Opravy a modernizace silnic a komunikací v městech znamenají v lepším případě jen částečná omezení, převážně ale celkové uzavírky jak přímo v městech, tak na silničních tazích.

V pondělí začala například modernizace silnice z Prachatic do Smědče. Až 85 dní by se mělo pracovat převážně na silnici II/143, ale opravy se dotknou i dalších dvou silnic druhých tříd, a to v napojení na silnice 122 a 166.

Ilustrační foto
Z Prachatic na Krumlov čekají řidiče objížďky a uzavírky

Uzavřená je také silnice z Lenory na hraniční přechod Strážný. O šest kilometrů a zhruba dvacet minut se od úterý 10. června protáhne cesta řidičům směrujících z Lenory na hraniční přechod s Bavorskem. Začíná oprava silnice první třídy od lenorského hotelu Chata po odbočku na Vlčí Jámy. V úterý se začal opravovat přibližně sedmi set metrový úsek hlavního tahu silnice v Lenoře.

Uzavírka je podle Martina Grožaje z prachatické Správy a údržby silnic naplánována do 19. srpna a šoféři osobních aut směřující na hranice mohou využít objízdné trasy přes osadu Zátoň. Teprve v Horní Vltavici se mohou napojit na silnici první třídy od Vimperka. „Nákladní auta budeme odklánět na Vimperk,“ upřesnil Martin Grožaj.

A s objížďkou přes Podeřiště na silnici I/20 u Nové Hospody budou muset opět počítat řidiči jedoucí v obou směrech na spojnici České Budějovice -Prachatice. Podobně jako tomu bylo v loňském roce, kdy se opravovala silnice z Češnovic až na hranici okresů Prachatice a České Budějovice. Tentokrát je důvodem uzavírky a objížďky napojení nově budovaného obchvatu Němčic.

Ilustrační foto
Z Lenory na hranice mohou řidiči pouze přes Zátoň

S komplikacemi je potřeba počítat v dohledné době i na Strakonicku v Čejeticích. Dosud je rekonstruovaný tah obcí Čejetice průjezdný alespoň jedním směrem a provoz je řízen semafory. Prováděcí firma Eurovia má současný termín prací v jedné polovině komunikace do 23. července. Po tomto termínu už výjimka platit nebude. Oficiální objížďka bude platit po trase Přeborovice - Štěkeň - Nové Kestřany - Lhota u Kestřan - Sudoměř a zpět. „Při výjezdu ze Strakonic navede značení řidiče přes Cehnice,“ řekl místostarosta Jaromír Toman.

A klidnou cestu na dovolenou k moři naruší částečně také uzavírka silnice I/3 v Dolním Dvořišti, kde se frézuje a komunikace bude mít nový povrch. Objížďka vede z křižovatky se silnicí II/163 směrem na Rybník a po místní komunikaci za kasinem a na I/3 se napojuje na hlavní tah u bývalé celnice. Řidiči si najedou asi čtyři sta metrů.

Rekonstrukce Budějovické ulice začala.
Tábor zažil dopravní kolaps

A na dno psychických sil si museli sáhnout z kraje týdne také řidiči v Táboře. Na hlavní tepně druhého největšího jihočeského města začala oprava, která potrvá až do listopadu. Stavba se týká úseku od křižovatky s Purkyňovou ulicí po křižovatku s Bílkovou ulicí. Úplná uzavírka Purkyňovy ulice by však zkomplikovala provoz, proto je v současnosti zachován aspoň jeden jízdní pruh pro integrovaný záchranný systém a autobusy městské i linkové dopravy. Situaci tak musely řešit hlídky městské policie, které dopravu usměrňovaly.

S omezením přímo v Českých Budějovicích pak museí počítat ti, kteří míří do nemocnice. Křížení ulic L. B. Schneidera a Boženy Němcové, kam mají nyní řidiči vjezd zakázán, budou řídit semafory.

Podstatně komplikovanější situace je v Nedabyli na Českobudějovicku. Na jedné straně klid a čistý vzduch, na druhé však žádná autobusová doprava. Kvůli rekonstrukci silnice II/156 ve směru na Trhové Sviny je obec od 3. července odříznuta od okolního světa. Až do 31. srpna je totiž zcela uzavřená silnice ze Starých Hodějovic do Nedabyle a ze Strážkovic do Nové vsi.

Dlouhý most.
Přes Mánesovu ulici převedou horkovod. Řidiči projedou