Záchranáře zalarmoval jeho bratr kolem půl jedné v noci s tím, že si jeho nepřítomnosti všimli během cesty. „Vydali se ho hledat, ale bezvýsledně, byli sami dost společensky unavení. Ihned jsem tedy vzbudil další kolegy a vyrazili jsme do terénu. Postupně jsme propátrali trasu od bowlingu k místu, kde zaznamenali jeho zmizení,“ popsal začátek pátrání Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že pohřešování nahlásil i Policii ČR.

Ilustrační foto
Jelen, který napadl turistu, stále žije, výběh je pro veřejnost uzavřen

Záchranáři po nějaké době našli ve sněhu pravděpodobné stopy podnapilého mladíka. „V tom stavu se vydal sám na Zdíkov a šněroval si to k místu zvaném Lesní chalupy. Šli jsme tedy po stopě a ve sněhu viděli, jak se tu a tam svalil, zase se zvedl a pokračoval. Pak se zkoušel dostat do několika chatek, ale marně, všechny byly zamčené,“ uvedl Josef Tischler. Jeho kolega pak našel pohřešovaného kolem třetí, opřeného o jednu z chat. Členové HS jej poté předali příslušníkům Policie ČR, kteří mladíka dopravili domů.

„V tomto případě, vzhledem ke stavu celé skupiny, od které se oddělil, je asi marné apelovat na dodržování zásad bezpečného pohybu v zimních horách. Faktem ale je, že kdyby si ztráty kamaráda nevšimli, mohlo dojít k tragédii,“ upozornil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Podle něj mohl v případě, že by nebyla vyhlášena pátrací akce, mladík kvůli stávajícím nočním mrazům na Šumavě umrznout.

Policie pátrá po Tereze Procházkové z Českých Budějovic a po Janu Seifrtovi z obce Mahouš.
Prachatičtí policisté hledají patnáctiletého chlapce a sedmnáctiletou dívku