Vpravo za vchodem na děti čekají pouťové atrakce, vlevo vybízí k návštěvě stan chovatelů. Uvnitř je slyšet kokrhání a další zvířecí zvuky. Aby ne. Najdou se tam klece s holuby, slepicemi, papoušky, pávy, morčaty a hlavně s králíky. Někteří jsou na prodej, jiní na koukání.

Králíky zde vystavuje i chovatelka a pořadatelka v jedné osobě Tereza Chmelařová. Má zde zastoupená plemena moravský modrý, novozélandský červený a durynský králík. Na výstavě uvidíme podle ní králíků na sto kusů. Kromě svých „ušáků“ přivezla ještě hrabavou drůbež a papoušky. „V Rozpoutí máme statek, vysvětluje. Na výstavě jako garant drůbeže také Tereza Chmelařová radí chovatelům. „Občas se ptají,“ kývá mladá žena.

O výkup králičích kožek se stará zase Vratislav Vlásek. „Vykupuju za 70 korun za kilo, v místě bydliště za 60,“ vysvětluje s tím, že objíždí vesnice. „Vezu babičkám krmení a vykupuju,“ přibližuje svou činnost. Za čtrnáct dní prý vykoupí 300 kilo králičích kožek. A co se s kůžemi vlastně dělá? „Zpracují se na čepice pro vojáky, policajty, myslivce. Králičí chlup je i v čepici zmijovce,“ vysvětluje výkupčí. Využití je podle něj, ačkoliv to zní překvapivě, prý i do pneumatik. Podle Vratislav Vláska se králíci stále pěstují ve velkém. „Lidi se k tomu dnes zase vrací, chovají hodně i slepice,“ myslí si muž, který pro kožky sjezdí celé jižní Čechy.

Z pět kilometrů vzdálených Netřebic přijela Zuzana Vítková s rodinou, aby si děti prohlédly zvířátka. „Babička má hospodářství, takže je známe, ale chtěli jsme, aby se taky podívaly, jak to vypadá jinde, viď,“ mrkne na holčičku v kočárku. A co má u dětí největší úspěch? „Králíčci,“ zní jasná odpověď.

Ti se líbí i Petrovi Bártovi, který si plemeno belgický obr albín fotí na mobil. „Ten je tak nataženej, že se tam sotva vejde, co,“ poznamená kolemjdoucí paní, kterou zjevně zvíře také zaujalo. Mladík na druhém konci parku vystavuje traktory. Mezi zvířaty vyrůstal, tak k nim má vazbu a výstava se mu líbí. „Přišel bych zase, proč sedět doma,“ uvažuje mladík.

„Králičí hop uvidíte v jednu hodinu vedle chovatelského stanu,“ hlásí venku moderátor Stanislav Trs, který je zároveň i vedoucí Kulturního informačního centra Kaplice. S akcí, která se letos koná poprvé, je spokojen. Aby ne, první den přišlo 700 lidí a dnes před jednou se účast vyšplhala k osmi stovkám. „Možná to teď bude každý rok,“ těší se Tereza Chmelařová. Stanislav Trs mi ukazuje mi, kde venku v areálu najdu ovce, kozy nebo dokonce býka. Kde se vůbec tolik zvířat v Kaplici vzalo? „Zapůjčili je různí chovatelé odjinud, zemědělské firmy a soukromníci,“ odpovídá moderátor a znovu se chopí mikrofonu, aby upozornil návštěvníky, kde se poradit o prodeji medu ze dvora.

Na místě totiž najdete i včelaře, rybáře nebo kynologický klub. Protože je lezavo, oblíbenými stánky se stanou ty s pravým hovězím gulášem a se svařeným vínem. Zakoupit si dobrotu mohou návštěvníci i u stánku oceněných regionálních potravinářských a zemědělských produktů "Chutná hezky. Jihočesky" nebo nějaké sladkosti od Kristýny Stlukové z Českých Budějovic. Kupuji si od ní poslední štrůdl. Po jejích dobrotách se pár hodin po začátku akce už skoro zaprášilo. „Najdete mě na trhu na Piaristickém náměstí,“ prozrazuje mladá cukrářka. Opodál se rozjíždí vůz plný dětí tažený koněm. Rodiče mávají.