Právě sem umístila režisérka Alice Nellis asi dvouminutové exteriérové scény, kdy dvě naprosto odlišná auta mířící do země východních sousedů zastavují nečekaně na odstavné ploše a matka začíná prozkoumávat stav urny s popelem otce.Renault téměř vjel na most, ale zabrzdil a couvá na parkoviště.

Co je to žahour?

Pietní nádoba se totiž překotila a ušpinila se od borůvkového koláče. V následné debatě se dostane i vysvětlení vnukovi, co je to žahour. Toto slovo jednoznačně patří do jihočeského slovníku. „To je taková strašně dobrá borůvková omáčka," zazní ve filmu od matky Ilony.

Starší, těhotná dcera vede u mostní stavby se svou matkou rozhovor o tom, proč svému vnukovi tak zbytečně opatrně vysvětluje, co se stalo s dědečkem po jeho smrti. „Proč mu furt vyprávíš ty nesmysly o nebíčku. To jsi se najednou rozvěřila," oboří se dcera na matku. Vnouček se pak bezelstně zeptá: „A to lidi hoří?"

Podolský most přilákal za čtyři roky filmaře znovu. Objevuje se v dobrodružném snímku Maharal Tajemství talismanu režiséra Pavla Jandourka.

Výlet (2002).Výlet (2002)Děj: Babička Valerie se rozhodne převézt urnu s popelem svého muže z Rakovníka na rodné Slovensko, což údajně bylo jeho přání. Podvoluje se mu její snacha i dospělé vnučky. Starší Ilona se na cestu vydává těhotná i s pětiletým synem, mladší Zuzanu doprovází dobrácký manžel Pavel. Jejich vztah prochází krizí a Zuzana, prožívající románek s bohémským umělcem, uvažuje o rozchodu. Dcery si nerozumí s pečovatelskou matkou, která se jim plete do života. Ve dvou autech se vydávají směrem k Novému Městu nad Váhom. Na cestě se napjaté vztahy vyhrotí …
Režie a scénář: Alice Nellis
Hrají: Iva Janžurová (matka), Theodora Remundová (Zuzana), Igor Bareš (Pavel), Naďa Kotršová (babička), Sabina Remundová (Ilona), Jakub Chrbolka (Leon), Jiří Macháček (Vítek), Dan Bárta (Lubor)
Kamera: Ramúnas Greičius
(www.fdb.cz)