V minulém volebním období byla poslankyní za komunisty. Od delegátů dostala Alena Nohavová 27 hlasů, její protikandidát, dosavadní předseda krajského výkonného výboru Petr Braný, získal 19 hlasů. "Těší mě, že jsem tu důvěru dostala," komentovala pro Deník Alena Nohavová výraznou podporu. Petr Braný se stal následně za jihočeské komunisty členem celostátního výboru. Pro celostátní dubnový sjezd odhlasovali delegáti podporu dosavadnímu předsedovi strany Vojtěchu Filipovi, kterého opět navrhnou na post předsedy.

Alena Nohavová se vzdala mandátu okresní předsedkyně organizace na Jindřichohradecku, do funkce byl zvolen Radek Nejezchleb, který to ocenil jako důkaz toho, že v KSČM pomalu dochází ke generační obměně.

V posledních parlamentních volbách komunisté na jihu Čech ztratili jeden mandát a ve sněmovně mají jen jednoho jihočeského zástupce, kterým je předseda strany Vojtěch Filip. V poslední době se ale spekuluje o tom, že by se komunisté mohli i při slabším parlamentním zastoupení stát vládní stranou. Už zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka za šéfa komise pro dohled nad policejní inspekcí však provázejí ostré politické debaty.