Krajská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová popsala, že k prvnímu nálezu vyráželi pyrotechnici krátce po poledni do obce u Trhových Svinů. Když pracovníci firmy provádějící výkopové práce v tamním rybníce objevili dva podezřelé oválné předměty, na nic nečekali a informovali trhosvinenské strážce zákona. Po nich dorazili na místo i specialisté z budějovické expozitury Pyrotechnické služby Policie ČR.

„Ti jeden z předmětů identifikovali jako součást kalového čerpadla, ten druhý už byl ale o poznání nebezpečnější. Jednalo se totiž o puškový trhavý granát. Pyrotechnici nález zajistili a odvezli k bezpečnému uložení," poznamenala mluvčí s tím, že událost se naštěstí obešla bez zranění i škod na majetku.

Druhý případ řešili pyrotechnici odpoledne na Jindřichohradecku. Přestože také končil bezpečným uložením munice, potenciální ohrožení životů zde bylo zřejmě vyšší než u předchozího nálezu. Podle policie za to mohlo nepříliš zodpovědné chování nálezce. Ten objevil předmět připomínající munici při výlovu a nenapadlo ho nic lepšího než ho vzít a odnést ke kamarádovi do Strmilova. Důvodem mělo být to, že se kamarád o takové věci zajímá.

„Ten ihned po spatření nálezu zavolal hradecké policisty. Vzápětí dorazili také pyrotechnici. Ti munici identifikovali jako německý dělostřelecký granát. Naštěstí nebyl nikdo zraněn," dodala Štěpánka Uhlířová.