Nádražní ulice bude plná živé hudby a živé tvorby, píše deník PNP. „Návštěvníci budou moci vidět denně od 11 do 17 hodin při práci po pěti umělcích z každé sousedící země a sledovat, jak jejich dílo vzniká. Představí se tvůrci akvarelů, dřevo- a linořezeb, digitálního umění atd. Z německé strany se zúčastní například Hubert Huber z Fürstenzellu, předseda dolnobavorského svazu výtvarných umělců a nositel dolnobavorské zemské ceny za minulý rok, z české strany pak třeba v místě už ,starý známý´ Tom Kůs z Plzně, účastník dvou sochařských sympozií, který se tentokrát představí akvarely a dřevořezbou. Pokud by nepřálo počasí, přestěhují umělci svůj ,ateliér´ z aleje do galerie a do nádraží. Program vyvrcholí tradiční Bavorsko-českou nedělí s velkým uličním bleším trhem."
Program budou mít i děti, například ve čtvrtek od 14 hodin mohou tvořit s ilustrátorkou řady dětských knih Susanne Zudovou z Freyungu. Od 14 hodin budou hrát Parsons & The Rat Cats, v neděli mj. lidové kapely a Rock & Pop unplugged.

Rekordně docentek

V uplynulém roce se v Bavorsku úspěšně habilitovalo 326 vědců, průměrně ve věku 40 let, kteří se tak mohou ucházet o profesuru na vysoké škole. Z toho bylo sto žen, což je rekord, uvádí PNP. Celkový počet odpovídá loňskému číslu i desetiletému průměru. 51,2 procenta nových docentů připadá na oblast humánních věd. S výrazným odstupem následují technické obory a přírodní vědy se 63 habilitacemi (19,3 %), obory práva a sociálních věd získaly 37 docentů (11,3 %). PNP dodává, že 50 z habilitovaných v uplynulém roce mělo cizí státní příslušnost. Téměř třetina z nich získala tuto kvalifikaci na mnichovské univerzitě.

Z informátora podkovářem

Být podkovářem se mu zatím líbí.Zdroj: Deník/repro PNP

V létě 2014 stál Thomas Krickl z Freyungu v Mnichově na profesním rozcestí – pokračovat v povolání vyučeného odborného informatika, nebo si udělat maturitu a později studovat, píše PNP. Žádná z alternativ ho nenadchla, a tak se rozhodl pro učení se řemeslu v Bavorském lese, odkud odešel z rodinných důvodů jako patnáctiletý do Mnichova.
Podkovářství ho napadlo při dovolené na „dvoře milosti" své sestřenice, kde navázal kontakt s dívkou, která tu pracovala jako kovářka. Po přípravném učebním roce v Daglfingu se začátkem roku 2015 vrátil domů a dva roky se učil základům podkovářství u mistra v Thurmansbangu. Vzdělávání zakončil zkušebním půlrokem teorie a praxe na veterinární univerzitě v Lipsku. Absolvoval státní zkouškou letos v květnu.
„Teď stojí před dalším profesním milníkem – vstupem do samostatnosti," uzavírá PNP.