téměř žádnou moc, měl by to být člověk, za nějž bychom se nemuseli stydět.
Jan VondroušZdroj: Deník/Zuzana Kyselová  Jan Vondrouš, Český Krumlov
Já bych řekl, že výsledek prvního kola prezidentských voleb je nadějný pro Jiřího Drahoše, kterého podporuji. Je to velmi, velmi nadějné, nicméně není vyhráno. V druhém kole bude velmi záležet na tom, aby lidé, kteří volili ostatní přijatelné kandidáty, neusnuli a dokončili akci, čili změnu. Změna je naprosto nezbytná - je důležité, aby lidé šli i do druhého kola voleb a svou touhu po změně znovu deklarovali.
Václav MarhoulZdroj: Deník/Luboš Dvořák Václav Marhoul, režisér, který na jihu Čech natáčí film Nabarvené ptáče
Upřímně – výsledky prvního kola mě nijak nepřekvapily. Očekával jsem, že postoupí pánové Zeman a Drahoš. Mám radost, že postoupil právě Jiří Drahoš. Potom jsem také ocenil, že neúspěšní kandidáti vzkázali svým voličům, aby šli k volbám. 
Šimon HellerZdroj: Deník/Luboš Dvořák Šimon Heller, asistent poslance, České Budějovice
Výsledky prezidentské volby hodnotím pozitivně, Do druhého kola postoupil slušný a inteligentní kandidát, profesor Drahoš. V součtu prozápadní a seriózní kandidáti získali významnou nadpoloviční většinu a to je pozitivní předzvěst pro druhé kolo.“
Hana ŠťastnáZdroj: Deník/Luboš Dvořák Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje
První kolo ukázalo (pokud nepočítám nezařaditelného Hanniga), že voliči jsou rozdělení do dvou silově vyrovnaných táborů: zemanovi a zbytek. Překvapil mě slabý výsledek Mirka Topolánka. Ve druhém kole bude mít podle mě velkou roli lidovecký fanklub Fischera. V souboji Zemana s Drahošem můžou rozhodovat jednotky procent.
Tereza HorváthováZdroj: Deník/Luboš Dvořák Tereza Horváthová, nakladatelka, Tábor
V rodině jsme volili Marka Hilšera a jsem rádi, že získal stabilní podporu napříč celou republikou, ačkoliv neměl na kampaň tolik peněz a není tolik známý. Líbilo se nám, s jakou vůlí se prosadil. Výsledky prvního kola jsme očekávali, věděli jsme, jak to dopadne. Co je nám líto a nechápeme, proč má Zeman takovou podporu v zemi, která žije v nadbytku, kde se máme dobře. Všimla jsem si, že Zemana volí regiony, kde je větší nezaměstnanost, rasismus. Zeman jim hraje na tu nejnižší notu. Ve druhém kole budeme volit profesora Drahoše.
Salim MuradZdroj: Deník/Luboš Dvořák Salim Murad, politolog, Jihočeská univerzita
Letošní prezidentská volba se koná v roce stoletého výročí vyhlášení Československé republiky. Výročí vyhlášení republiky si budeme připomínat na mnoha akcích, ale nebyla by to právě samotná přímá volba prezidenta, která by byla ideální příležitostí jak ukázat, že nejen kandidáti, ale i celá naše společnost ve veřejném prostoru bere vážně slova Tomáše G. Masaryka, že "státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily"? Dokázat žitou demokratickou praxí vztah k ideálům demokracie je jistě náročnější než jen připomínat výročí, ale tím spíš bychom o to měli usilovat. Vzpomínáte na atmosféru prvního kola prezidentské volby před pěti lety? Tehdy jsem pro tyto noviny napsal, že je důvod oslavovat po prvním kole přímou volbu prezidenta, jako vítězství občanů, kteří nastavili zrcadlo politikům a vzkázali jim, že volit prezidenta lze i slušně. Pak ale přišly pomluvy a podpásovky před druhým kolem volby a z radosti z voleb jako oslavy demokracie mnoho nezbylo. I právě skončená kampaň před prvním kolem volby byla v zásadě věcná a kandidáti spolu vedli dialog respektující názory oponentů. To platilo alespoň pro ty, kdo se debat zúčastnili. Kéž by tomu tak bylo i nadále, bohužel zkušenost s účastí současného prezidenta a jeho týmu v kampani před druhým kolem minulé volby nás varuje, že všechno je možné a idyla může být u konce. Kéž by pro tentokrát bylo druhé kolo volby důstojnou oslavou demokracie a sta let republiky.
Radovana KutlákováZdroj: archiv redakce

Radovana Kutláková, ředitelka sportovního zařízení Prachatice"Výsledkem prvního kola prezidentské volby jsem příjemně překvapena a doufám, že bude toto překvapení trvat nadále, i po skončení kola druhého."

Jiří TrněnýZdroj: archiv redakce Jiří Trněný, manažer OS ČUS Prachatice a předseda OFS Prachatice
"Nečekal jsem, že by se volba prezidenta mohlo rozhodnout již v prvním kole Shodou okolností jsem byl ve volební komisi největšího okrsku v Prachaticích a byl jsem docela překvapený, kolik přišlo volit lidí Samozřejmě, že mohla být účast ještě vyšší, ale náš okrsek byl nad průměrem To, že postoupili do druhého kola Miloš Zeman a Jiří Drahoš pro mne žádné překvapení není Druhé kolo bude zajímavé Uvidíme, jak se zachovají voliči těch kandidátů, kteří do druhého kola nepostoupili."
Antonín PrincZdroj: archiv redakce Antonín Princ, Český Krumlov, ředitel a předseda představenstva společnosti JIVAK
Já jsem optimista. Jsem pro změnu na Pražském hradě, takže doufám, že při druhém kole profesor Jiří Drahoš jednoznačně zvítězí. Bude to napínavé, necháme se překvapit.
Hana LaukováZdroj: archiv redakce  Hana Lauková, Český Krumlov, cvičitelka jógy 
Celá rodina jsme volili pana Drahoše. Ale moc se nám líbil Marek Hilšer, naše volba však byla volbou rozumu, jako zřejmě u mnoha jiných lidí. A věříme, že to dobře dopadne, protože chceme prezidenta, který by důstojně reprezentoval tuto zem.
Marek VochozkaZdroj: archiv redakce Marek Vochozka, rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích
Volby dopadly podle očekávání, alespoň co se prvních dvou míst týká. Z mého pohledu jsou šance Miloše Zemana i Jiřího Drahoše ve druhém kole voleb vyrovnané. Očekával jsem, že k urnám přijde méně voličů. Vliv na poměrně vysokou volební účast měly zřejmě ještě minulé prezidentské volby, kdy se hlavně ve druhém kole vyhranily názory jednotlivých skupin voličů. Je vidět, že tyto rány se zatím úplně nezacelily.
Tomáš MachulaZdroj: archiv redakce Tomáš Machula, rektor Jihočeské univerzity
Výsledek nepřekvapil. Já s ním osobně problém nemám, protože si z prvních dvou určitě kandidáta vyberu. Myslím, že druhé kolo bude napínavější. Volební účast je na české poměry solidní, ale s ohledem na obrovskou polarizaci, která volbu prezidenta provází, jsem čekal přece jen víc. A jak dopadne druhé kolo voleb? Čísla mluví pro Jiřího Drahoše, protože předpokládám, že voliči dalších tří kandidátů přejdou k němu. Jisté však není nic, půjde o hodně těsný souboj. Hodně ovlivní asi volební účast.
Vlastimil KročilZdroj: Deník/Anna Zemanová Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický
„O nejvyšší úřad v naší zemi se ucházelo několik osobností, ze kterých si voliči měli možnost vybrat. Jednalo se o osobnosti více či méně známé, s rozdílnými životními i profesními zkušenostmi a je zřejmé, že výběr mezi nimi nebyl zdaleka jednoduchý a jednoznačný; proto bude také následovat druhé kolo volby prezidenta a to je dobře. Volební účast mne potěšila, protože vypovídá o tom, že občanům naší země není jedno, kdo a jak reprezentuje Českou republiku a kdo stojí v jejím čele.

V tuto chvíli není jednoduché odhadnout vítěze voleb, ale jisté je jedno: jako vítěz voleb vyjde ten, kdo obdrží nadpoloviční většinu hlasů. V tuto chvíli bych tedy spíše apeloval na to, aby každý, komu není prezidentská volba lhostejná, účastnil se i druhého kola volby.“ Foto: Člověk a víra/ Marek Novák

Lenka Schwarzová.Zdroj: archiv starostky

Starostka města Rožmberk nad Vltavou Lenka Schwarzová
"Líbí se mi, že v Rožmberku nad Vltavou byla slušná volební účast," řekla starostka města Lenka Schwarzová. "Ale někteří fajn lidé, hlavně ti mladší, k volbám nedorazili. Respektuji to jako svobodu a demokracii obecně,ale nechápu to. Obzvláště když kandidáti byli vzdělání, kulturní a politický zkušení. Líbí se mi výsledek pana Drahoše. Netvrdím ale, že by nebylo za co poděkovat panu Zemanovi, hlavně v počátcích jeho politické práce po revoluci. Přijďte volit do druhého kola. Oba kandidáti si zaslouží respekt, už jenom za to, že není jednoduché nést svou kůži na trh."

František NiedlZdroj: Deník/Jana Zuziaková

František Niedl, spisovatel, České Budějovice
Účast byla zhruba taková, jak jsem předpokládal. A já jen doufám, že stejný počet voličů přijde i v druhém kole voleb. Jsem rád, že postoupil Jiří Drahoš, kterého jsem volil i já. I když členové mojí rodiny volili každý někoho jiného, což považuji za demokratické, všichni se shodli na tom, že v druhém kole budou volit druhého postupujícího, což je v tomto případě Jiří Drahoš. A doufám, že podobný názor budou mít i voliči ostatních kandidátů, kteří nepostoupili do druhého kola, a Jiří Drahoš zvítězí.

Josef KnotZdroj: Deník/Libuše Kolářová

Josef Knot, vicehejtman Jihočeského kraje a místostarosta Písku
Poslední měsíce bylo více než zřejmé, že se blížíme duelu Zeman x Drahoš. Kvůli tomu mě až do dnešního dne nechávaly prezidentské volby v zásadě chladným. Drama začíná až 13.1. od 14 hodin. Myslím, že Miloš Zeman udělal pro Českou republiku tolik práce, že bych mu přál, aby si od letošního jara užíval klidný důchod na Vysočině. Pak tedy Jiří Drahoš na Hrad!:)

Adéla JonášováZdroj: archiv zpěvačky

 Adéla Jonášová, zpěvačka
To, že pan Zeman postoupí do druhého kola, pro mě byla hotová věc. Ve druhém kole bude rozhodující, zda půjdou všichni volit, aby se stal prezidentem někdo jiný. Ve druhém kole, ať už zvítězí kdokoli, bude to hodně těsné.

Ludvík HessZdroj: Deník/ Jiří Kopáč

Ludvík Hess, zakladatel babyboxů, Praha
"Je to výsledek, který jsem očekával a pevně věřím, že ve druhém kole skončí v opačném gardu. První kolo je pro mne signálem, že část českého národa, která patří na stranu pracujících a prostějších občanů, dala přednost lidovosti až vulgaritě Miloše Zemana. Je smutné, že nemáme osobnost, která by na Hrad jasně patřila.