Nabídne posluchačům jak „Pochod gladiátorů", tak hrdiny ze Star Wars nebo třeba Super Maria. „Součástí programu je i vzpomínka na Franka Sinatru, který by nedávno oslavil sto let," zmiňují OÖN. Mládežnický orchestr Flying Notes předvede své umění skladbami z filmů Ledová královna nebo Úžasňákovi… V sobotu je začátek ve 20 h, v neděli v 15. Kompletní koncertní program je na www.musikverein-lasberg.at.

Víc utrácejí

Rakouské domácnosti si loni uložily v průměru jen 6,9 procenta svých příjmů, což je rekordně nejméně. Před dvaceti lety spořily skoro 15 procent, napsal linecký Volksblatt. „Také z důvodu historicky nejnižších úroků mají občané tendenci peníze raději vydávat, než aby je střádali," uvedl list. „Přestože disponibilní příjem při zohlednění inflace lehce poklesl, výdaje obyvatelstva na konzum stouply o 1,4 procenta, a tedy víc, než byla inflace - jedno procento." S celkovou kvótou úspor 7,8 procenta jsou přesto Rakušané nad průměrem eurozóny (6 %) a výrazně nad průměrem Evropské unie (předloni 3,8 %).

Méně mrtvých z hor

Počet smrtelných lyžařských nehod a obětí lavin v rakouských horách v zimní sezoně výrazně poklesl, informuje Volksblatt. Zatím co v předcházející zimě si laviny vyžádaly 27 obětí, letos jich bylo přes špatné počasí třináct. Počet smrtelných nehod na sjezdovkách a v běžeckých stopách poklesl ze 34 na 29. Celkově utrpělo úraz o 700 lidí méně. Podle expertů je to především výsledek účinné prevence a osvěty. Z nejrůznějších příčin zemřeli v alpském prostoru v souvislosti se zimními sporty 102 lidé, o 22 procent méně než loni. Příčinou smrti bylo ve 48 případech selhání srdce a krevního oběhu.

Kohoutky budou dál hubit

Spolkový ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) znovu odmítl požadavek, aby zakázal masové pobíjení čerstvě vylíhnutých kohoutků. „Kdo tvrdí, že má alternativní řešení, argumentuje nečestně," řekl. „Při takovém zákazu by líhně v Německu zavřely a odstěhovaly se do zahraničí." Tam by podle něho kohoutci ovšem byli také likvidováni.
„Loni bylo v Německu usmrceno odhadem 48 milionů jednodenních kohoutků, protože nesnášejí vejce a neprodukují dost masa," vysvětluje PNP. Zelení požadují zastavení tohoto hromadného zabíjení zákonem. Ministr sám si dal podle listu za cíl ustat s usmrcováním kuřat v roce 2017. Sází na vyvinutí postupu, jímž bude jejich pohlaví rozpoznáno už ve vejci, takže se kohoutci vůbec nevyklubou. Očekává, že již letos vývoj dospěje do stupně praktického hromadného využití v líhních. Jakmile bude technika k dispozici, začne i pro drůbež platit zákon na ochranu zvířat, podle něhož žádný obratlovec nesmí být usmrcen bez rozumného důvodu.
Zelení v reakci mluví o politickém bankrotu – „ministr prohlášení" Schmidt prý znovu umlkl před drůbežářským průmyslem.

Ministr u bernardýnů.Ministr u bernardýnů

Bavorský ministr financí Markus Söder (49, CSU) převzal patronát nad oslavou 125 let svazu chovatelů bernardýnů. Při fototermínu v St. Bernhards-klubu se přiznal, že je „totální psí fanda" – měl už retrívra a labradora, ale jeho tajným přáním prý byl vždycky bernardýn… PNP připomínají, že Söder záštitou vykročil po stopách svého politického vzoru – „ikona" CSU Franz Josef Strauß byl patronem těchto oslav před 35 lety.
Bavorská předsedkyně spolku Marie-Luise Löhrová měla z přítomnosti ministra radost: „K tak silným zvířatům je třeba také silného muže," řekla. Když měl Söder ale zapózovat s několika bernardýny na vodítku a ti znervózněli, přece jen znejistěl a řekl, že to raději nenafotí…

Mléko do žump?

„Pravděpodobně několik set tisíc litrů mléka bylo ve čtvrtek v Horních Rakousích vylito do žump," napsaly OÖN. Vysvětlují, že nejpozději ten den mnozí ze 2800 producentů pro mlékárenské družstvo ve Gmundenu s poslední dodávkou poznali, že překročili loňské průměrné měsíční množství tu o pět, tu o deset procent, čímž nákupní cena pro celý měsíc poklesne z 27 na 25 nebo dokonce 23 centů za litr. Tento model vedení mlékárny přijalo v únoru, protože nadměrné množství mohly na trhu udat jen s velkými ztrátami.
„Přišel bych o více než 2000 eur, kdybych poslední den ještě dodal, musím se proto mléka zbavit," řekl zemědělec z Innviertlu redakci. Jeho telata prý už víc nevypijí. Zoufale telefonoval kolem a zkoušel přebytek dokonce darovat, ale marně. Podle listu na mnoha statcích lidé plakali ze zoufalství a hněvu.
OÖN dodávají, že v podstatě jsou situací vinni sami dodavatelé, protože produkci v minulých letech cíleně zvýšili pod dojmem doběhnutí nařízení EU o kvótách 31. březnem 2015. Mnozí se ale hájí, že k tomuto rozhodnutí byli povzbuzováni politiky. Navíc motivací byla ještě relativně vysoká cena, za jakou v roce 2014 prodávali, tedy kolem 40 centů. Jenže kvůli odbytovým problémům a růstu nabídky na mezinárodních trzích cena spadla pod 30 centů…
Cílem gmundenské mlékárny je snížit roční dodávku 300 milionů litrů o deset procent. Tím by sice členové družstva přišli o deset milionů výnosu, ale měli by zajištěn odbyt. „Kolik zemědělců to přežije, se ukáže," pokračuje list. „Mnoho z nich investovalo a pomoc Evropské unie při výpadku ruského trhu vnímají jako výsměch – z 500 milionů eur šlo do Rakouska sedm milionů, na statek tedy průměrně sto eur…"

Kam s mladými běženci?

V Horních Rakousích je v zařízeních zemské vlády nyní umístěno 13 742 azylantů. Z nich je 616 mladistvých bez doprovodu, píší OÖN. Právě pro ty je v zemi málo prostor k zesílené péči, tedy samostatných bytů. „Chybí více než 400 míst," říká zemský rada pro integraci Rudi Anschober. Od pátku se našla alespoň pro dvanáct uprchlíků v Linci v zařízení GastRaum provozovaném dětskou a mládežnickou pomocí. V příštích měsících má otevřít bytové společenství dětí do 14 let s patnácti místy, nejpozději na podzim další byt s několika lůžky.

Chce vyrobit nejdelší nudli na světě.Vyrobí nejdelší nudli?

Alexander Schneller (43) z Tögingu v okrese Altötting se chce v neděli 10. dubna pokusit vstoupit do Guinnessovy knihy. Při veletrhu "Inn-Trend" v Mühldorfu hodlá vyrobit nejdelší nudli na světě, prý výrazně delší než dosavadních 3333 metrů, píše PNP. Současný rekord drží od roku 2009 řemeslný spolek ze švýcarského Siblingenu. Schnellerovi má pomáhat pět nebo šest lidí. Počítá, že zpracují 50 až 60 kilogramů mouky a 500 až 800 vajec. Výroba má trvat pět až šest hodin.