Krajští hygienici v těchto dnech častěji kontrolují sezónní provozovatele a nevynechávají ani zmrzlináře. Podle nich by každý spotřebitel měl znát základní zásady správného výběru potravin a orientovat se podle tak zvaného desatera.  Obecně se říká, že je ve vedrech, která potrvají celý víkend, je třeba:

- dodržovat pitný režim (podle hmotnosti i několik litrů tekutin za den) a vyvarovat se v těchto výjimečně teplých dnech konzumace silně chlazených nápojů. Dehydratace je nebezpečná, může vést mimo jiné ke kolapsovým stavům. Některé skupiny (děti a především senioři) mají omezený pocit žízně. Proto je třeba např. u malých dětí či seniorů dbát na dodržování pitného režimu a spotřebu tekutin kontrolovat. Optimální je voda, čaje, minerálky, nedoporučuje se v horkých dnech konzumovat alkoholické nápoje, opačný efekt má i káva.

- konzumovat lehce stravitelná jídla, tzn. netučná a nesmažená, která tolik nezatěžují organismus, a pokud je to možné, omezit tučné maso, jídla s velkým množstvím tuku a jídla smažená na tuku

- při kupování nebalené zmrzliny (kopečková a točená) sledovat, jak je prodej prováděn, zda prodávající nepodává kornout přímo rukou bez ubrousku či rukavice, případně takto podanou zmrzlinu odmítnout

- při nákupu pokrmu ve stánku zvažte,  zda podávané pokrmy jsou vůní, barvou a konzistencí přijatelné a zda jsou vhodné pro děti. Při pochybnostech raději objednávku zrušte 

- cukrářské výrobky nakupovat pouze z chlazených vitrín a zkonzumovat na místě nebo co nejrychleji, nepřevážejte je v rozpáleném autě

- dát si pozor i na přechovávání nakoupených potravin v zavazadle, vhodné jsou nyní  chladicí tašky 

- dejte si pozor na to, aby hotová jídla byla dostatečně tepelně upravená. To platí například i pro domácí grilování

- pokud je to možné, posoudit při nákupech podmínky skladování /chlazená vitrína/ a podle toho vybírat

Deset zlatých pravidel k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin:

1) vybírat při nákupech zdravotně nezávadné potraviny
2) dokonalé provaření a propečení potravin
3) konzumovat stravu po uvaření
4) opětovně ohřívanou potravinu důkladně pohřát
5) zabránit styku mezi uvařenými a syrovými potravinami
6) osobní hygiena – hlavně časté mytí rukou
7) ochrana potravin opřed hlodavci a hmyzem
8) udržovat kuchyňské nádobí a nástroje v bezvadné čistotě
9) používat pitnou vodu pro přípravu potravin a mytí.
10) Udržovat potraviny buďto nad 60°C nebo pod 10°C

"Dále je důležitá správná manipulace s drůbeží a vejci, především jejich skladování. Nebojte se zeptat cukráře, číšníka nebo prodavače, jak starý je výrobek a jak byl skladován. I výrobek připravený ke konzumaci může být kontaminován tím, který se teprve připravuje, například při hromadném grilování u stánku nebo doma na grilu," radí mluvčí hygienické stanice František Kotrba.