Místo čekání na výsledky jela s vnučkami nakupovat

Po mnoha letech, kdy je její manžel v politice, už Jana Zahradníková kandidaturu do Poslanecké sněmovny tolik neprožívala. Je však velmi ráda, že mandát nakonec získal. „Svého muže znám, jeho pracovitost, poctivost, a myslím si, že právě takový člověk je v dnešní politice potřeba," komentovala v neděli dopoledne.

Jan Zahradník figuroval až na jedenáctém místě kandidátky jihočeské ODS. Jeho rodina se podle slov Jany Zahradníkové předem šancemi na zvolení příliš nezabývala. Doma se o tom moc nemluvilo. „Bylo nám jasné, že ODS si nestojí moc dobře a maximum budou dva jihočeští poslanci. Na druhou stranu věděli jsme, že je tu jistá naděje, že manžela lidé zakroužkují. Nebudu říkat, že nás to vůbec nenapadlo," dodala.

Během sobotního sčítání aktuální situaci vůbec nesledovala. Do Českých Budějovic totiž za ní přijely vnučky a Jana Zahradníková s nimi vyrazila na nákupy. „Volaly jsme dědovi až kolem půl šesté, a to už nám řekl, že je poslancem. Mě hned napadlo, že si to zaslouží. Vím, co všechno dělal jako hejtman pro Jihočeský kraj, a jsem přesvědčená, že i tohle zvládne," vyprávěla.

Nemyslí si ani, že by funkce v Parlamentu nějak zásadně ovlivnila rodinný život. Jan Zahradník by totiž kromě účasti na zasedání Praze měl pracovat především ve svém domácím obvodě. „Můžu říct, že z let, kdy byl hejtmanem, jsem zvyklá na to, že když přijde domů v devět večer, je to dobrý čas. A když přijde v jedenáct, tak to také ještě není tak zlé. Myslím, že horší už to nebude. Navíc obě naše dcery už jsou dospělé," připomněla Jana Zahradníková.

Dva volné dny po vyhlášení volebních výsledků si s manželem užili ještě společně 
s vnučkami. V neděli rodina vyrazila na malý výlet spojený s návštěvou hřbitova před Dušičkami. V pondělí se novopečený poslanec zúčastnil odhalování bust prezidentů Tomáše Garriguea Masaryka a Edvarda Beneše v areálu firmy Koh-i-noor v Českých Budějovicích.

V kampani pomáhala muži jako taxikář

Jako velké překvapení označuje zvolení svého manžela Věra Pražáková z Českých Budějovic. „Vůbec jsem s tím nepočítala. Když mi na začátku řekl, že chce kandidovat, nevěřila jsem, že to může vyjít. Ale hrozně jsem mu fandila a moc mu to přeji," reagovala.
Na předvolební kampani se podle svých slov podílela pouze jako taxikář. Pomáhala, když bylo potřeba něco nebo někoho odvézt.

Sobotní sčítání však intenzivně prožívala. „Sledovali jsme to celý den a všichni byli napnutí, protože dlouho nebylo jisté, jestli to vyjde. Každý seděl u svého notebooku. Volala i naše dcera, která žije v Jihoafrické republice," vyprávěla.

Nová funkce jejího manžela podle Věry Pražákové rodinný život určitě příliš nenaruší. „Jsme spolu už tak dlouho, že v pohodě zvládneme i to, když bude dva nebo tři dny v týdnu v Praze. I při jeho bývalé profesi jsme byli zvyklí, že často chodil domů pozdě, navíc už máme dospělé děti. A koneckonců, já za ním mohu kdykoli přijet do Prahy, když mě pozve," uzavřela s úsměvem.

Staral se o dva syny a poslouchal při tom rádio

Jan Maxa se syny loni na dovolené v Itálii.Když Radka Maxová z hnutí ANO 2011 při volební sobotě vstupovala do Poslanecké sněmovny,  její manžel Jan Maxa se staral o jejich dva syny. „Vyhlašování volebních výsledků jsem zároveň poslouchal v rádiu," řekl čtyřiačtyřicetiletý odborný technolog.

Měl tušení, že hnutí ANO takhle uspěje? „Pře volbami jsem tipoval pro ANO pět až deset procent. Patnáct procent by bylo krásných, říkal jsem si. Konečný výsledek je ještě lepší. Je to odměna za to, co všechno v předvolební kampani hnutí ANO dělalo. Obrovským úspěchem by bylo, kdyby úplně vyhrálo," míní Jan Maxa, který si nemyslí, že bude mít manželku méně doma.

„Už teď vstávala v půl šesté, v šest ráno a jela do práce. Až tak moc velká změna rodinného života nás nečeká. Možná to bude trošku náročnější," řekl Jan Maxa. Volební úspěch své ženy neoznačil za běžný den, určitý pocit štěstí se přece jen dostavil. „Ale zase tak velké emoce jsem do toho nedával. Vše je na začátku, uvidíme, co nám budoucnost přinese." 

Po úspěchu vyrazili na výlet do Německa

Předvolební přípravy a následný úspěch se svým mužem prožívala i Maria Chlusová, která je manželkou Jana Mládka, nového poslance za ČSSD. „Když mi poprvé řekl, že chce kandidovat, nepřekvapilo mě to. Ale za téhle politické situace jsem dlouho přemýšlela, jestli by 
do toho opravdu měl jít. Postupem času v rodině zavládla dobrá nálada a všichni jsme ho podporovali," vyprávěla.

Během kampaně se zúčastnila například mítinku v Českém Krumlově. Přitom podle svých slov celou dobu věřila, že její manžel poslanecký mandát získá. „Když člověk 
do něčeho jde, tak tomu musí věřit," komentovala.

Sobotní čekání na výsledky rodina samozřejmě prožívala. Všichni byli neustále u internetu. „Ze začátku to nevypadalo moc pěkně. Viděli jsme, že procento ČSSD je nižší, než se čekalo. Pak ale začaly manželovi přibývat preferenční hlasy a nálada se zlepšila," popisuje Maria Chlusová.

V následujících volných dnech vyrazili na výlet do Německa. „Slíbili jsme to dětem jako takovou náhradu za to, že jsme se jim během kampaně tolik nevěnovali," dodala.