Podle Hany Dufkové, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, sledují odborníci kvalitu vody na sedmi místech v kraji. A sice u Lipna na plážích v Lipně nad Vltavou, Černé v Pošumaví a Horní Plané, dále na Radavě a v Podolsku u Orlíku a ve dvou rybnících na Třeboňsku - Staňkovském a Hejtmanu.

Testy ukázaly, že na Lipensku je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. "Zjistili jsme pouze mírné překročení ukazatele chlorofyl – a," upřesnila Hana Dufková.


Kvalita vody v orlické přehradě se zlepšila, hygienici neprokázali přítomnost sinic. Voda je tady vhodná ke koupání rovněž jen s mírně zhoršenými vlastnostmi. Rozbor ukázal výskyt vodního květu a překročení hodnota ukazatele chlorofyl – a.


Mírně zhoršené vlastnosti má voda i v rybníku Hejtman. I tady byla překročena hodnota ukazatele chlorofyl – a. "Ale s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je nutné vodu souhrnně hodnotit jako vodu se zhoršenou jakostí. Znamená to, že se jedná o vodu s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout
zdravotní obtíže, po koupání doporučujeme se osprchovat," poradila Hana Dufková.


Zhoršenou jakost má voda ve Staňkovském rybníku. Budete-li se tady koupat, hrozí podle hygieniků mírně zvýšené riziko vzniku zdravotních problémů. "U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání se raději osprchujte čistou vodou," doplnila hygienička.
Ve Staňkovském rybníku je dle aktuálního rozboru překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl- a, byla zjištěna i snížená průhlednost.