Kdo však měl možnost poznat, jak se v jindřichohradeckém závodě Madety Lipánek vyrábí, potvrdil by, že do kelímku s Lipánkem se při výrobě může dostat jen hlodavec s nadpřirozenými schopnostmi.

Na čistotu a hygienu se tady hodně dbá. Všichni, kteří projdou kolem výrobní linky, musejí být oblečeni v čistě bílém oděvu, na hlavách mají ochranné čepice. A tvaroh ani smetanu, z nichž se Lipánek vyrábí, tady ani nemáte šanci zahlédnout. Skrz soustavu chladičů a mixérů totiž proudí pouze uzavřeným potrubím přímo do baličky, která automaticky nadávkuje Lipánek do kelímků a ty pak také sama uzavře.

Ředitel jindřichohradeckého závodu Madety Petr Jenkner potvrzuje, že v areálu mlékárny se holátko myši, které ve smetanové pochoutce údajně objevila holčička ze Pšovlk na Rakovnicku, do Lipánku dostat nemohlo.

„Musela by to být jedině cílená sabotáž ze strany některého zaměstnance nebo havárie na stroji. Oboje ale mohu se stoprocentní jistotou vyloučit," říká Petr Jenkner.

Výroba lipánků v Madetě.Na vysvětlenou dodává, že pokud by některý ze zaměstnanců chtěl otevřít některou část výrobního zařízení s cílem vhodit do Lipánku hlodavce, výrobní linka by se okamžitě zastavila. O každé odstávce strojů se přitom vedou přesné záznamy. „Žádná mimořádná odstávka ale v době, kdy byl inkriminovaný kelímek s Lipánkem vyroben, nenastala. Navíc podobným skutkem by se zaměstnanec připravil o práci."

Záznamy se vedou rovněž o celém provozu výrobní linky, ani v tomto směru ale vedení jindřichohradeckého závodu žádnou mimořádnou událost neřešilo. „Pokud by se třeba ze stroje utrhl kus těsnění, výrobní linka se také okamžitě zastaví. Ale aby odněkud vypadla myš? To je vyloučené," ujišťuje Petr Jenkner s tím, že případný výskyt hlodavců má v areálu jindřichohradecké Madety pod bedlivým dohledem deratizační firma, která musí účty skládat nejen zástupcům mlékárny, ale také veterinářům.

I kdyby se ale vedení Madety snažilo zakrýt případné pochybení, samotný Lipánek, který se na jihu Čech vyrábí od roku 1966, chybu v procesu výroby odhalí spolehlivě.

„Pokud do kelímku při výrobě spadla jakákoliv, byť sebemenší nečistota, výrobek se okamžitě zkazí. Na jeho povrchu se začne tvořit kolonie plísně, a tak předpokládám, že v takovém případě by se holčička, která myš našla prý až na samém dnu kelímku, do konzumace Lipánku nepustila," míní Petr Jenkner, jenž se pro kelímek s netradičním obsahem do Pšovlk ihned po ohlášení reklamace osobně vydal, aby holátko myši mohl nechat převézt k vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Praze.

Jeho  posudek mimo jiné prokázal, že holátko myši bylo teprve šest dnů staré, zatímco od naplnění do otevření kelímku uplynulo čtrnáct dní. „To samo o sobě vylučuje, že by se hlodavec do Lipánku dostal při výrobě," doplňuje ředitel jindřichohradeckého závodu Madety, kde se kromě Lipánku vyrábějí také další tvarohové pochoutky, jogurty nebo oblíbený sýr romadur.