Jan Hus, Jan Žižka, letos i Zikmund Lucemburský. Tábor si ode dneška do neděle opět připomene své dějiny 15. století. Letos už pošestadvacáté. Historický program má z drtivé většiny na starost agentura ARGO. Její majitel Petr Nůsek je přesvědčen, že táborská slavnost udala směr podobným festivalům.

V pátek začne už 26. ročník festivalu Táborská setkání. Lze vůbec poměřit roky 1992 a 2017, nebo byly a jsou podmínky nesrovnatelné?
Jsou rozhodně nesrovnatelné. Slavnosti v Táboře akcelerovaly zájem o kostýmové slavnosti měst v celém tehdejším Československu. Byli jsme mezi prvními společně s Krumlovem, Znojmem a Jindřichovým Hradcem. Byla také poněkud laskavější doba a všichni byli dobře nastaveni k jakýmkoliv zajímavostem a změnám. Na druhé straně všechny ty nepříjemné zkušenosti se smrtelnými úrazy, nutnými omezeními, zraněnými koňmi a popáleninami očí malých dětí teprve visely ve vzduchu. Stále častěji ale zaznívají názory hájící návrat ke slavnosti se světovou ambicí. Udržení evropského, ale kvalitního prvenství můžeme při troše vůle dosáhnout. Předchozí zásahy do rozpočtu narušily nejen kvalitu, ale i kontinuitu a dramaturgii akce. Přesto tu neznám nikoho, kdo by festival vědomě tlačil k úrovni běžné městské slavnosti.

Petr NůsekZdroj: Agentura ARGOPETR NŮSEK (50), rodák z Písku. Historickému šermu se věnuje od roku 1980. Choreograf pro historický a scénický šerm,
pedagog , poradce historie válečnictví pro film a divadlo,
designér zbraní a zbroje pro film a divadlo, zakladatel a vedoucí lektor A.K.A. Akademie rytířských umění, majitel Housova mlýna v Táboře mj. s unikátní zbrojnicí.

Kam byste zařadil Táborská setkání v kontextu českých slavností (Krumlov aj.)a v porovnání s Evropou?
Vedle Českého Krumlova má Tábor druhou nejoriginálnější historii městav jižních Čechách. Historii, která se dotkla nejen celé české země, ale i Evropy. Jednoznačně je to jediná takto velká husitská slavnost v Evropě. V prvních deseti letech měl festival ještě jednu originální světovou myšlenku. Ta je jasně identifikovatelná přímo v názvu. Jsou to přece Táborská setkání! Tím jsme byli světoví. Z celého světa se zde jednou ročně setkávali zástupci všech míst, obcí i měst, pojmenovaných podle této biblické hory.

Táborská setkání si užívají také děti - v kostýmech malých husitů…Zdroj: Agentura ARGOTáborská setkání si užívají také děti - v kostýmech malých husitů… Autor: Agentura ARGO

Jste zastáncem stylové čistoty festivalu, nemáte rád rušivé ahistorické doprovodné programy. Bude letošní ročník více husitský, více středověký, více „temný“?
Jsem zastánce dobré dramaturgie a té jsme už několik let dlužni. Citlivá dramaturgie umí citlivě propojit různá témata, tedy i současnost s historií. Mnohokráte tomu pomáhá kvalitní nadsázka i humor. Slavnost má tradičně silná místa: průvody, rytířský turnaj, ale i slabá, která si zaslouží více propojení s historií. Nemám nic proti současné hudební scéně, ovšem existují kapely, které mají rockový sound, ale hrají stylově přijatelnější muziku. Letos jsme podali ve spolupráci s kolegy z festivalu v Českém Krumlově na táborskou radnici návrh na scelení dramaturgie pro dalších deset let. Ta chce festival „prokrvit“ a vyjít vstříc současným proudům pojetí historie ve stylové zábavě, tak jako to třeba umí hojně navštěvované festivaly v Anglii, v Německu a jinde. Do těchto akcí se zapojují nejen místní, ale i rodiny s dětmi a především mladí. Letošní ročník je bohatší o práva města, která udělil městu císař Zikmund, ale také o zkušenost s další výměnou na pozici vedení odboru kultury. Každá změna přináší nečekané výkyvy a já chválím, že se festivalu z mého pohledu negativně dotkla pouze minimálně.

Vstupné na místě:
250,- Kč
nebo zlevněné 100,- Kč
Podrobnosti o programu www.taborskasetkani.eu

Roku 1437 udělil Zikmund Lucemburský Táboru městská práva. Je to 580 let. Je důležité si tohoto panovníka připomenout a zbavit ho pověsti z Vávrových filmů?
Zikmund bude součástí pátečního ceremoniálu. Starosta s ním zahájí letošní ročník. Zikmund se jako Žižka dotkl dějin města, každý po svém. Dáme mu prostor nejen v průvodu.

Vyberte tři vrcholy historického programu, které jsou nejatraktivnější a vy sám byste si je nenechal ujít.
Na prvním místě je rytířský turnaj. Na druhém místě je historické hodování na Housově mlýně s programem. Na třetím místě je velká profesionální ohnivá šou, která se vrací po letech na Housův mlýn v sobotu ve 21 hodin. Na čtvrtém místě je husitský trojboj na Housově mlýně, do kterého se tentokrát přihlásila řada úspěšných soukromých firem a společností. Přijďte je povzbudit. Nejlépe povzbuzující tým získává sud piva.

Populární na festivalu Táborská setkání je páteční pochodňový průvodZdroj: Agentura ARGOPopulární na festivalu Táborská setkání je páteční pochodňový průvod. Autor: Agentura ARGO

Facebookem koluje debata, že se pátečního pochodňového průvodu mohou zúčastnit jen „prověření“ kostýmovaní lidé z agentury ARGO. Můžete to vysvětlit? Jaká jsou pravidla?
To je neúplná formulace. Průvod tvoří především nasmlouvaní a zkušení umělci, profesionální jezdci, šermíři a divadelníci. Každoročně se k nim připojují desítky nadšenců. Ti se dělí na ty, kteří respektují pravidla bezpečnosti i náročného řazení průvodu. Bohužel stále častěji se na seřadiště hrnou i ti, kteří přijdou opilí nebo nechtějí respektovat pravidla nutná k bezpečné a úspěšné realizaci. Pokoušíme se zamezit vstup právě těm druhým, komplikovaně kultivovatelným. Nechceme se někoho dotknout, ale noční pochodňový průvod rozhodně není veřejnou záležitostí. Rádi spolupracujeme s těmi, kteří přijímají stanovená pravidla, přihlásí se v dostatečném předstihu a obléknou se do adekvátního kostýmu. Všem, kteří toto do konce prázdnin neučinili, nemůžeme bohužel slíbit viditelné místo v průvodu ani pochodeň. Pořádková služba průvodu má také za úkol ve spolupráci s policií vykázat z průvodu jak všechny osoby pod vlivem alkoholu a halucinogeních látek, tak i osoby s neschválenými pochodněmi či osoby jinak narušující průběh akce.