Obyvatelé městaa okolí mají velkou šanci využívat v těsném sousedství Písku lesopark. Jeho studii projednali zastupitelé města a dali zelenou přípravě projektu Příměstský lesopark Oldřichov. Na nejbližším zasedání zastupitelstva má odbor investic a rozvoje MÚ Písek předložit odhadovaný propočet nákladů na vhodné aktivity pro toto území.

„Sešli jsme se již s píseckým architektem, autorem studie Karlem Petrem z ateliéru Racek, takže náklady začínáme počítat,“ podotkl Petr Jelínek z odboru investic a rozvoje Městského úřadu Písku.

Bývalý vojenský prostor Oldřichov
Bývalý vojenský prostor Oldřichov - současný stav.Zdroj: Petr JelínekVětšina areálu patří městu Písek od roku 2001. Část získalo od armády, menší část vykoupilo od soukromých vlastníků. Zhruba 60 hektarů Lesy města Písku zalesnily. U zamýšleného lesoparku má být vybudováno také záchytné parkoviště.

Ještě než zastupitelé zvedli ruku pro pokračování v přípravě lesoparku, vyžádali si odpovědi na některé otázky. „Areál využívají bez povolení majitelé čtyřkolek a dalších terénních vozidel. Způsobují tak nadměrný hluk a navíc ohrožují lidi, kteří se tady pohybují pěšky nebo na kole,“ připomněl radní Tomáš Franců.

Na Lipně to o víkendu pěkně foukalo, loď rybářů se převrátila ve vysokých vlnách.
Lipno dokáže být vlídné i drsné

Jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník ale poznamenal, že tyto aktivity se v poslední době již omezují. „Do budoucna je můžeme vyloučit tím, že bude přesně stanovený režim lesoparku a jeho nedodržení pak bude právně vymahatelné,“ informoval radní Luboš Průša.   Předložená studie jako jednu z aktivit doporučila singltrailovou dráhu, která původně měla být v Píseckých horách, což zastupitelé odmítli. Dále by se návštěvníci lesoparku měli dočkat minibikeparku pro horská kola a bikeparku pro nejmenší, dirtparku a dalších možností pro cyklisty.

Bývalý vojenský prostor Oldřichov - současný stav.
Z vojenského prostoru by mohl být příměstský park

Část areálu poslouží příznivcům airsoftu a paintballu, uvažuje se také o lanovém parku a slackline.

U záchytného parkoviště se počítá s venkovní tělocvičnou a hřištěm pro nejmenší. Oldřichov jistě bude častým cílem rodin s dětmi, které se zde mohou věnovat rekreační cyklistice nebo jen procházkám.

Součástí areálu bude páteřní komunikace a záchytné parkoviště.

Elektrokolo.
Infocentrum bude půjčovat elektrokola