V případě nezaplacení mu hrozí 96 hodin odnětí svobody. Protože bloček přehlédl, dostal upomínku spojenou s dalšími sankčními pěti eury. „Psí zákon“ jeho šelma porušila 7. dubna, a to hned dvakrát – v 10 a 18.30, ačkoliv v tomto místě se psi mohou pohybovat jen na vodítku nebo s náhubkem, což nebyl její případ.

Klaffenböck podal odpor. Není podle něho jednoznačně prokázáno, že se jednalo o jeho psa – jeho čtvernožec je prý kříženec trpasličího pinče a ne kříženec jezevčíka, jak oznámení uvádělo. „Dále je třeba vzít na vědomí, že můj pes je od doby úřadem nekontrolovaného bujení krys na náměstí zaměstnán jako oficiální krysař města Vöcklabrucku,“ psal. „S přihlédnutím k této dobrovolné činnosti a pozitivní bilanci jeho chytání krys prosím o porozumění…“

Štědří sousedé

Podle tazatelského průzkumu agentury Deloitte budou patřit Rakušané k vánočním "big spenders" po Britech a Španělích, napsaly OÖN. Za dárky chtějí letos vydat průměrně 542 eur, Britové 646 a Španělé 599. Následují Italové 540 a Němci 475. Na dolním konci sledované desítky jsou Belgičané 440, Portugalci 391, Poláci 322, Holanďané 320 a Rusové 284. Skoro dvě třetiny Rakušanů nakupují dárky už v listopadu nebo v prvním týdnu prosince. Nákupy „last minute“ upřednostńuje jen desetina lidí.

Dechovky v Brucknerhausu

Loni 19. listopadu vyprodal Brucknerhaus finálový koncert soutěže lineckého deníku OÖN „Nejlepší z dechovky“, kterého se zúčastnilo šest nejlepších z předkol. Vyhrála krojovaná kapela Fornach, druhý byl hudební spolek Weilbach, třetí hudba Pischelsdorf. Kromě prémie 3000 eur získala tato trojice pozvání ke koncertu vítězů, který bude příští úterý, 20. listopadu, od 19.30, uvádí list.

První část přehlídky bude patřit Pischelsdorfu a Weilbachu. Pischelsdorfští přivedou do Brucknerhausu také dva sólisty – saxofonista Martin Novohradský bude hrát při "Pequeña Czarda", zpěvačka Viktoria Scharingerová se představí při "Big Spender".

Prošel si domov

Martin Moser na cestě.Zdroj: Deník/repro

Rakušan Martin Moser (31), rodák z Kremsmünsteru, letos dokončil svou "Hoamatroas" – za 56 dnů urazil po Horních Rakousích pěšky 1340 kilometrů a zdolal 50 000 metrů výškového rozdílu. Prošel více než 150 obcí své vlasti a kromě mnoha poznání získal od podporovatelů a patronů přes 5000 eur pro hornorakouskou pomoc proti dětské rakovině.

Bavoři se nepředlužují

Nikde v Německu nejsou lidé tak málo předlužení jako Bavoři, píše PNP. Letos jich je 7,42 procenta, tedy asi 800 000 lidí. Následují občané Bádenska-Württemberska, kterých je předluženo 8,31 procenta. „Předlužen je podle autorů studie ten, kdo své závazky ,s velkou pravděpodobností´ nebude moci v delším čase vyrovnat a své životní potřeby nemůže uspokojit ani z vlastních příjmů, ani z úvěrů – nebo, stručně, jehož celkové běžné výdaje jsou vyšší než příjmy,“ uvedl list.

Zmíněná kvóta předlužení je podílem osob starších 18 let, na které tyto charakteristiky dopadají. V uplynulých čtrnácti letech tento počet v Bavorsku lehce, o 0,24 procenta, tedy o 84 000 osob, stoupl.