Všichni známe „otřepanou“ pranostiku o upité noci a nepřidaném dni, která platila před zavedením gregoriánského kalendáře. Na zkracování noci a prodlužování dne si skutečně musíme ještě počkat až po zimním slunovratu 21. prosince.

Jiná pranostika říká: Umaže-li si Lucie šaty od bláta, bude si je po celý leden přepírat. Podle českobudějovické meteoroložky Markéty Augustinové by si patronka sklářů, švadlen, nožířů, tkalců, krejčích či poduškářů oděv ušpinit nemusela. „Ve středu ráno očekáváme přimrznuto. Teploty se budou nacházet pod nulou. Přes den sice půjdou nad bod mrazu, ale zase bude svítit slunce, takže den blátivý spíše nebude. Nebude-li Lucie nešikovná, neumaže se,“ usmála se meteoroložka.

Předpověď pro třináctý prosinec a Jihočeský kraj nečeká žádné srážky, kraj bude pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu. Ale už v noci na čtvrtek se zatáhne a ve čtvrtek by mohlo opět sněžit. „V nížinách tolik ne, ale na Šumavě očekáváme, že by mohlo napadnout až dvacet centimetrů sněhu,“ uvedla Markéta Augustinová.