„Asi nejpůsobivější příspěvek k oslavě dodali hned v jejím začátku žáci šesté třídy z bahnem zaplavené reálné školy v Neuhausu zazpíváním jimi přebásněné písně Aplaus, aplaus, během jejíhož přednesu byly na pozadí přenášeny velkoformátové fotografie deníku z povodní," uvedla PNP. „Přítomní se dětem poděkovali ovacemi vstoje." I tentokrát se do Pasova sjeli jako před třemi měsíci pomocníci z daleka – při povodni například tehdy zasahovalo i 400 hasičů z Aschaffenburgu, zmiňuje deník. Jménem zemské vlády dobrovolníkům poděkoval ministr Helmut Brunner. Speciální uznání sklidili pasovští studenti za svou tehdejší akci „Pasov vyklízí", kdy se solidárně zapojili do odstraňování následků velké vody.

Exoti u sousedů

Agama vousatá je oblíbencem rodin.Hornorakouské domácnosti chovají odhadem přes 50 000 exotických zvířat. Z toho jen 5000 je registrováno – podle expertů tak pět až deset procent, napsal deník OÖN. Zřídkakdy jde o kusy propašované, protože celníci takový dovoz ostře kontrolují. Většinou jde o zvířata nakoupená v zoobutikách nebo na burzách, obzvlášť často po internetu, kde se takový nedovolený obchod těžko prokazuje. Podle předsedkyně svazu ochránců zvířat Claudie Schmied-Wagnerové jsou nejoblíbenějšími exotickými zvířaty Hornorakušanů krajty, agamy vousaté, užovky červené a želvy. „I každá želvička v zahradě má být podle zákona na ochranu zvířat ohlášena," podotýká Schmied-Wagnerová.  Na rozdíl třeba od Vídně je v Horních Rakousích povoleno i držení jedovatých plazů v privátních bytech, ale musí s ním souhlasit obec. Řádné podmínky chovu kontrolují okresní úřady. Pokud jsou zvířata odebrána, jsou většinou umisťována u soukromých specialistů.

Putování kolem kličky

Kolem „dunajské kličky" u Haibachu vyrazí turisté 19. října v 7 hodin k 24hodinovému putování, které připravila propagační organizace Donau OÖ a hotel Donauschlinge ve Schlögenu. Čeká je trasa 50 kilometrů s celkovým převýšením 2400 metrů. Přihlásit se je třeba do 20. září na www.donausteig.com.

Došlape do sněmu?

Předseda Ekologicko-demokratické  strany Sebastian Frankenberger z Pasova, který proslul zorganizováním referenda, jež zakázalo v bavorských hospodách kouření, šlapal s další asi stovkou kandidátů své strany od 11. června Bavorskem k volební propagaci. „Byla to nejspíš nejsportovnější kampaň do zemského sněmu," napsal deník PNP. U cíle cesty, sídla Landtagu v Mnichově,  měl spočítáno, že „ekologové" urazili celkem 4320 kilometrů a zdolali 31 000 výškových metrů. Frankenberger sám kandiduje k přímé volbě v Horním Bavorsku. „Při předvolební tour se mi obvod stehna zvětšil  o deset centimetrů na 54," říká hrdě.

Odírají ženy

V okrese Pasov je jen 34 procent míst na plný úvazek obsazeno ženami. Naopak v zaměstnáních na zkrácenou dobu a tzv. minijobech jim patří 78 procent. „V minijobech je jich v okrese 11 490," říká Hartmut Veitengruber z odborového svazu služeb. „Právě tady je riziko dumpingových mezd největší. Dvě ze tří zaměstnankyň bere méně než 8,50 eura a hodinu, řada z nich ještě podstatně méně. Tyto ženy jsou doslova vykořisťovány."  V celém Německu za posledních deset let „minijobů" přibylo o 84 procent. Podle odborů jsou moderními „jednodenními" úvazky s nulovou právní ochranou. Odbory vyzývají všechny, kteří berou méně než 8,50 za hodinu, aby se přihlásili na www.dumpinglohnmelder.de.