Zlato, stříbro a tři bronzové medaile přivezl na podzim z italského Janova z Evropských paralympijských her mládeže šestnáctiletý jindřichohradecký plavec Jonáš Kešnar. Na první pohled skromný mladík, kterému od narození chybí část ruky, má ale mnohem vyšší cíle.

Zatím ten největší úspěch byl právě z italského Janova, odkud Jonáš Kešnar přivezl zlato ze čtyřstovky kraul, stříbro z polohové dvoustovky a bronz ze stovky znak, kraul a motýlek. Kromě toho je pětinásobným mistrem republiky. Plavat začal ve třech letech, závodit asi v sedmi. Teď trénuje devětkrát týdně, dvoufázově, a volno má jen v sobotu.

„K plavání se zdravými jsem se dostal asi ve třinácti. Tréninky s nimi jsou sice náročnější, ale pořád se můžu posouvat,“ vypověděl student obchodní akademie, který se chce co nejlépe připravit na mistrovství světa. „Chtěl bych si zlepšovat časy hlavně proto, že se chci dostat na paralympiádu,“ vysvětlil a dodal, že plavání se chce rozhodně věnovat dál, a to i profesionálně.

„Od mala je můj velký cíl vyhrát zlatou na paralympiádě, vyrovnat se světovým paralympijským vítězům jak časově, tak i tím, že se tam vůbec dostali. Mým vzorem je ale Michael Phelps. Dá se říct, že sport je můj život,“ říká nadějný sportovec.