„Během jedné minuty, odměřované přesýpacími hodinami, se zájemci mohli v ústraní, chráněni před zraky veřejnosti, vypovídat z toho, co se jim na zacházení s přírodou nelíbí,“ píše PNP. Jejich stanoviska nahrával diktafon, který byl po každém diskutujícím dezinfikován. Účastníky pořadatelé poprosili, aby na vnitřní stěny Black Boxu uvedli své křestní jméno a datum. „Jako malé poděkování – s trochou ironie – dostali odznáček s nápisem Jammerer (tedy něco jako bědovatel, reptal, žalobníček – pozn. Deníku).“ Nahrávky budou zpracovány s podporou Technické vysoké školy v Deggendorfu, řekl Anatol Donkan. Individuální hlasové stopy nebudou řazeny za sebou, ale poskládány do "koberce nářků". V následné "mediálnětechnicky" zpracované zvukové instalaci ("Jammer-Sound") pak bude vyvolán efekt pravidelných nádechů a výdechů coby hlasu přírody. Výstup bude částí Donkanova projektu „Cestující duchové“, kterým se chce podílet na výstavě „Joseph Beuys a šamani“ od 2. května do 29. srpna příštího roku na zámku Moyland v Kleve. Foto: Deník/PNP/E. Bauernfeind

Jak si zaplachtil

Určitě je zase rád na zemi.Zdroj: Deník/OÖN

Linecké OÖN se vracejí k případu „vytažení“ padákového kluzáku u Grünbergu poblíž Gmundenu (1004 m) do bouřkového mraku v sobotu odpoledne (náš web informoval). Šlo o 51letého Jürgena Hauga z Mnichova (na snímku). K padesátinám si splnil sen, v Německu absolvoval povinných padesát letů na křídle s učitelem a sólových má teď za sebou asi sto.

List připomíná, že tažný efekt takových oblaků může paraglidistu vytáhnout až do několika kilometrů výšky, kde může ztratit vědomí nebo zahynout nedostatkem kyslíku či velkým mrazem. Haug v novinách říká, že naštěstí byl „nasát“ jen krajem mraku, mohl padák odklánět od středu a nikdy neztratil orientaci. Na startu mu foukal „pěkný západní vítr“, mraky ustupovaly před ním, ale pak se vítr najednou otočil, což se prý nedalo předpokládat. Stoupavé proudy ho vyzdvihly až do 1400 metrů a „unesly“ ho až do Neukirchenu u Altmünsteru, kde po 40 minutách nezraněn přistál. „S odstupem času vidím, že letět za takové předpovědi počasí byla jistě chyba. Budu muset být opatrnější a pozorně sledovat i lokální bouřkové zóny,“ říká v OÖN. Jürgen Haug je na snímku Deníku/OÖN.

Šťastné slípky Michaelovy

Slepice turistky.Zdroj: Deník/PNP

„V diskontním obchodě dostane zákazník jedno vejce za méně než deset centů. Jak se daří slepici, která je snesla, radši nikdo nechce vědět,“ píší OÖN. „Michael Ettinger prodává vejce ,ze dvora´ za 34 centy,a jeho nosnicím se daří docela dobře. Jsou totiž slepičími pocestnými. Obří kurník z betonu ještě nikdy neviděly, už vůbec ne zevnitř. Místo toho spí v mobilu a obývají každý týden novou louku. Born to be wild, zrozeni k divokosti…“

List pokračuje, že rodina Ettingerových drží statek Peißkammergut v Edlachu už v šesté generaci. Před pěti lety se rozhodli pro chov drůbeže ve velkém a 28letý následník začal loni s mobilními „kurníky“, se kterými jezdí od louky k louce. Ve speciálních stájích slepice nejen přenocují, ale snášejí tam dopoledne vejce, která se automaticky kutálejí ke sběrnému místu. Přes klapku je Ettinger denně odebírá.

Krmí obilím a kukuřicí z vlastních polí, jen soju přikupuje. „A nehodlá svůj podnik nechat certifikovat jako ,bio´- z hlediska jeho zvířat by to prý moc nepřineslo. Také bio-slepice žijí zpravidla ve smutných poměrech,“ uvádějí OÖN. Uzavírají pak: „Po dvanácti až čtrnácti měsících nosnost slepic klesá a jejich osud je tím zpečetěn. V masových chovech jsou usmrceny a odstraněny jako odpad. Ettinger ty své prodává na polévky, nebo je dává hobby chovatelům. Vejce prodává nejen ze dvora, ale i přes regionální distributory. Tam stojí ovšem kvůli marži o trošku víc než oněch 34 centů…“Více na www.ohlsdorf-abhof.at. Foto: Deník/OÖN/ebra

Nárok na venčení…

Spolková vláda v Německu chce vylepšit ochranu zvířat novelou zákona. Přísnější pravidla se dotknou především držitelů psů a chovatelů, uvedla PNP.

V návrhu ministerstva zemědělství například stojí: „Každému psu je nutno zajistit minimálně dvakrát denně na celkovou dobu alespoň jedné hodiny výběh ve volnosti mimo kotec.“ Podle návrhu má být dále nepřípustné nechat psa celý den o samotě, musí se o něj starat „vícekrát za den“ osoba pověřená péčí. Změny návrh odůvodnuje „novými vědeckými poznatky o potřebách psů“. Má jim být umožněn „dostatek pohybu a kontaktu se vzrušeními životního prostředí“. Držet je na řetězu nebo vodítku se výslovně zakazuje. Rovněž už nemá být povoleno „přešlechťování za účelem vystavování“ tak, že psi trpí a nejsou drženi v souladu s jejich druhem, nebo jsou jim části těla jako uši a ohon v rozporu s ochranou zvířat zcela nebo částečně amputovány.

Šlechtitelé mají smět v budoucnu chovat současně maximálně tři feny se štěňaty. Ta mají mít v prvních dvou týdnech života zajištěnu teplotu prostředí alespoň 18 stupňů a minimálně jednou denně mají být puštěna k výběhu.

Transporty užitkových zvířat uvnitř Německa nesmějí trvat déle než čtyři a půl hodiny, „pokud není zajištěno, že kdykoliv během celé přepravy nestoupne teplota v prostoru, v němž se zdržují, nad 30 stupňů“.

Malá cestovatelka

Vyděšená, ale živá!Zdroj: Deník/OÖN

Kočka z Tuniska docestovala v zaplombovaném návěsu až do Kahlu v okrese Aschaffenburg, napsaly OÖN. Zaměstnanci cílové firmy uslyšeli z vozidla zvuky a zavolali policii. Ta v něm našla kočku a nalákala ji do přepravky. Podle policie měla žízeň a hlad, ale nedobrovolnou cestu včetně plavby přes Středozemní moře jinak přestála dobře. Pro první dny se jí ujala zvěrolékařka. Foto: Deník/PNP/Twitter/Polizei Unterfranken