„Hlavní sezona končí v letošním roce výjimečně až v neděli 1. listopadu, takže aktuální číslo návštěvnosti jihočeských památek, které k polovině října překročilo hranici 1 034 456 návštěvníků, ještě naroste," konstatuje Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích (NPÚ ÚPS ČB).

Turisticky nejvyhledávanější trojice památek i letos obhájila své pozice hrad a zámek Český Krumlov a zámky Hluboká a Červená Lhota. „Ve srovnání s loňským rokem zaznamenal nejvyšší procentuální nárůst hrad Zvíkov a to dokonce o 32 procent," říká Petr Pavelec. Podle něj je tento nárůst způsoben i tím, že v části loňského roku byl hrad kvůli filmovému natáčení nepřístupný.

A na jihočeských památkách se natáčelo i letos. „Na hradě a zámku v Jindřichově Hradci vznikají záběry do filmu Sofie. Zámek Hluboká si vybrali filmaři z americké produkce k přípravě pátého dílu série Underworld. Na hradě Zvíkov využila německá produkce půvabných exteriérů ke vzniku dvoudílného filmu Loutkaři a Česká televize zde vytvořila zázemí pro film Hlas římského krále věnovaný Karlu IV.," vypočítává Petr Pavelec.

Lidé ale mají zájem i o kulturní a společenské akce pořádané na jihočeských památkách letos je navštívilo přes osm desítek tisíc zájemců. Za celou sezonu nabídly hrady, zámky a jeden klášter spravované NPÚ ÚPS ČB více než pět set různorodých akcí a čtyřicet výstav. „Zámek Kratochvíle byl například vlajkovou lodí projektu Po stopách šlechtickcýh rodů Velká hradozámecká inventura," dodává Petr Pavelec.

Velký zájem byl také o svatební obřady, 151 svateb se uskutečnilo na Hluboké, 51 na Červené Lhotě a 44 v Třeboni. „Kdybychom měli o jeden obřad více, tak bychom v počtu svateb obsadili spolu s Třeboní třetí místo," dodává vedoucí správy kláštera ve Zlaté Koruně Lenka Tondlová.

I když na začátku listopadu skončí hlavní sezona pro návštěvu památek, některá místa zůstanou výletníkům otevřená i v zimě. Vyrazit tak bude možné na zámek Hluboká, hrad Rožmberk či hrad Nové Hrady. Již pátou zimní sezonu bude otevřené také Hradní muzeum v Českém Krumlově. V omezeném režimu bude možné navštívit i zámek a Schwarzenberskou hrobku v Třeboni.

Vimperský zámek je od 1. ledna 2015 pod správou Národního památkového ústavu.

Velké změny se nyní chystají na zámku ve Vimperku. „Připravujeme projekt revitalizace, chceme se ucházet o finanční zdroj z Integrovaného regionálního operačního programu. Cílem je obnovit špatný technický stav objektu, vybudovat odpovídající prohlídkové trasy a vytvořit prostor pro tvořivé setkávání," představuje plány do budoucna Petr Pavelec.

„Projekt bude rozdělen na několik etap. V první řadě je potřeba obnovit a restaurovat zámecké paláce a vytvořit dvě prohlídkové trasy," vypočítává kastelán zámku ve Vimperku Vojtěch Brož. „Jedna z tras se bude věnovat kulturně historickému odkazu šlechtických rodů Rožmberků, Novohradských z Kolovrat, Eggenbergů a Schwarzenbergů, zatímco druhá by měla mapovat stavební a historický vývoj zámku," naznačuje kastelán.

Nejnavštěvovanější hrady a zámkyHrad a zámek v Českém Krumlově navštívilo v loňském roce 318 914 turistů. Letos se číslo zvýšilo zatím na 365 600 návštěvníků. Hrad a zámek se tak staly opět nejnavštěvovanějšími ze všech jihočeských památek.
Druhým nejnavštěvovanějším zámkem byla stejně jako v loňském roce Hluboká, kterou letos dosud navštívilo 245 304 lidí, loni byl počet návštěvníků 233 965.
Zámek Červená Lhota si také letos udržel své třetí místo v návštěvnosti mezi jihočeskými památkami. Sem dorazilo letos zatím 70 348 návštěvníků, což je o 2 329 lidí více než loni, kdy na zámek dorazilo 68 019 výletníků.