Českobudějovicko

Dvorec u Borovan:
Zoologická zahrada Dvorec nedaleko Borovan je zahradou, která vystavuje, ale především chová zvířata nejen z afrického kontinentu. Za vstupné zaplatí dospělí 120 korun, děti do 14 let 60 korun. Více na www.zoodvorec.cz.

České Budějovice:
Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích otevře 28. října první část stálé expozice s názvem Příběh města Českých Budějovic, která je věnována historii města. Muzeum je možné navštívit od úterý do neděle v časech 9 až 11.30 hodin a 12.30 až 17.30 hodin.

Hluboká nad Vltavou: 
Státní zámek Hluboká zve návštěvníky v den státního svátku 28. října 2015 na mimořádné komentované prohlídky 2. patra nazvané Zámecká nostalgie. Zájemci budou mít možnost projít vybranými hostinskými pokoji, uvidí kolekci indických látek z 18. století a během promítání krátkých filmů nahlédnou do života majitelů z rodu Schwarzenbergů. Vstupné je zdarma, ale rezervace není možná.

Čarodějnice potkáte v sobotu od 14 do 18 hodin v ZOO Hluboká. Uskuteční se tu další ročník akce nazvané Strašidelná ZOO. Na příchozí čeká kromě čarodějnic a čarovné stezky s úkoly také vystoupení hudební skupiny s Pepou Maxou, každý si rovněž bude moci vyrobit svoje malé strašidlo. Na památku si zdarma odnesete originální fotografii od profesionálů, kteří budou mít připravený stánek Fotolab.cz s tematickým ateliérem. Připravena bude i přednáška pro děti na téma Podmořské příšerky, kterou si nachystala fotografka a bioložka Martina Karásková. Akci završí lampionový průvod. Do zoologické zahrady vás zdarma sveze speciální strašidelný autobus, který vyjíždí ze zastávky Nádraží v sobotu každou celou hodinu mezi jednou a čtvrtou odpolední. Cestující nabere v zastávkách Senovážné náměstí pošta, Poliklinika Sever, U Zelené ratolesti, Výstaviště, U Parku, U Výměníku, Otavská a U Hvízdala. Zpět ze zastávky ZOO Ohrada vyjíždí v 15.30, 17, 18 a 19 hodin, přičemž do zastávky Nádraží dojede po stejné trase jako při cestě tam.

Českokrumlovsko

Boletice:
Sváteční výlov Dolanského rybníka u Boletic s bohatým doprovodným programem, který bude určen zejména dětem, se koná 28. října od 8 do 16 hodin. Přijet se podívat může každý, kdo má zájem o ryby z lokality, ve které je dlouhodobě vyloučena intenzivní lidská činnost. Ale také ti, kteří si chtějí udělat ve volném dni zajímavý výlet do lokality, do níž je v týdnu z důvodu armádní činnosti přístup zakázán, anebo ti, kteří chtějí sledovat tradiční rybářskou událost, ochutnat na hrázi smaženou rybu a dozvědět se něco o rybářství i lesnictví v jižních Čechách. Výlov v Boleticích může veřejnost pojmout také jako cyklovýlet. Cyklostezka č. 1253, která navazuje na další cyklotrasy v oblasti CHKO Blanský les, vede k rybníku z historické obce Chvalšiny (6,5 km) nebo z Kájova (3,5 km). Na návštěvníky bude čekat prodej živých ryb. Ke koupi budou kapři a amuři, ale také chlazení pstruzi z chvalšinských sádek. Nachystán bude guláš a dršťková polévka.

Český Krumlov:
S většími dětmi se můžete zúčastnit 17. ročníku střeleckého dobročinného setkání „Českokrumlovský medvěd". Koná se v sobotu 31. října na střelnici Policie ČR ve Vyšném. Prezentace je od 8 hodin do 8.50 hodin. Zahájení závodu od 9 hodin a jeho ukončení v 15.30 hodin vyhlášením výsledku, předáním cen a výtěžku ze startovného Janu Míšovi Černému, českokrumlovskému medvědáři, na zajištění krmení medvědů. Zúčastnit se mohou ženy, muži a dorost, kteří se utkají jako jednotlivci a čtyřčlenná družstva. Startovné činí 300 Kč.

Jindřichohradecko

Jindřichův Hradec:
Příměstský tábor Prázdninový podzim s plaváním se koná ve dnech 29. a 30. října od 7.30 do 16 hodin v jindřichohradeckém plaveckém bazénu. Nabídne dvakrát denně intenzivní výuku plavání, rukodělné tvoření, venkovní aktivity, a to včetně oběda a nápojů. Cena je 660 Kč.

Pohádky nejen na večer - Výstava věnovaná známým večerníčkům je přístupná do 30. října od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin na Staré radnici v Jindřichově Hradci.

Třeboň:
Na louce u Zlaté stoky v areálu Pod Světem se od pátku 30. října do neděle 1. listopadu uskuteční již třetí Halloween v Třeboni. Děti i rodiče čeká vyřezávání dýní, dýňové menu, opékání špekáčků, v sobotu v 17 hodin průvod masek z Masarykova náměstí a od 18 hodin dětská diskotéka.

Písecko

Milevsko: 
Dům kultury Milevsko pořádá ve čtvrtek 29. října od 9 hodin dílnu pro děti a jejich rodiče. S sebou by si zájemci měli vzít roličku od kuchyňských utěrek.

Selibov:
Pohádková kovárna v Selibově bude otevřená celé podzimní prázdniny denně od 10 do 17 hodin.

Písek:
Až do 1. listopadu je ve Sladovně denně od 9 do 17 hodin k vidění interaktivní výstava Mraveniště II. Barevnou a dobrodružnou expozici tvoří labyrint chodeb zhotovený z recyklovaných obalových kartonů.

Prachaticko

Prachatice:
V rámci Podzimních prázdnin v knihovně se děti ve čtvrtek 29. října od 9 do 11 hodin v oddělení pro děti a mládež stanou součástí vědeckých týmů, vyzkouší si vytvoření tajemných lektvarů a další vědecké experimenty. O den později ve stejný čas se děti přesvědčí kolika případy mohou zmást svůj zrak a vyrobí si hračku s optickým klamem.

Prachatice, Netolice:
Podzimní prázdniny s DDM jsou připraveny na čtvrtek 29. října. Od 8 do 14 hodin Pohár ředitele DDM na pracovišti v Netolicích. Od 9 do 12 hodin podzimní tvoření v klubovně DDM Prachatice (s sebou šnečí ulitu, přezůvky a svačinku). Od 9 hodin turnaj v hokejbale na hřišti u DDM Prachatice a od 9 do 17 hodin bleší trh pro maminky v sále DDM Prachatice. V pátek 30. října od 9 do 12 hodin podzimní tvoření v klubovně DDM Prachatice (s sebou přezůvky, svačinku).

Strakonicko

Strakonice:
Tvořivá dílnička pro děti, při které si vyrobí ducha z papírových ubrousků, se uskuteční ve čtvrtek 29. října od 8 do 11 hodin v oddělení pro děti Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích.

Dušičkový lampionový průvod vyjde v pátek 30. října v 17 hodin ze 2. nádvoří strakonického hradu. Pořádá ho Mateřské centrum Beruška.

V pátek 30. října ho od 8 do 16 hodin pořádá Dům dětí a mládeže ve Strakonicích. V centru ekologické výchovy na Podskalí budou připraveny zábavné hry, procházka po okolí, tvůrčí dílna či krmení zvířátek.

Táborsko

Tábor:
Ve středu 28. října se výjimečně na celý den otevře veřejnosti táborský plavecký bazén. Cena na hodinu 45 Kč, děti do 140 cm 25 Kč.

Do soboty 31. října je ve staré radnici na Žižkově náměstí otevřena výstava Jan Hus 1415/2015. Rozsáhlá expozice o životě a díle Jana Husa obsahuje unikátní exponáty, z nichž mnohé dosud nebyly vystaveny. Vstupné 60, 40 Kč.

V sobotu 31. října zve Zoologická zahrada Tábor ve Větrovech od 11 hodin děti na Halloween s komentovaným krmením lvů, pum nebo nosálů, kteří dostanou helloweenskou nadílku. Chybět prý nebudou ani strašidelné dýně.

V sobotu 31. října připravila Galerie čokolády ve Špitálské ulici v Táboře Čokohrátky. Děti budou od 15 do 18 hodin tvořit z čokolády. Jejich dílko jim zůstane, vstupné 45 Kč.

Hrady a zámky

Zámek Hluboká, hrad Nové Hrady, hrad a zámek v Českém Krumlově ale i další jihočeské památky budou moci 28. října navštívit děti a mládež do 18 let zcela zdarma. Hlavní sezona na jihočeských památkách navíc končí až v neděli 1. listopadu.