V prostoru za katedrálou sv. Mikuláše totiž jednoho rána kromě mladíka s vousy a culíkem oděného do světlé kápě a světelným mečem za pasem stojí i kameraman, zvukař, fotograf, slečna klapka, mladí herci a banda „podržtašků“. Je jasné, že se tu natáčí film se Star Wars tematikou.

„Vy se na něj otočíte,“ říká režisér a kameraman Milan Pleva dětským hercům. A ukazuje na mladíka s mečem: „Ty aktivuješ světelný meč a s otočkou tyhle sejmeš.“ Přiblíží se totiž dva zakuklenci s plastovými střelnými zbraněmi, kteří mají děti vyděsit, jasní záporáci. „Jste zcela klidní a pozorně si vyslechnete, co vám chci povědět,“ mluví k dětem bojovník, když se zbaví nepřátel. „Ááááá,“ piští zděšeně. „Ještě jednou, musím přeostřit,“ posteskne si režisér nad ztraceným záběrem. Nakonec je ale spokojen.

Opodál cvičí šerm vysoká štíhlá slečna s mečem. Kritickým okem ji sledují choreografové. Když si obleče celý svůj kostým a mává rudým světlem nad hlavou, je jasné, že ani ona nebude kladnou postavou.

Mezitím přijíždí správce Černé věže Jan Vančura. Filmaři totiž potřebují natáčeti uvnitř. „ Jděte po kamenných schodech. Před dřevěnými je ideální prostor, tam se převlečte,“ radí. Vítek Šmíd nese tašku se svým kostýmem.

Ten se obléká velice obtížně. „Teď opatrně,“ varuje při nasazování helmy představiteli robota jeho kamarád Pepa. „Kdo mi podrží boty?“ huhňá zlatá postava vypadající jako filmová cena Oscar. „V momentě, kdy sem dojdeš, rozezní se zvony a zakýváš se,“ vysvětluje režisér další záběr na odpočívadle schodiště. „Božínku,“ posteskne si vysokým hlasem zlatý robot.

NAD MĚSTEM
„Už sem pouštíme lidi,“ hlásí Jan Vančura a vtipkuje: „Nahoře už musíte s nimi jako pan Mádl.“ „Pššššt,“ tiší štáb na ochozu německé turisty, kteří si ukazují a hlasitě komentují zlatý kostým. Robot podává mladému herci, který je hlavní postavou celého filmu, blýskavý kámen. „Ježiši,“ vyhrknou přihlížející. Kámen totiž vyklouzl ze zlaté rukavice a dopadl na kamenný ochoz. Naštěstí skončil ve stružce. „Tak už vím, od čeho tam je,“ oddychnou si viditelně všichni.

To ale nebyl poslední oříšek dne. Všichni ví, že je ještě čekají bojové souboje nebo noční scéna v lese. Po sestupu z Černé věže následuje pauza na oběd a oddych. V šermu se ale cvičí dál.

Snímek Akta ČB musí být hotový do 24. listopadu, kdy bude promítán v Českém rozhlase na slavnostním večeru festivalu Černá věž jako promofilm. Videa z předchozího natáčení ještě předtím uvidíte na facebooku festivalu.