Radovat se může i písecká nemocnice, ta se při absolutním hodnocení všech kritérií, tedy i spokojenosti pacientů a zaměstnanců, brala stříbro.

„Úspěch jihočeských nemocnic je dán tím, že optimalizují jak rozsah zdravotní péče, tak stav zaměstnanců a posilují centrální řízení," chválí Jihočechy Daniel Vavřina, ředitel pořadatele soutěže HealthCare Institute.

„Na výsledek jsem hrdý. Svědčí o tom, že máme optimální síť lůžkových zařízení," je přesvědčen Jiří Zimola,  hejtman Jihočeského kraje, zřizovatele všech osmi jihočeských nemocnic.

Nemocnicím prospěla společná strategie

Skvělá týmová práce je podle ředitelů jihočeských nemocnic klíčem k úspěchu v celostátní soutěži Nemocnice ČR 2014. „Důvodů, proč naše nemocnice obstála v celém komplexu kritérií, je spousta. Patří sem synergie všech nemocnic v kraji, práce managementu i chování vlastníka, tedy Jihočeského kraje," zdůraznil ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Jeho nemocnice skončila druhá v absolutním pořadí. Jihočeské nemocnice mohou být ostatním příkladem i v oblasti finančního zdraví.  Budějovická hraje v republice prim, druhé nejlepší hospodaření prokázala nemocnice v Českém Krumlově, prachatičtí zdravotníci jsou šestí.

„Když nastalo pro zdravotnictví těžké období, leckde hořekovali, že jim chybí peníze. V jižních Čechách jsme hledali rezervy jak v systému práce tak v možnostech úspor tak, aby se to nedotklo pacientů," zdůrazňuje ředitel v českobudějovické nemocnice Břetislav Shon.

„Rád tlumočím kolegům poděkování za práci a stejně rád splním i doporučení pana hejtmana vyplatit před Vánoci mimořádné odměny. Všichni zaměstnanci dostanou třináctý plat," dodává s tím, že dobré hospodaření nemocnice se již promítlo v listopadových odměnách a v příspěvcích na penzijní pojištění.

Odměny čekají i v dalších nemocnicích. „Zaměstnanci měli v těžkých časech pochopení pro nutnost přiškrtit výdaje, teď  se jim to vrátí v pohyblivé složce platu," shodují se šéf prachatické nemocnice Michal Carvaš i ředitel českokrumlovské nemocnice Jaroslav Šíma.  Podle nich značné úspory jihočeským nemocnicím vynesla společná vyjednávání jak o úhradách pojišťoven tak při nákupu materiálu.

Právě společná strategie je i podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské  jedním z důvodů, proč se jihočeské nemocnice pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách žebříčku finančního zdraví a předčí i mnohé lépe placené fakultní nemocnice. Obstáli jsme i v dobách tlaku na zvyšování mezd, nemocnice ustály výpadek příjmů od pojišťoven a regulačních poplatků, aniž by byla potřeba injekce do provozu," chválí management.

Díky dobrým hospodářským výsledkům nic nebrání tomu, aby v příštích letech nemocnice investovaly stovky milionů korun do dalšího rozvoje.