Pro generace diváků z 50. až 70. let je to kultovní snímek z jejich dětství či mládí. Ačkoliv se většina exteriérového děje odehrává na severu Moravy (Ostravsko, Příbor, Rožnov pod Radhoštěm), do snímku se dostaly i jihočeské záběry. Jedna z postav zvaná Lišák, spolužák hlavní hrdinky, háže do řeky lahve se vzkazy pro krásné neznámé. Štáb mohl metání lahví na hladinu natočit prakticky kdekoliv, ale zřejmě mu záleželo na tom, aby příroda nabídla romantickou scenérii. Tak padla volba na jihočeský kaňonovitý zázrak: známou i neznámou Židovu strouhu, což je levostranný přítok Lužnice. Ústí do asi tři kilometry jižně od Bechyně nedaleko obce Nuzice na Vltavotýnsku.

Kamera Karla Kopeckého se na soutoku Židovy strouhy a Lužnice objevuje dvakrát. Na začátku filmu Jitka přistihla Lišáka při házení dopisů poprvé. Na záběrech se objevují zdejší lávka, skály a břehy. Pak zde vznikla úplně závěrečná scéna, kdy Jitka s Lišákem počítají, kolik lahví už pluje po hladině.

Na nezájem filmařů si Židova strouha stěžovat nemůže: točili tu František Čáp Ohnivé léto (1939), Břetislav Pojar Dobrodružství na Zlaté zátoce (1955), Jan Kačer Jsem nebe (1970), Karel Kachyňa Zlaté úhoře (1982) nebo Zdeněk Troška Čertovu nevěstu (2011).

Metráček (1972)Metráček (1972)DĚJ: Hlavní postavou je 14letá Jitka Pažoutová, dívka, která se trápí pro svou zaoblenou postavu. Utrpením je pro ni tělocvik. Hrazda a další tělocvičná nářadí jsou pro ni noční můrou. Tělocvikář Bohoušek je sympaťák, ale i on požaduje po Jitce výkony, které budou připomínat pohyby třídní krásky, laňky jménem Nina. Blíží se turnaj ve vybíjené. Kdo bude mít to štěstí a Bohoušek si ho vybere do družstva? Jitka se rozhodne pilně trénovat…
Režie: Josef Pinkava.
Námět: Stanislav Rudolf (dívčí román Metráček aneb Nemožně tlustá holka 1969).
Hrají: Markéta Světlíková (Jitka Pažoutová, Míla Myslíková (Jitčina matka), Lubomír Lipský (Jitčin otec), Jaromír Hanzlík (Břéťa, Jitčin bratr), Helena Růžičková (teta Lída), Ladislav Mrkvička (tělocvikář Bohoušek), Vítězslav Jandák (atlet Honza Koubek), Jiří Vala (trenér atletiky Skřivánek), Jan Vostrčil (listonoš), Alena Jurášová (Nina), Jan Schmedka (Libor Březina alias Lišák) aj.