Penzista Václav Mrkvička z Plava u Českých Budějovic v noci na čtvrtek špatně spal. Bydlí asi 200 metrů od Malše, která se kvůli tání i silnému lijáku začala nebezpečně plnit. Kolem druhé hodiny ranní stoupla hladina na 210 centimetrů. Hydrometeorologové vyhlásili druhý stupeň povodňové aktivity, a do obce mířila první auta budějovických hasičů.

„To víte, že mě to zneklidnilo, syndrom velké vody tady máme od povodní všichni. Ale voda stoupá mírně. Dokud je slyšet šlajsnu, je to dobré. Jakmile utichne, je v ní tolik vody, že to vždy znamená problém," líčil včera po ránu před svým domem Mrkvička, který měl při záplavách v domě přes dva metry vody.

Kolem páté hodiny klesla hladina o dva centimetry. Stupeň pohotovosti se díky tomu změnil v mírnější stupeň bdělosti. Místním to ale příliš klidu nepřineslo. Bubnující kapky a hučení řeky jim stále vrací bolestné vzpomínky na rok 2002. A bojí se, že se jich zřejmě už nikdy zcela nezbaví.

Již ve čtyři ráno se včera kvůli vzedmuté hladině Malše sešla povodňová komise Českých Budějovic. „Zatím jsme žádné mimořádné opatření nevyhlásili," uvedl primátor Juraj Thoma.

Pár metrů od chat se zastavila rozvodněná řeka Stropnice poblíž Borovan. Bezesnou noc prožili lidé v Plavu, kde hrozila Malše a kam vyrazili i hasiči.Kvůli tání vyjeli včera ráno dvakrát hasiči na Písecku: v Milenovicích čerpali vodu z okolí domů, v Sepekově čistili koryto říčky Smutná. Ta zahrozila i na Táborsku. Hasiče si v noci na čtvrtek volal Vladimír Novák, provozní penzionu Mlýn na Prádle. Vodu už měl ve sklepech a scházelo málo, aby stěhoval věci do patra.

„Chybělo už jen asi deset centimetrů. Hasiči přijeli, ale velké čerpadlo měli zrovna v opravně, tak jsme si museli vystačit s naším malým. Naštěstí v jednu hodinu voda kulminovala a o půl hodiny později začala opadávat," popisoval Novák, který má říčku Smutnou asi 20 metrů od penzionu. Celou noc sice nespal, ale nakonec ji přečkal bez velkých škod. „Lepší je nespat, než něco zaspat," žertoval.

Oblevu sledují napjatě lidé na mnoha místech kraje. Třeba v Putimi na Písecku. Hladina Blanice tam, stejně jako v Heřmani, stoupla v noci na čtvrtek těsně pod druhý povodňový stupeň. „Od rána už to zase tak o pět centimetrů kleslo, sleduji to," líčil v poledne Jiří Kozák
z Putimi, který bydlí v zátopové oblasti. „Někteří se bojí, zažili jsme si tady s vodou své, já se jim nedivím, ale jsem v klidu," konstatoval muž, jenž žije v Putimi od 70. let.

Hladiny včera pozorovali rovněž na Jindřichohradecku.  Až po okraj je plné koryto Nežárky v Horní Lhotě u Lásenice. Tomáš Hrbek, jehož dům a pozemek se nachází jen pár metrů od řeky, však zatím obavy nemá. „Situaci sleduji, ale ještě je to v normě. Už jsme tady několikrát zažili vodu až na zahradě, což není zrovna příjemný pohled, tentokrát se to však, doufám, nestane," věřil odpoledne.

Nová protipovodňová zeď bude chránit Bechyňské. Včera tam montoval některé díly Zdeněk Kubák (na snímku).

V pátek v osm ráno se sejde protipovodňová komise pro Třeboňsko. Místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz doufá, že nebude pršet. „Absorpce půdy je již velice malá," míní.

Podle českobudějovické hydroložky Kateřiny Štěrbové už sníh ze středních poloh odtál a hladiny většiny jihočeských řek budou klesat. Mírně stoupnout může jen Nežárka a střední a dolní úsek Lužnice.