„Zápis Krumlova na Seznam UNESCO je v každém případě plus. Je to zpráva do celého světa, že někde je nějaké místo, které má světovou hodnotu," řekl Jan Vondrouš.

Středověké centrum Českého Krumlova tvoří s řekou, areálem hradu a zámku jedinečný soubor městské zástavby se zachovanými barokními, renesančními a gotickými domy. Město zachránila éra socialismu a železné opony. Český Krumlov se díky své poloze v blízkosti uzavřených hranic ocitl na periferii zájmu, takže ho minuly stavby obchodních domů a nákupních zón v centru.

Město vypadalo nevábně, ale domy si uchovaly autentičnost, která byla pro zápis na seznam klíčová. Stejný názor má kastelán zámku Pavel Slavko. „Málo známé, nostalgicky přežívající a zanedbané město se proměnilo během krátkého období na mimořádně atraktivní turistickou destinaci," řekl Pavel Slavko.

Označení UNESCO má vliv na návštěvnost města

Kvůli němu přijíždějí téměř dvě třetiny turistů. Vyplývá to 
z výsledků průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2009. Hlavními taháky města jsou architektura a památky. Ty jsou nejlépe hodnocenou stránkou Českého Krumlova.

„Návštěvnost města je odhadována na jeden milion osob ročně," říká Eliška Koričarová z Českokrumlovského rozvojového fondu. Z toho je zhruba 540 000 cizinců 
a 460 000 tuzemských turistů.

V městské éře UNESCO není všechno jen růžové. Ani po dvaceti letech od zápisu však není mezi Českou republikou a Výborem UNESCO jasno 
v otázce otáčivého hlediště 
v zámecké zahradě.

Už v červnu 2011 Výbor UNESCO uvedl, že lituje, že smluvní stát nerespektoval harmonogram pro odstranění otáčivého hlediště a důrazně jej vyzývá, aby urychlil proces odstranění otáčivého hlediště a rehabilitoval zasaženou plochu zámecké zahrady. V opačném případě se může Krumlov dostat na takzvaný seznam ohrožených památek, nebo být dokonce vyškrtnut ze Seznamu UNESCO.

K uvedeným krokům se totiž Česká republika zavázala už v lednu roku 2007 dopisem ministryně kultury Heleny Třeštíkové. Mimo jiné měl být od té doby nalezen i náhradní prostor pro otáčivé hlediště. Ačkoliv k tomu měli politici několik možností, harmonogram plněný není.