Ten si se 32 metrů dlouhým stromem věděl rady – ponechal si z něj tabulku na památku a kmen věnoval organizaci pomoci v nouzi. V jejích dílnách byl asi jeden plnometr dřeva naštípán a dál zpracován na třísky k podpalu a na louče. „Oba výrobky pomocí v nouzi jsou v regionu známy a ceněny," pokračuje list a cituje Reginu Nussbaumerovou, vedoucí chráněných dílen: „Děkujeme srdečně faráři Sitimelovi za mimořádně užitečný dárek a také organizátorům májky ve Pfandlu, kteří strom nařezali a dopravili až k vratům našeho zařízení."

Mistrovství světa ovčáků za humny

V Regau bude od zítřka do neděle sedmé mistrovství světa německých ovčáků v univerzalitě, ve všestrannosti. Laicky řečeno, pořadí určí součet umístění psů ve dvou soutěžích - „pracovní", podle IPO 3, v níž jde například o stopařské kvality, poslušnost, odolnost, a „výstavní", kde bude posuzován jejich vzhled.
Program na Jezerním stadionu, resp. na kynologickém cvičišti, začne v pátek v 8, v sobotu v 7.20 a v neděli v 6.30 hodiny. Podle OÖN jsou přihlášeny reprezentace šestnácti států. Webové stránky pořadatelů uvádějí, že Česká republika bude zastoupena Petrou Fürstovou, Josefem Dejmkem a Břetislavem Klominským.

„Klon Paganiniho a Blackmoora" v Ennsu

Markus Wall.Zdroj: Deník/repro

Linecký violinista-všeuměl Marcus Wall (52, na snímku), který se v žertu označuje za "klon Nicoly Paganiniho, Yehudi Menuhina a někdejšího kytarového boha Deep Purple Ritschieho Blackmora", představí v pátek od 20 hodin v „cukrovaru" v Ennsu nové blues-rockové album skupiny PowerBlues Inc., zahrnující jak protestsong proti lobbistům, tak zamilovanou Sweet Ilusion, psychedelické Garten of 69, ponurou Whiskey And Lines či „hymnu" hokejistů Black Wings.

Hudební pavilon v Dunajském parku

uvede v pátek bluesrockovou Sugar Road, v sobotu hity poprocku posledních 30 let a v neděli jazzové trio Kathrin Weberové. Začátky jsou vždy ve 20 hodin, vstupné se nevybírá. V Bad Schallerbachu uvedou Margaritas „swing a více" v sobotu od 15.30 a v neděli tu rovněž od 15.30 zahraje lázeňský salónní orchestr. Vstupné se nevybírá. Dnem lidové muziky bude neděle v Micheldorfu (13-17 h). Vídeňský Choro siamo, „my jsme sbor", vystoupí v neděli od 19 h v kostele sv. Marka v Linci.

Slavnosti u vody

V Bad Goisernu na pláži Untersee bude od pátku do neděle třídenní slavnost regionální muziky a dobrého jídla a pití (pá 19-02, so a ne od 10 h). (www.mkuntersee.at)
Sezona schwarzenberského plavebního kanálu bude otevřena v neděli od 13.30 v Aigenu-Schläglu. Ukázky plavení začnou ve 14.30 v Oberhaagu. (www.boehmerwald.at)

Moštový den u nádraží

V sobotu 10. června od 9 do 14 hodin bude na tržnici u Jižního nádraží v Linci prezentovat dvacet vybraných hornorakouských moštařů, nositelů pečetě kvality státně přezkoušených výrobků, na stovku druhů tohoto nápoje – od suchého jablečného po oblíbený hruškový, píší OÖN. Dodávají, že zmíněná počeť, dokladovaná orlicí na uzávěru láhve, mimo jiné potvrzuje, že mošt se vydává „po stopách vína", že se vyvíjí od čistého prostředku zahájení žízně k produktu vyráběnému s velkou pečlivostí a s velkými náklady.
V Horních Rakousích rostou nepěstěné ovocné stromy na asi 15 000 hektarech. Produkují ročně zhruba 110 000 tun „padanek". Z nich je ročně vyrobeno 3,5 milionu litrů moštu, šťáv a pálenek. Doplňkové výrobě moštu se věnuje 450 zemědělských podniků.

12 % Rakušanek pere denně

Pračka je domácí přístroj, kterého by se zříkalo nejméně Rakušanů (pro 93 procent je nepostradatelná), ale také který patří k nejčastěji užívaným. „Téměř tři čtvrtiny obyvatel perou své prádlo nejméně dvakrát až třikrát týdně, z toho dvanáct procent dokonce denně," píší OÖN. Každý den pere 24 procent domácností s dětmi, téměř čtyři z deseti osaměle žijících vystačí s praním jednou týdně.

Výherní automaty „s pastí"

Policie zabavila ve středu v Pergu čtyři ilegální výherní automaty. „Při tom museli celníci nasadit ochranné masky, protože přístroje byly vybaveny zařízením spouštějícím pepřové spreje," píší OÖN.
Automaty byly zabaveny finanční policií a následně měly být demontovány. „Byly ale přišroubovány ke zdi a zajištěny vybavením ke stříkání plynu proti odnesení," pokračuje list. „Proto úředníci požádali hosty, kteří se v prostorách pronajatých slovenské firmě nacházeli, aby místnost opustili, nasadili si masky, ale spreje nakonec nespustily. Automaty mohly být rozebrány a odvezeny do celního skladu."

Šok po výletě Australanů

Australany čekal po výletu šok.Zdroj: Deník/repro

Ve středu večer se stala těžká nehoda na leonfeldenské silnici B 126 v Linci-Urfahru, kde měly kolizi autobus cestovní kanceláře a osobní auto, píší OÖN. Autobusem se vracelo 33 Australanů z výletu do Čech zpět do Lince. Protijedoucí automobil 35letého řidiče z Altenbergu z dosud neznámých příčin vyjel do protisměru a bočně se střetl s busem. Turisté vyvázli bez zranění, ale řidiče osobního vozidla museli vyřezat z trosek hasiči z Lince. Lékař už ale mohl jen konstatovat jeho smrt, dodává list.