Čtyři měsíce po porodu vysvětlovali průběh zákroku Gerald Tulzer, přednosta kliniky dětské kardiologie, a Wolfgang Arzt, předseda institutu prenatální medicíny.

Rodiče měli jen dva nebo tři dny času na rozhodnutí, jestli operaci přivolí, „a tak jsme to vzali,“ řekla maminka s malým Janem v náručí. A otec s ulehčením dodal, že bohudík učinili správné rozhodnutí.

List vysvětluje, že u nenarozeného byl diagnostikován syndrom hypoplastického levého srdce, kdy levá komora není schopna dostávat dostatek okysličené krve z předsíně. Dítě by po porodu nebylo životaschopné. Do té doby pro ně fungovala matka jako „srdečně-plicní stroj“, popsali lékaři. Aby tuto kritickou situaci pomohli překonat, implantovali šest dnů před porodem ještě v děloze do srdíčka malý stent – devět milimetrů dlouhý s průměrem tři milimetry. Ten umožňoval krevní tok. Novorozenec úak prodělal ještě dvě další operace a jedna ho ještě čeká. Jeho srdce nebude schopné takové zátěže jako u jiných lidí, ale „bude moci vést téměř normální život“, ujistil Tutzer.

Operace trvala jen asi třicet minut, ale byla náročná – museli manévrovat stent jehlou skrze břišní stěnu matky do srdce dítěte, a při tom kalkulovat i s pohyby dítěte plovoucího v plodové vodě a s bitím srdíčka…

Podle kliniky je jejich centrum druhé největší na světě pro prenatální zásahy na srdci. Provedlo jich už kolem sto padesáti, uvádějí OÖN.

Sagan se předvedl

Sagan na trati…Zdroj: Deník/repro

„Osmadvacetiletý Peter Sagan, slovenský trojnásobný mistr světa v cyklistice, je v cirkusu kol známý nejen svými tituly, ale i svými neobvyklými nápady mimo závodění,“ napsaly OÖN. Sagan nyní trénuje se svým týmem Bora-hansgrohe na Mallorce. „Při chvilce nudy se na svém vysoce vyšlechtěném závodním kole vydal do ,lezení´ po schodech. Mechanici týmu z toho neměli žádnou radost, ale Saganovi fanoušci na jeho webu určitě ano,“ uvedl list a připojil dokument.