Půvabné město Písek má několik historických dominant. Tou horizontální je Kamenný most přes řeku Otavu a tou vertikální je štíhlá věž děkanského kostela Narození Panny Marie. Oba architektonické symboly zachytila kamera Andreje Barly v psychologickém dramatu známého režiséra Jiřího Svobody (mj. Skalpel, prosím, Zánik samoty Berhof, Prokletí domu Hajnů, Papilio, Sametoví vrazi) Dívka s mušlí.

Písek tu „ztělesňuje" městečko, poblíž kterého se nachází dětský domov. Do něho nastoupila hrdinka Vendula se svými bratry, když jejich matka alkoholička přestala zvládat rodičovskou výchovu. Kameraman Andrej Barla si vzpomíná, že právě Písek režisérovi doporučil. „V Písku jsem pracoval několikrát 
a vždycky se mi to tam moc zamlouvalo. Je to pozoruhodné město s mnoha půvaby," řekl kameraman.

Písecké Alšovo náměstí s morovým sousoším a vychovatelkou. Vzadu se tyčí věž děkanského kostela Narození Panny Marie.Dalším důvodem, proč se film z menší části natáčel právě v Písku, bylo přátelství filmařů se scénáristou Karlem Čabrádkem. Ten v Písku žije 
a štáb při natáčení před 34 lety navštěvoval. „To víte, že byl důvod se s ním sejít, pohovořit a probrat spoustu věcí," zmínil Andrej Barla, který 
v jižních Čechách natáčel letecký film Pod nohama nebe (Bechyně) nebo historický snímek Poslední propadne peklu (Táborsko a Jindřichův Hradec.)

Jako pomocný režisér na „Dívce" pracoval Zdeněk Flídr, který má dům v Zárybničné Lhotě u Tábora. „Moje úloha byla připravovat natáčení na další den. Znamená to, že na place jsem moc nebyl. Sázka na Písek byla správná, je vždycky zajímavý a fotogenický," řekl Zdeněk Flídr.

Vybavuje si, že při natáčení scény na Kamenném mostu, po němž jdou Pavel s Vendulou,  filmaři čekali na počasí, aby byl záběr trochu říznutý mlhou.

O filmu Dívka s mušlí Zdenek Flídr  soudí, že je neprávem opomíjen. „Měl velmi dobré herecké obsazení, režisér Svoboda tehdy ještě nebyl tak známý. Minulému režimu vadilo, že děj je depresivní. Ano, depresivní to je, ale film je krásně natočený."

Písek poskytuje do filmu své historické jádro. Kamera zabírá Pavla (dětský herec Richard Knotek), jak vychází 
z bufetu hotelu U Tří korun, jde s dívkou Vendulou přes náměstí a on se jí zeptá, do jaké třídy chodí. Když se dozví, že dívka navštěvuje sedmou třídu, protože propadla, uchechtne se. „Jsem blbá, no. Zdravá, ale blbá," řekne herečka Dita Kaplanová při scéně na Kamenném mostu, načež jí Pavel nabídne pravidelné doučování o víkendech. Kamera si pak hraje s vlnami Otavy a křikem racků. I to je písecká symbolika vložená do filmu Dívka s mušlí.

Támhle bývají holky Lechovic, dvojčata

Zuzka představuje setry Fischerovy.  Ty na dálku pohledem častují nově příchozí Vendulu. Když vychovatelka Vendulu později uvede na pokoj, řekne: Támhle bývají holky Lechovic, dvojčata.Jako dvanáctileté školačky dostaly epizodní role ve filmu Dívka 
s mušlí vysoká blonďatá dvojčata Šárka a Petra Fischerovy z Votic na Benešovsku. Ta už měla rok před tím za sebou filmování dětského ekologického snímku režisérky Věry Plívové–Šimkové Brontosaurus (1979).

Dvojčata hrála u režiséra Jířího Svobody jedny z obyvatelek dětského domova, kam přijíždí také Vendula se svými bratry. Petra Fischerová, dnes Kacovská, na natáčení Dívky 
s mušlí stále vzpomíná, i když přiznává, že je to docela dávno a řadu okolností už pozapomněla: „Strávily jsme se sestrou Šárkou v dětském domově někde v malém městečku u Loun několik dní. Fungovalo to tak, že nás vždy na místo odvezli z Prahy autobusem. Kromě Dity Kaplanové, hlavní hrdinky, jsme se tam setkaly se slavnou Danou Medřickou a nebo filmovým otcem Dity Ladislavem Frejem.  Musím ale říct, že natáčení filmu  Brontosaurus jsme si přece jen užily více," svěřila se šestačtyřicetiletá Petra Kacovská.

Scény pořízené 
v Písku se dvojčat netýkaly, takže v jižních Čech nenatáčela. Nejvíce si Petra samozřejmě vybavuje Ditu Kaplanovou (diváci ji možná znají 
z pozdější komedie Matěji, proč tě holky nechtějí) v roli Venduly. „Dita byla příjemná. Šlo jí to skvěle. Společných scén jsme spolu ale moc neměly," řekl Petra Fischerová, která dnes žije v Plzni.