Podnět ke kontrole ve škole, kde po podzimních krajských volbách odstartovaly protesty proti obsazení postu krajské radní pro školství 
a kulturu komunistkou, dal inspektorům někdejší gymnaziální učitel Stanislav Kvasnička. A to dopisem, který kromě vedení školy odeslal i na krajský úřad a ministerstvo školství.

Kompetentní orgány vyzval, aby učinily přítrž „destruktivnímu chování" iniciátora protestů, učitele třeboňského gymnázia Martina Rosochy, ale i vedení školy. Stanislav Kvasnička napsal, že zmíněný pedagog si jako rukojmí bere nezletilé děti za účelem zjevného popírání základních demokratických principů a zásad. „Sám jsem poměrně dlouhou dobu na gymnáziu učil. Nedovedu si však představit, že bych já, popřípadě někdo z mých kolegů takto studenty zneužil a poškodil jméno školy," napsal dále Stanislav Kvasnička.

Inspektoři však nyní došli k závěru, že na třeboňském gymnáziu nikdo nepochybil. Deníku to potvrdil náměstek ústřední školní inspektorky Libor Vacek. „Výsledkem státní kontroly dodržování vybraných ustanovení školského zákona je zjištění, že v činnosti a řízení školy nedošlo v žádném ohledu 
k porušení školského zákona," informoval Libor Vacek.

Ředitelka třeboňského gymnázia Anna Kohoutová je se závěry šetření inspekce spokojena. „Takové rozhodnutí jsem očekávala. Byla jsem si jistá, že ve škole neděláme nic špatného. A jsem ráda, že se to potvrdilo," řekla s tím, že protokol o výsledku kontroly již obdržela. Žádné námitky proti němu nevznesla.