„Vyrábíme také sýry z ovčího mléka a dostali jsme druhé místo za čerstvý ovčí sýr s česnekem. Vyrábíme jednak mléčné výrobky, čerstvé sýry, ale i sýry zrající. Sýry dochucujeme různými příchutěmi, třeba sekaným česnekem. Vždy příchutě musí být čerstvé,“ popsala oceněná Michaela Dubová, která farmu založila před 16lety s manželem.

„Farma se tak rozrostla, že už nejsme schopni ji obhospodařovat sami. Máme osm zaměstnanců,“ sdělila s tím, že chovají 700 ovcí. „Máme speciální dojné plemeno Lacaune z Francie. Chováme je ve stájích, ovce se také chodí pást. Součástí farmy jsou tři velké stáje, pastevní areály a dojírna,“ shrnula. Ovce podle ní potřebují samozřejmě udržovat pokrývku těla. „Ovečky stříháme, máme dva profesionální střihače. Za den ostříhají tak tři sta ovcí. O zemědělskou část se stará manžel, já se věnuji výrobě sýru,“ zmínila. Z Horních Dvorců manželé zaváží výrobky do Budějovic, Písku, Prahy, Brna. „Zavážíme i malé obchody a vinotéky,“ doplnila.