Na skalní stěně ji našli a vyzdvihli za několik dnů horští vůdci. Společnost tamní lanovky se pak rozhodla kříž kompletně renovovat.

Restaurovalo jej zámečnictví v Eschenlohe a v Ga-Pa jej pozlatili (viz snímek). Ve středu 6. prosince se kříž vrátil na vrchol. Vyvezla jej tam nákladní lanovka a stavební jeřáb jej zdvihl k ukotvení. 21. prosince bude „asistovat“ při vysvěcení nové lanovky, píše PNP.

Martin Tobies zlatí kříž z Zugspitze.Zdroj: Deník/repro PNP

Připojuje, že první vrcholový kříž byl na nejvyšší hoře Německa (2962 m) smontován v roce 1851. Odolával počasí – včetně četných zásahů blesků – více než 140 let. Roku 1992 byl demontován a nahrazen věrnou kopií originálu. V roce 2009 byl znovu pozlacen. Každým rokem se u něj fotografují tisíce turistů, dodává list.

Za humny byl asi vlk z výběhu

Gregor Wolf, tiskový mluvčí Národního parku Bavorský les, řekl, že „za určitých okolností“ vlk, který strhl kohouta „poblíž Lince“, mohl být jedním ze šesti šelem uprchlých z jejich chráněného výběhu.

V rozhovoru s pasovským deníkem PNP uvedl, že na to ukazují dosavadní genetické stopy. Zatím je ale hotova jen část analýz, může trvat ještě dny nebo týdny, než budou laboratorní rozbory dokončeny. Neobvyklé podle něho ale není, že vlk cestoval tak daleko, tato zvířata urazí za noc bez problémů i 50 kilometrů.

Dodejme jen, že mluvčí mluví o místě poblíž Lince, ale dotyčný „lovec drůbeže“ pytlačil (a byl fotografován) v Bad Kreuzenu, což je přece jen kus dál na východ.

Bavoři se nehádají

Pojišťovna právní ochrany Advocard vydala „atlas hádek 2017“. „Na mapě, která ukazuje všechny okresy Německa, nápadně ,vykukují´ horno- nebo dolnobavorské oblasti, protože jsou vyznačeny tmavězelenou. To znamená, že se tady lidé soudí vzácněji než jinde,“ píše PNP.

Nejmírumilovnější jsou podle atlasu občané Freyungu-Grafenau, kde je jen 14,4 soudních pří na 100 obyvatel. Ve 44,4 procenta z nich jde o privátní neshody, 24,5 procenta se týká dopravy a mobility, 14,5 procenta bydlení a nájmů, 9,1 procenta zaměstnání a 7,5 procenta úřadů. Nejčastěji se v Bavorsku přou v Mnichově a v Ebersbergu (27 sporů na 100 obyvatel). „Kravál“ dělají hlavně muži – na jejich konto jde v Německu 67,1 procenta případů.

Chodící mikulášské snopy

Mikulášský doprovod v Bavorsku.Zdroj: Deník/repro PNP

Krajinou Berchtesgadenu tradičně, i letos, 5. a 6. prosince doprovázejí mikuláše průvody desítek mládenců „oblečených“ do snopů vymláceného obilí, s dřevěnými či kožešinovými maskami s velkými rohy a zuby, s velkými zvonci na pasu a s pruty v ruce. Vyšlehávají hlavně děvčata – však proutí představuje symbol plodnosti… Doprovázejí je čertíci, kteří mají průvod méně pohyblivých „slaměných lidí“, tzv. buttnmandlů, chránit. „Tlupě“ se říká „bass“ - z čehož se možná odvinulo i české „držet basu“…

Kdysi měli buttenmandlové strašit a vyhánět „zlé duchy“ rámusem a tím, že se za ně převlékli. Později byl zvyk jako „pohanský“ zakázán. S navrácením církví „přípustného“ mikuláše se k němu buttnmandleři připojili. Se soumrakem vyrážejí po domech. Odhadem je dnes v oblasti kolem čtyřiceti takových skupin, píše PNP.

Králové koblih

Nejlepší kobliháři od sousedů.Zdroj: Deník/repro

Nejlepší koblihy okresu hodnotili v Hospodářské komoře Freistadt . Do Leopoldschlagu při české hranici k tomu pozvali dvacet čestných hostů, kteří při ochutnávce „naslepo“, inkognito předložených vzorků, posuzovali vzhled, soudržnost, „sametovost (hebkost)“, marmeládu, chuť a celkový dojem výrobků nejlepších pekařů okresu. Vyhrál mistr Franz Pils z Leopoldschlagu před biopekárnou Honeder z Weitersfeldenu a Hannesem Stöcherem z Pregartenu. „Vítěz provozuje živnost ve druhé generaci s manželkou Monikou a synem Raphaelem. Jako ,místní zásobitel´ obstarává v obci i obchod s potravinami, pojízdnou prodejnu, podatelnu lotta a balíkovou poštu,“ dodávají OÖN.

Na snímku jsou Reinhard Honeder, Franz Pils a Hannes Stöcher.

Pohádková dráha startuje

Drak Lenzibald v pohádkovém světě na Pöstlingbergu nad Lincem se letos „dožívá“ 111 let – atrakce byla otevřena 6. srpna 1908. V jubilejní sezoně za ním zavítalo „jeskynní železničkou“ 151 948 návštěvníků, nejvíc za posledních 15 let, píší OÖN. Jen na trpaslíky se přijelo podívat 86 107 dětí a dospělých. „Od 1. listopadu se Lenzibald a druhý drak Sebastian nacházejí v zaslouženém zimním spánku, ale už brzy zase začnou ,zatápět´ za zadky turistů,“ pokračuje list. Pohádková říše otevře své brány 8. prosince a vláček do ní bude jezdit každou adventní neděli od 10 do 17 hodin.